Primul an după infarct: ce trebuie să faci şi ce nu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primul an după infarct: ce trebuie să faci şi ce nu

GALERIE
infarct
  • infarct
- +

În primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul. Ce avem de făcut în această nefericită situaţie?

La fiecare jumătate de oră, un român suferă un infarct. Aceasta este concluzia Socie­tăţii Române de Cardiologie. De asemenea, în ultimii ani, bolile cardiovasculare, care pot culmina cu un infarct, au reprezentat principala cauză de deces peste tot în lume, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Nici România nu s-a abătut de la această statistică, întrucât, în anul 2018, jumătate dintre persoanele decedate la nivel naţional, adică 149.343, au suferit de o afecţiune a inimii.

Medicii specialişti atrag atenţia, printr-o comunicare de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, asupra fapului că, în primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul.

Deşi riscul persistă şi după primul an, în primele 12 luni de la primul incident, şansele de a face un al doilea infarct sau un accident vascular cerebral care ar putea duce chiar şi la deces sunt ridicate.

Doctorii cardiologi spun însă că acest lucru poate fi evitat, prin respectarea câtorva reguli simple. Bolnavul trebuie să urmeze cu stricteţe directivele medicilor, să ia tratamentul aşa cum a fost îndrumat, să meargă periodic la control pentru a-i fi urmărită evoluţia, să aibă un stil de viaţă sănătos şi să nu întrerupă, în niciun caz, tratamentul.

Te simţi bine? Eşti tot în pericol!

„În primele 12 luni după infarct aveţi riscul cel mai mare de a suferi un alt eveniment cardiovascular precum infarct, AVC, sau chiar deces. Riscul persistă şi după un an, dar există soluţii care să diminueze mult acest pericol. Se recomandă să urmaţi tratamentul antiagregant plachetar aşa cum a fost recomandat de medicul cardiolog şi să mergeţi cu regularitate la control, să mergeţi periodic la medicul de familie pentru urmărirea evoluţiei bolii şi pentru reţetă lunară, să nu întrerupeţi tratamentul fără acordul medicului cardiolog, căci întreruperea creşte riscul unui alt eveniment, şi să urmaţi un stil de viaţă sănătos“, precizează specialiştii.

Doctorii spun că, în cazul medicamentelor, este estenţial ca persoana care a suferit un infarct să respecte toate detaliile legat de dozaj, perioada din zi când trebuie luat tratamentul şi durata acestuia.

„Chiar dacă vă simţiţi bine după infarct, este important să respectaţi durata tratamentului recomandat de medicul cardiolog şi să mergeţi lunar la medicul de familie pentru eliberarea reţetei. Tratamentul împiedică formarea sau creşterea cheagurilor de sânge în vasele inimii şi scade riscul de a suferi un alt eveniment cardiovascular“, mai spun specialiştii.

Zona afectată nu se mai vindecă

Infarctul miocardic înseamnă că un vas de sânge de la nivelul inimii a fost blocat în totalitate. Blocarea vaselor de sânge îm­pie­dică circulaţia acestuia şi hrăni­rea ţesutului inimii cu oxigen, astfel că zona inimii care a fost afectată nu se mai vindecă.

Deşi un eveniment acut precum infar­c­tul poate fi depăşit, medi­cii a­ten­ţionează că îngustarea vaselor de sânge din cauza de­punerilor de colesterol continuă, de cele mai multe ori, fără simptome, de aceea este necesară ur­mărirea atentă a bolii de inimă toată viaţa, pentru a evita agrava­rea sau decesul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Cosmin PAȘCA

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Pentru USRPLUS, funcţia de viceprimar nu ar trebui să însemne o miză dacă partidul îşi va asuma, aşa cum a promis, rolul de filtru decizional în CL. Din contră, promovarea unui om de-a dreapta primarului va echivala în ochii ieşenilor cu o suspiciune rezonabilă de non-combat, indiferent care va fi realitatea votului în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Griji

Codrin Liviu CUȚITARU

Griji

„Nu mă pot opri din acţiune. Chiar şi atunci când, fizic, mă prăbuşesc, ca acum bunăoară, rămân în mişcare şi hălăduiesc fără ţintă, întrucât creierul meu îşi menţine fierberea în oala sub presiune a grijilor celor mai absurde... Am fost dintotdeauna o natură agitată, probabil şi din cauza unei oarecari predestinări.”

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

Bogdan ILIESCU

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

„In Bach, Beethoven and Wagner we admire principally the depth and energy of the human mind; in Mozart, the divine instinct.”/ „La Bach, Beethoven şi Wagner admirăm în principal profunzimea şi energia minţii umane; la Mozart, instinctul divin.” (Edvard Grieg)

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

pulspulspuls

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

Pentru că începuserăm ieri să vorbim, şi n-am mai apucat să intrăm în chestiune, de aranjamentele pe care le pregăteşte premarele pentru a justifica negocierile cu PSD în a pune un vice de la acest partid, şi asta zice-se pentru a putea satisface în continuare camarila băieţilor de la cumătrie care nu mai are răbdare să stea şi să aştepte cu PUZ-urile gata tocmite, haideţi să vă oferim pe azi câteva ghidaje din teren, ca să nu mai dea unii cu oiştea-n gard pe tema asta, cum am văzut deja pe ici, pe colo! 

Caricatura zilei

Dosarul Skoda

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.