anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Primii doi ieşeni care poartă brăţări de supraveghere. Şi-au bătut iubitele şi nu mai au voie să se apropie de acestea

GALERIE
bratara-electronica
 • bratara-electronica
- +

Doi ieşeni sunt supravegheaţi de la distanţă de către poliţişti după ce şi-au bătut iubitele. Poliţiştii le-au montat celor doi bărbaţi brăţări electronice, iar în caz că se vor apropia de ele, poliţiştii vor fi alertaţi. În acest timp, cei doi sunt cercetaţi pentru infracţiunea de violenţă în familie.

„Pe data de 3 octombrie 2022, Poliţia Oraşului Podu Iloaiei, din cadrul Poliţiei Iaşi, a fost sesizată direct de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată de către soţul ei, în timp ce se aflau la domiciliu. Poliţiştii au efectuat verificări, bărbatul bănuit de comiterea agresiunii fiind depistat şi condus la sediul Poliţiei Oraşului Podu Iloaiei. În cauză, a fost emis ordin de protecţie provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. În aceeaşi zi, în jurul orei 23, Secţia 5 Poliţie Iaşi a fost sesizată prin apel unic de urgenţă 112, de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată de către concubinul ei, în timp ce se aflau la domiciliu. Poliţiştii au efectuat verificări, bărbatul, de 55 ani, bănuit de comiterea agresiunii fiind depistat şi condus la sediul Secţiei 5 Poliţie. În cauză, a fost emis ordin de protecţie provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronic”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Începând cu 1 octombrie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

În timpul monitorizării sunt cunoscute doar ID-urile dispozitivelor

Pentru unităţile din prima fază a programului pilot, au fost identificate şi amenajate spaţiile destinate desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfăşurării activităţii de monitorizare electronică fiind definitivată.

„Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei sau persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli şi proceduri de monitorizare, alertare şi intervenţie, prin partajarea informaţiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenţiei umane, acolo unde este posibil, şi înlocuirea acesteia cu reguli obiective. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul S.I.M.E. şi S.N.U.A.U. 112 şi astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Creştere semnificativă a ordinelor de protecţie la Iaşi

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivelul Iaşului, numărul faptelor penale care constituie şi fapte de violenţă domestică a crescut cu 12,5% (^219) faţă de primele opt luni ale anului 2021 - de la 1.527 la 1.746 fapte.

Aşadar, în primele opt luni ale anului 2022, au fost emise de către instanţele judecătoreşti ieşene un număr de 506 de ordine de protecţie, cu 17% (^89) mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021, 175 (34,5%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii. Cele mai multe – 484, reprezentând 95% din totalul acestora, au fost emise la solicitarea victimelor, 20 la solicitarea procurorului şi două la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.

În ceea ce priveşte punerea în executare a ordinelor de protecţie, în primele opt luni ale anului 2022 au fost soluţionate 464, cu 21% (^101) mai multe decât în primele opt luni ale anului 2021, din care 456 la expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor dispuse, patru revocate la solicitarea victimei - toate atunci când ordinul de protecţie a fost solicitat de victimă, patru revocate la solicitarea persoanelor împotriva cărora a fost dispus, rămânând în lucru 300 (cu 12%) mai multe faţă de primele opt luni ale anului 2021.

În privinţa nerespectării ordinului de protecţie au fost sesizate 183 de infracţiuni, cu 4% mai multe faţă de primele opt luni ale anului 2021, dintre care 61 în mediul urban şi 122 în rural.

Tot în primele opt luni ale anului 2022 au fost dispuse prin ordinele de protecţie 1.127 măsuri, adică obligaţii sau interdicţii: 285 de evacuări temporare a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 27 cazuri de reintegrare a victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei, 13 - limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, trei - cazarea sau plasarea victimei, cu acordul acesteia, şi, după caz, a copiilor, într-un centru de asistenţă, 432 - obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, 20 - interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează, 341 - interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima, trei - obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute, trei - încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.