Primul Congres Naţional de Durere la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primul Congres Naţional de Durere la Iaşi

GALERIE
ostin mungiu
  • ostin mungiu
- +

La Iaşi funcţionează încă din 2001 unicul Centru pentru Studiul şi Terapia Durerii din România. Acesta a dobândit în 2005 confirmarea de „Centrul de Excelenţă“.

Asociaţia de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi şi Houston NPA organizează la Iaşi Primul Congres Naţional de Durere din România în cadrul Zilelor Medicamentului, Ediţia a XXII-a. La evenimentul care se va desfăşura în perioada 30 mai - 1 iunie la Hotel „Traian“ vor participa peste 40 de lectori cu experienţă, interesaţi de studiul şi managementul durerii. Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu, coordonatorul ştiinţific al evenimentului şi preşedintele Asociaţiei de Algeziologie, a subliniat faptul că în România, durerea este insuficient sau prost tratată. „A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu îl vedem de fiecare dată îndeplinit la noi. Dacă în alte ţări există spitale şi clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu există nici măcar nuclee de durere în fiecare spital.“ Acesta a mai precizat că deşi există diferite mijloace farmacologice şi non-farmacologice pentru a trata durerea, aproximativ jumătate din durerile neuropatice nu răspund la analgezicele cunoscute, motiv pentru care se impune necesitatea dezvoltării unor medicamente mai eficiente. În acest sens, profesorul Mungiu spune că rolul cercetării este vital. Trebuie ştiut că la Iaşi funcţionează încă din 2001 unicul Centru pentru Studiul şi Terapia Durerii din România centru care, în 2005, a dobândit şi confirmarea de Centru de Excelenţă. Activităţile sunt structurate în compartimentul experimental (unde sunt conduse cercetări fundamentale despre durere) şi compartimentul clinic (cu subsecţiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care funcţionează în diferite spitale din Iaşi). Munca specialiştilor de la acest centru s-a concretizat în multe granturi de cercetare cu finanţare externă şi peste 15 volume şi ghiduri pe teme legate de studiul şi terapia durerii. „Din păcate am pierdut cadre valoroase care, din cauza salarizării foarte mici din ţară au preferat să lucreze în laboratoare din străinătate. Nu din cauza aparaturii, aparatura am adus-o. Acum, aceşti oameni fac cercetări de vârf în SUA, Canada, Brazilia, Germania. Aici au rămas puţini specialişti, care nu ştiu cum să se mai împartă între obligaţiile didactice, cercetare şi clinică. Continuăm, totuşi, să sperăm că vom mobiliza şi alţi specialişti în jurul nostru“ a mai adăugat prof. dr. Mungiu.

Anul 2013 - „Anul Mondial de Luptă împotriva durerii viscerale“

În încercarea de a atrage şi mai mulţi specialişti interesaţi de studiul şi managementul durerii, Asociaţia de Algeziologie din România organizează, în premieră, la Iaşi, Congresul Naţional de Durere. Tema centrală a congresului va fi durerea viscerală, Asociaţia de Algeziologie aliniindu-se, astfel, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Durerii, care a declarat anul 2013 Anul Mondial de Luptă împotriva durerii viscerale. Simpozionul satelit dedicat durerii viscerale este programat pe 30 mai, când vor avea loc şi cursurile pre-congres cu acces liber pentru studenţi şi rezidenţi. Anul acesta o întreagă sesiune de prezentări va fi dedicată exclusiv farmaciştilor, iniţiativă salutată de preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, farmacist Gabriela Streit. Sesiunea pentru farmacişti va fi coordonată de şef lucrări dr. Veronica Bild: „Eu reprezint legătura între asociaţie şi practicieni. Suntem încântaţi că avem o sesiune numai pentru farmacişti, pentru că am sesizat că solicitările sunt foarte mari pentru simpozioane şi conferinţe despre terapia durerii şi, mai ales, automedicaţia în durere“, a arătat dr. Veronica Bild. Programul ştiinţific din celelalte două zile de congres este structurat tematic, evidenţiind disciplinele în care problematica durerii aduce cele mai mari provocări: medicina de familie, neurologia, reumatologia, ginecologia, pediatria, oncologia. Alături de temele strict medicale, pe agenda discuţiilor se află şi subiecte precum: durerea ca problemă de sănătate publică, drepturile pacientului cu durere şi legislaţia în domeniul înregistrării preţurilor şi compensării medicamentelor şi al folosirii şi distribuirii analgezicelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.