Primul cabinet de vaccinare anti HPV din Moldova a fost deschis la IRO

joi, 19 septembrie 2024, 03:26
6 MIN

Institutul Regional de Oncologie din Iași a deschis primul cabinet de vaccinare anti HPV din Moldova. Cabinetul pentru imunizarea împotriva infecției cu HPV este la etajul 1 al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași, din strada Sărăriei, nr. 177 A. Deschiderea cabinetului a fost solicitată de ginecologi, deoarece multe femei care veneau la cabinetul de ginecologie întrebau de vaccinarea anti-HPV. Costul total al unui vaccin HPV este între 600 și 700 de lei, însă acesta este gratuit pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani și compensat în proporție de 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani.

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, afirmă că institutul desfășoară o activitate intensă de screening, iar, având deja un spațiu adecvat și personal specializat, s-a considerat că este loc suficient pentru a desfășura și vaccinarea. Anul trecut, prin Ordinul 3987, legea 95 a fost modificată, permițând și unităților sanitare cu paturi să efectueze vaccinări. Până atunci, vaccinarea era responsabilitatea medicilor de familie sau a cabinetelor școlare. Managerul spune că după ce persoana este informată și decide că dorește să facă vaccinul, se face programarea. Administrarea vaccinului va fi realizată de medici epidemiologi și infecționiști, care trebuie să fie înscriși în programul informatic unde se înregistrează toate persoanele vaccinate. În viitorul apropiat, angajații de la IRO vor iniția discuții în școli și licee pentru a răspunde întrebărilor adolescenților care ar putea fi interesați de vaccinare.

 

90% dintre femei ar trebuie să fie vaccinate

„Cabinetul este situat la etajul unu, fiind complet echipat pentru consultații și tratamente, și este avizat de Direcția de Sănătate Publică. Activitatea va începe de luni, până atunci urmând să organizăm pe site-ul institutului o secțiune dedicată vaccinării, care va include informații utile și formularele necesare, inclusiv cele pentru acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Cei interesați de indicațiile pentru vaccinarea anti-HPV vor găsi acolo toate detaliile necesare. Comisia Europeană, prin Planul European de Cancer, și-a propus ca în următorii ani 90% dintre femei să fie vaccinate, pentru ca incidența cancerului de col uterin să devină extrem de redusă”, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie.

 

Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin (conform programării). Dovada orei de achiziție va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării.

Dr. Răzvan Vieru, medic primar obstetrică-ginecologie, spune că sunt multe paciente, în special tinere, care se prezintă cu leziuni displazice ale colului uterin, adică leziuni preneoplazice. Aceste leziuni sunt extrem de consumatoare de resurse, generând anxietate în rândul pacientelor care încep să facă multiple teste, inclusiv teste Papanicolau la intervale foarte scurte, sperând la rezultate negative. Medicii întâmpină frecvent rezultate fals-negative. De aceea,  medicul spune că un program de vaccinare ar fi extrem de benefic, deoarece ar reduce apariția acestor leziuni și costurile asociate cu tratamentul lor, protejând astfel femeile, care sunt mai expuse la aceste probleme decât bărbații.

 

Este esențial să prevenim și să tratăm leziunile

„Infertilitatea este, de asemenea, o problemă importantă, deoarece tratamentul leziunilor neoplazice poate implica îndepărtarea unei părți din colul uterin. Această procedură crește riscurile de avort și naștere prematură în sarcinile viitoare. Implicațiile pe termen lung pot fi semnificative și dificile. Este esențial să prevenim și să tratăm leziunile cât mai devreme posibil, înainte de a ajunge la stadii avansate care necesită intervenții mai complexe, precum radioterapia sau chimioterapia, unde scopul devine mai degrabă stoparea progresiei bolii decât vindecarea acesteia”, a declarat Dr. Răzvan Vieru, medic primar obstetrică-ginecologie.

 

„Din perspectiva screening-ului, România se află într-o etapă extrem de incipientă. Cu eforturi considerabile, echipa a reușit să testeze aproximativ 35.000 de persoane în ultimii trei ani, o cifră mică în raport cu întreaga populație a țării. Problema majoră nu este faptul că unele persoane pot plăti de două ori pentru un test Papanicolau, ci faptul că, în România, cancerul de col uterin provoacă decese din cauza lipsei vaccinării și a diagnosticării tardive”, a declarat Dr. Gabriel Dimofte, Directorul Institutului Regional de Oncologie.

 

Screeningul nu se efectuează doar o dată în viață

Medicul subliniază că gravitatea cancerelor de orofaringe este extrem de mare, iar aceste tipuri de cancer, cauzate de HPV, sunt letale. Această situație epidemică este bine cunoscută și nu poate fi minimizată. Vaccinarea doar a fetelor s-a dovedit a fi ineficientă, deoarece lasă o populație semnificativă, bărbați, neprotejată și expusă la diverse neoplazii cu evoluție dramatică și consecințe grave.  Prof. dr. Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, spune că screeningul nu se efectuează doar o dată în viață. Acesta trebuie repetat anual până la o anumită vârstă. După ce rezultatele sunt negative timp de trei ani consecutiv, intervalul dintre screeninguri poate fi extins. Totuși, este important să se ia în considerare contextul clinic, aspectul colului uterin și manifestările pacientului. Medicul spune că în cazul unui screening negativ, există posibilitatea unui rezultat fals negativ, care poate fi corectat prin evaluări ulterioare sau prin repetarea screeningului, conform metodologiei și procedurii standard. „Institutul de Oncologie din Iași a anticipat dorința populației de a se vaccina, iar existența acestui centru reprezintă o soluție excelentă. Este o realizare importantă, deoarece ne lipsea un circuit bine organizat, prin care persoanele interesate de vaccinare să poată accesa serviciul fără a întâmpina dificultăți logistice sau organizatorice”, a declarat  Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi.

 

Schema completă de imunizare împotriva HPV

Se recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani.

– persoane cu vârsta de 11 până la 14 ani inclusiv, la momentul primei administrări: schema cu 2 doze (0, 6 -13 luni). A doua doză trebuie administrată într-un interval de 6 până la 13 luni după prima doză;

-persoane cu vârsta de 15 ani şi peste la momentul primei administrări: se utilizează schema cu 3 doze (0, 2 şi 6 luni).

“Doamnele care doresc să se vaccineze trebuie informate asupra faptului că o schemă completă de imunizare împotriva HPV este alcătuită din 3 doze (0, 2 și 6 luni de la prima vaccinare). Pacienta care se  prezintă pentru vaccinare este important să fie sănătoasă, adică să nu prezinte febră în ultimele zile, boli acute formă moderată sau severă, sau o decompensare (agravare) a unei boli cronice”,  a declarat dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie în cadrul IRO Iași.

 

Contraindicații pentru vaccinare:

Contraindicații absolute: 

–       Istoric de reacție alergică severă la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii vaccinului

–       Istoric de reacție alergică severă după administrarea de vaccin papilomavirus uman

 

 Contraindicații temporare:

–       Nu se adminstrează pe perioada sarcinii

–       Boli acute febrile

–       Boli acute forme moderate sau severe cu sau fără febră

–       Boli cronice decompensate

–       Dacă ați primit transfuzii de sânge/produse din sânge sau s-a administrat imunoglobulină în ultimele 3 luni

 

Infecția cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin, care face legătura între vagin și uter. Infecția cu HPV afectează şi sexul masculin. Vaccinarea previne apariția diferitelor tipuri de cancere, leziuni precanceroase și veruci genitale asociate infecțiilor cu HPV. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri cu risc oncogenic înalt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tulpinile de risc înalt 16 şi 18 produc peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin şi se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă şi al vaginului, peniene şi orofaringiene. Tulpinile cu risc scăzut determină veruci genitale sau papilomatoză respiratorie.

 

 Cum se transmite HPV

– Prin contact sexual

– Prin contact direct cu pielea sau mucoasele infectate

– De la mamă la copil în timpul nasterii sau al îngrijirii copilului

– Prin contact cu obiecte contaminate

Statisticile arată că anual, în România, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala (Sursa: Globocan 2022). Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰ femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰ femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰ femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰ femei). În cei 12 ani de când funcționează Institutul Regional de Oncologie (2012- 2024), aici s-au înregistrat 30.119 de cazuri de cancer de col uterin.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii