Primul an de pandemie în întreaga Românie!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Primul an de pandemie în întreaga Românie!

GALERIE
betivi
  • betivi
- +

A trecut un an de la starea de urgenţă declarată pe 16 martie 2020, un an lung, care a schimbat viaţa românilor; ca să aflăm ce îşi mai amintesc unii dintre ei, am pătruns cu microfonul în mijlocul sătenilor din Consumatori, adică la bufet:

- Bună ziua! Ce vă mai amintiţi de pe vremea stării de urgenţă de acum un an?

- Eu nu-mi amintesc nici ce am făcut aseară şi cum am ajuns acasă, cine m-a adus! De pe vremea aia îmi mai aduc aminte, totuşi, lucruri rele...

- Cum ar fi, de exemplu, că vi s-a închis bufetul, nu?

- Nu, că nu s-a închis! Şi-a schimbat doar numele, din "Bufet Comunal" în "Centru de Dezinfectare COVID-19". Primarul ştia că vin alegeri locale, nu risca el! Fata de la bar a devenit lucrător esenţial, cu mască, iar nea Gică a pus etichete noi la produse, "Dezinfectant mâini", "Alcool sanitar"... Noi îi ziceam "La Covidu Răposat" şi treceam pe acolo de măcar zece ori pe zi, să ne dezinfectăm...

- De care lucruri rele vă amintiţi, totuşi? Că nu mai era hârtie igienică în magazine?

- Ce anume nu mai era?

- Hârtie igienică! Din aia, de şters la...

- Există aşa ceva? Noi n-am avut probleme, că s-a făcut porumbul şi au fost ciucălăi, ciucălău, Măria-Ta, vorba aia, chiar dacă noi folosim câte unul, prins cu lanţ, să nu-l fure, cum se leagă cănile la fântână. Aici e rară hârtia, n-avem ce face cu ea...

- Dar pe vremea aia nu puteaţi ieşi din case fără declaraţii scrise pe foi!

- Ne ştim între noi şi mergem pe încredere; oricine putea să arate scris pe foaie că a ieşit după medicamente, să plimbe câinele sau să facă sport, dar toţi ştiau că a ieşit la "Centrul de Dezinfectare", la un anti-COVID mic, pe caiet. Dar cred că se poate scrie şi pe un ciucălău...

                                                        *         *         *

- Vă mai amintiţi că a dispărut din comerţ spirtul medicinal?

- Cei mai mulţi de pe la noi nu, că toţi facem ţuică, avem provizii. Doar Vasâli, că era singurul consătean care mai servea, a lucrat la oraş. Dar nu curat, dădea prin pâine!

- Că tot aţi pomenit de pâine, mai ţineţi minte că nu se mai găsea nici drojdie, că toţi căutau drojdie prin toate magazinele?

- La bufet a fost mereu drojdie, la litru şi la jumătate, că pe-aici îs mulţi drojdieri şi nu-i putem lăsa fără obiectul muncii. O foloseam şi la dezinfectat pe mâini, când intram în bufet, că-i mai ieftină. Ne spălam cu ea, să nu dăm coviji în pahare, în halbe...

- Acum un an cum v-aţi descurcat cu măştile, care nu se găseau sau erau scumpe?

- Din Anu' Nou până-n martie n-a fost prea multă vreme, aşa că toţi au păstrat măştile de Sărbători. De irozi sau cu cap de porc de vasâlcă ori cu faţă de capră; mai rău de ăia cu costum de urs, când s-a încălzit afară şi curgea năduşeala de pe ei!

- Dar măşti obişnuite, albastre, cum poartă acum cei mai mulţi, n-aţi avut?

- Noi am fost primii care am adus moda! Purtam cu toţii măşti din tifon ori din ciorapi albi, flauşaţi, dar ni s-au făcut albastre, cum se poartă acum, de la spirtul medicinal!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.