De Sănătate

Punem punctul pe știi

Primul caz de leptospiroză din acest an: în tânăr de 21 de ani. Boala, transmisă de şoareci şi şobolani

miercuri, 12 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Primul caz de leptospiroză din acest an: în tânăr de 21 de ani. Boala, transmisă de şoareci şi şobolani

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” este tratat în această perioadă primul caz de leptospiroză din acest an. Un bărbat de 21 de ani, care lucrează în domeniul construcţiilor, a ajuns în cursul zilei de marţi în triajul unităţii medicale cu mai multe simptome care persistau de câteva zile. Acesta avea icter, tegumentele şi albul ochilor fiind îngălbenite, iar în urmă cu o săptămână a avut simptomele unei viroze respiratorii, cu febră, frisoane, dureri de oase, care au trecut după ce a luat tratament. 

„Pacientul a fost supus investigaţiilor clinice şi paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Analizele recoltate au arătat o creştere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală însă s-a infirmat orice prezenţă a unui virus hepatic. Investigaţiile corect şi coerent efectuate au decelat un grad important de insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale de la spital au confirmat că este vorba despre leptospiroză, fiind iniţiat tratamentul imediat. Medicii spun că bărbatul are o evoluţie bună în urma tratamentului primit, valorile probelor renale şi hepatice tind spre normal, dar va mai rămâne internat pentru o săptămână. Ulterior, va trebui să respecte regimul alimentar, să ia medicamente hepatoprotectoare şi să se odihnească. „Leptospiroza este o boală care este declanşată de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome, ci doar elimină şi răspândesc bacteria în mediul înconjurător: ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafeţe. Cei mai frecvenţi transmiţători sunt şoarecii şi şobolanii. În multe cazuri, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru, leprosiproza poate da complicaţii”, a completat medicul ieşean.

Principalele complicaţii care pot să apară sunt insuficienţa renală sau hepatică, meningită sau hemoragii, acestea fiind manifestări care apar în a doua săptămână de boală. Specialiştii spun că aceste complicaţii pot pune viaţa pacienţilor în pericol dacă boala nu este descoperită la timp, afectarea organelor fiind importantă. Trecerea prin boală nu oferă imunitate, fiind necesară o igienă riguroasă a mâinilor pentru a diminua riscul de contactare a bolii. Este indicată folosirea mănuşilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite, cămări, pivniţe, folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecţie împotriva îmbolnăvirii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii