anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

Până în 2.050 numărul de persoane cu surditate se va dubla

Primul Congres Naţional de Audiologie şi Patologie a Comunicării, organizat la Iaşi

GALERIE
medic
  • medic
- +

*”E evidentă necesitatea dezvoltării acestui domeniu şi a formării de noi specialişti în Româia.  Astfel, vom putea depista şi trata la timp problemele de auz, atât la copii, cât şi la vârstnici”, a declarat conf. dr. Sebastian Cozma, preşedintele Societăţii Române de Audiologie şi Patologie a Comunicării

„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, studiile despre dinamica surdităţii în lume prevăd o situaţie alarmantă. Atât în ţările sărace, cât şi în cele dezvoltate,  lucrurile arată la fel: până în 2.050 numărul de persoane cu surditate se va dubla. Pentru România, statisticile ne arată cei mai mulţi dintre nou-născuţii care au probleme de sănătate la naştere, au surditate. Unu până la trei copii dintr-o 1.000 de nou născuţi, se nasc cu surditate. E mult. În contextul în care în România s-au deschis noi oportunităţi prin extinderea la scară naţională a screeningului surdităţii la nou-născut, nevoia de specialişti în audiologie a devenit acută. Suntem într-o epocă în care avem acces la multe facilităţi în ceea ce priveşte diagnosticul surdităţii şi a problemelor de echilibru. În acest context, interesul tot mai mare al specialiştilor pentru performanţă motivează organizarea de manifestări ştiinţifice care să aibă un puternic accent pe sesiunile practice şi cursurile instrucţionale. Acesta a fost şi scopul conferinţei desfăşurate  la Iaşi. Să avem specialişti mai bine pregătiţi, la curent cu ceea ce este nou în domeniu, pentru un diagnostic şi un tratament mai eficient al pacienţilor”, a declarat conf. dr. Sebastian Cozma, preşedintele Societăţii Române de Audiologie şi Patologie a Comunicării.

Societatea a organizat săptămâna trecută la Iaşi Primul Congres Naţional dedicat audiologiei şi patologiei vestibulare. Manifestarea s-a desfăşurat în perioada 12-14 septembrie şi a reunit specialişti în domeniu din ţară şi străinătate - Brazilia, Franţa, Germania. Cu un puternic accent pe sesiunile practice şi cursurile instrucţionale, congresul a avut în program numeroase module practice, alături de conferinţe pe teme de mare actualitate. „Manifestarea s-a născut ca o necesitate  de a dezvolta domeniul. În România suntem într-o situaţie particulară privind audiologia. Zeci de ani lucurrile nu s-au dezvoltat. Dacă în ţările din vest învăţământul audiologic se poate lăuda cu istorii de până la 50 de ani, la noi, audiologia ca domeniu de studiu şi pregătire profesională nu mai este prezentă în nici o instituţie de învăţământ de peste 9 ani. Suntem puţini specialişti implicaţi în acest domeniu. Încercăm să creem ocazii care să le permită profesioniştilor din domeniu să crească în dobândirea cunoştinţelor, dar şi a responsabilităţilor pe care le au  la locul de muncă. Am organizat acest congres tocmai pentru a răspunde aceste nevoi de dezvoltare şi perfecţionare în audiologie. De la fondarea sa în anul 2014 şi până în prezent,  Societatatea Română de Audiologie şi Patologie a Comunicării a desfăşurat o activitate susţinută, organizând  numeroase cursuri de specialitate în domeniul audiologiei şi vestibulogiei, participând la dezvoltarea asistenţei medicale pentru pacienţii cu surditate sau fiind partener activ al altor asociaţii cu rol în dezvoltarea asistenţei de specialitate pentru copiii cu implant cohlear. Să nu uităm că acest domeniu asigură diagnosticarea, dar şi soluţii pentru problemele de auz. Auzul este implicat în comunicare, baza dezvoltării creierului uman. Prezentările specialiştilor din Brazilia şi Franţa referitoare la importanţa auzului în dezvoltarea creierului, au subliniat necesitatea educaţiei continue, dar şi a formării de noi specialişti în audiologie. Astfel, vom putea depista şi trata la timp problemele de auz, atât la copii, cât şi la vârstnici”, a încheiat conf. dr. Sebastian Cozma. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.