Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primul congres PNL din ultimii 3 ani. Orban şi Buşoi îşi dispută şefia (UPDATE)

GALERIE
congres-pnl-inquam-photos-alexandru-busca
  • congres-pnl-inquam-photos-alexandru-busca
- +

Partidul Naţional Liberal îşi alege, sâmbătă, noul preşedinte în cadrul primului congres al formaţiunii după fuziunea cu PDL şi după trei ani în care liberalii nu au mai avut o astfel de reuniune, deşi în acest timp au schimbat nu mai puţin de trei preşedinţi. Şefia PNL este disputată de doi membri ai vechiului PNL: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

UPDATE ORA 15:50

Orban: PNL să ajungă la guvernare doar prin votul oamenilor, să susţinem alegeri anticipate

Ludovic Orban, candidat la preşedinţia PNL, a declarat sâmbătă, la congresul partidului, că îşi doreşte ca liberalii să ajungă la guvernare, dar nu oricum, ci exclusiv prin votul românilor şi de aceea a îndemnat la susţinerea de către PNL a soluţiei alegerilor anticipate.

”Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă e să susţinem ceva, dragii mei. Să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă om la om cu cei care azi îşi bat joc de România”, a declarat Ludovic Orban de la tribuna congresului PNL.

El a spus că în echipa sa sunt oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică şi care îşi doresc cu adevărat ca PNL să ajungă cea mai importantă forţă poltică.

”Am chemat oameni cu performanţe, oameni care au înregistrat victorii, oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică, am chemat alături de mine oameni care doresc cu adevărat să readucă PNL pe locul pe care îl merită şi anume acela de cea mai importantă forţă politică din România”, a mai spus Orban în faţa congresului.

Ludovic Orban, candidat la preşedinţia PNL, a făcut sâmbătă, la congresul partidului, o serie de promisiuni celor cinci mii de delegaţi: că nu vor fi trimişi candidaţi de la centru în filiale, că nu va mai exista delict de opinie în partid, că nu vor mai fi coterii care să-l paraziteze pe lider şi că PNL nu va face numiri în funcţiile publice decât pe bază de merit.

”Cine vrea să lupte alături de noi, îl aşteptăm. Cine nu vrea să lupte, o să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei. Niciun Agamiţă Dandanache trimis de centru să candideze în vreo filială, vă promit, vă garantez. Niciun membru care îşi exprimă opinia în PNL nu va mai avea de suferit de pe urma exprimării opiniei în partid. Nu mai avem voie să tolerăm delictul de opinie în partid, PNL trebuie să fie un partid al dezbaterii în care oamenii spun ce gândesc şi contribuie cu ideile şi cu punctele lor de vedere la configurarea celor mai bune decizii în partid”, a spus Ludovic Orban.

El a promis că promovarea în funcţiile publice se va face exclusiv pe bază de merit şi nu vor mai exista ”găşti” care să paraziteze partidul.

”Nicio gaşcă, nicio coterie, nicio cooperativă care să poată să-l paraziteze pe lider şi care uşor, uşor să confişte decizia în partid şi să decidă cine munceşte în partid şi cine beneficiază de pe urma muncii membrilor PNL. V-o spun clar: niciun om promovat într-o funcţie publică fără merit, iar dacă e să introducem meritocraţia în PNL, vă spun un lucru clar: nu poate fi făcut decât de un om care a ajuns în fruntea partidului prin propriul merit”, a mai precizat Orban.

În finalul discursului de candidat, el şi-a exprimat ”crezul politic” în faţa congresului: ”Nimic pentru mine, totul pentru PNL, totul pentru România”.

UPDATE ORA 14:10

Buşoi - Ludovic, te-ai înconjurat de oameni pe care i-ai criticat; nu cred că o să reuşeşti ce îţi propui

Cristian Buşoi, candidat la şefia PNL, a declarat sâmbătă, în congres, că Ludovic Orban s-a înconjurat de oameni pe care i-a criticat şi în care nu are încredere, motiv pentru care el nu crede că va reuşi să realizeze ceea ce îşi propune în partid.

„Pot să dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica faţă de colegii din vechea conducere care îl susţin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea şi avea dreptate să spună aceste lucruri. Da, Ludovic. Ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare şi peştele de la cap se împute, pentru că am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel naţional. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat”, a afirmat preşedintele PNL Bucureşti.

Liberalul i-a transmis contracandidatului său la şefia partidului că s-a înconjurat de oameni pe care i-a criticat şi în care nu are încredere, motiv pentru care nu va reuşi să realizeze ceea ce şi-a propus.

„Mai cred, Ludovic, că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna aşa cum o vom face astăzi. (…) Şi acum, la final, după ce ne spunem discursurile, aici, în faţa colegilor am putea să facem o dezbatere”, a conchis Cristian Buşoi.

Cristian Buşoi, candidat la şefia PNL, a afirmat sâmbătă, cu ocazia Congresului, că ceea ce face PSD în aceste zile este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, fiind astfel momentul ca liberalii să fie curajoşi şi să construiască în jurul lor o majoritate în Parlament.

„PSD nu-i respectă pe români, nu-i respectă nici măcar pe aceia care i-au votat, pe care i-au amăgit cu promisiuni pe care nu le vor pune în niciun fel în aplicare. Ceea ce face azi PSD e un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, nicidecum de principii sau de soluţii pentru viitorul României. Este momentul să fim curajoşi, e momentul să construim în jurul PNL o majoritate în Parlamentul României în zilele următoare”, a afirmat preşedintele PNL Bucureşti.

El i-a asigurat pe români că poate fi liderul care va duce PNL la guvernare.

„Da, putem guverna România cu mai multă responsabilitate şi mult mai bine pentru că ne respectăm această ţară şi îi respectăm pe români. Şi da, pot fi liderul care duce PNL către guvernare”, a conchis Cristian Buşoi.

Cristian Buşoi a declarat, sâmbătă, la congresul PNL, în discursul de candidat la preşedinţia partidului, că liberalii nu vor câştiga voturi ”cântând refrenul anticorupţie” şi a spus că incompatibilităţile ”uneori absurde” ale aleşilor locali trebuie clarificate.

”Doar cântând refrenul anticorupţiei nu vom reuşi să aducem voturi noi către PNL, pentru că oamenii aşteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie şi despre guvernarea acestei ţări. Trebuie să continuăm să susţinem nişte principii, dar lupta anticorupţie o face Justiţia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care dă soluţii pentru creşterea veniturilor românilor, şi din mediul privat, şi din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici şi mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare”, a declarat Cristian Buşoi.

El a vorbit, de la tribuna congresului PNL, şi despre clarificarea incompatibilităţilor cu care se confruntă aleşii locali.

”Îmi asum să susţinem primarii şi aleşii locali din PNL, să vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari şi aleşii locali. Să vorbim mai clar despre incompatibilităţile uneori absurde şi foarte încâlcite care trebuie clarificate”, a mai spus el.

Cristian Buşoi a susţinut că PNL trebuie să întărească parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis, ale cărui proiecte să le susţină cu mai multă energie.

UPDATE ORA 12:15

Korodi, la Congresul PNL: UDMR va fi mereu un partid deschis dialogului, indiferent că suntem în opoziţie sau la guvernare

Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a transmis sâmbătă, la Congresul PNL, un mesaj din partea patidului pe care îl reprezintă, în care a afirmat că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va fi întotdeauna o platformă politică bazată pe dialog, indiferent dacă va fi în opoziţie sau la guvernare.

„România are nevoie de o forţă puternică politică de dreapta care ştie să reprezinte în deciziile politice naţionale oamenii de dreapta. Avem nevoie de o forţă politică de dreapta puternică care ştie să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei”, a afirmat deputatul UDMR.

El a arătat că „democraţia românească are nevoie de PNL ca un partid puternic, care indiferent dacă este la guvernare sau este în opoziţie, ştie să lupte pentru valorile europene”.

Attila Korodi a ţinut să sublinieze faptul că UDMR va fi întotdeauna un partid deschis dialogului, indiferent că se află la guvernare sau în opoziţie. „UDMR, ca reprezentat politic al unei comunităţi de 1,2 milioane de suflete, va fi întotdeauna o platformă politică bazată pe dialog. Indiferent dacă în viitor veţi fi în opoziţie sau la guvernare, indiferent dacă noi suntem în opoziţie sau la guvernare, reiterăm crezul nostru că trebuie să avem un dialog între noi spre binele ţării, spre binele comunităţilor pe care le reprezentăm, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”, a conchis liderul deputaţilor UDMR.

UPDATE ORA 12:10

Mircea Quintus, mesaj la Congresul PNL: Vă îndemn să-i votaţi pe cei mai vrednici şi devotaţi membri ai partidului

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia Congresului liberalilor, în care i-a îndemnat să-i voteze pe „cei mai vrednici şi devotaţi” membri ai partidului, astfel încât să fie condus bine şi să nu uite niciodată că fac parte dintr-o formaţiune care şi-a slujit ţara în momentele ei de cumpănă.

„Vă îndemn să votaţi pe cei mai vrednici şi devotaţi liberali în fruntea partidului, în aşa fel încât ca el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitaţi nicio clipă că sunteţi membri ai unui istoric partid care şi-a slujit mereu ţara în momentele ei de cumpănă şi mai ales să sunteţi urmaşii marilor noştri Brătieni. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, se arată în mesajul lui Mircea Ionescu Quintus, citit de liberalul Virgil Guran.

Preşedintele de onoare al PNL le-a mai urat liberalilor „să trăiască mai mult decât el şi să devină mai înţelepţi decât el”.

UPDATE ORA 12:05

Turcan: Multora nu le-am fost simpatică, după alegeri mi-aş dori să ne întâlnim în tranşee

Raluca Turcan şi-a făcut sâmbătă, în cadrul congresului PNL, bilanţul la şefia interimară a partidului, spunând că, după dezastrul de la alegerile parlamentare de anul trecut, misiunea ei a fost să ţină partidul unit şi să organizeze alegeri interne corecte, precizând că şi-a dat seama că multora nu le-a fost simpatică în această perioadă şi exprimându-şi speranţa că îi va întâlni pe toţi colegii liberali în tranşee, împotriva PSD.

”Unirea face puterea. Acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL şi PDL şi aceasta trebuie să fie provocarea noastră astăzi după acest Congres (…) După eşecul de la alegerile parlamentare, misiunea pe care am primit-o a fost una clară şi limitată, să ţin partidul unit (…) Multora nu le-am fost simpatică, nici nu mi-am propus. E dificil să fii simpatic în perioade de criză (…). Am urmărit să imprim nişte crezuri, să ai încredere şi respect în colegii tăi. (…) Trebuie să admitem că uneori ne-a lipsit şi respectul între noi, exact acel respect prin care poţi să susţii argumentat o opinie contrară, să pui politica în interesul public mai presus de interesul personal”, a declarat Raluca Turcan de la tribuna congresului PNL.

Ea le-a spus delegaţilor la congres că PNL începe să-şi revină după dezastrul de la parlamentare, doi indicatori în acest sens fiind sondajele de opinie şi rezultatele de la alegerile locale parţiale.

”Mulţi ne-au cântat prohodul şi au spus că PNL a murit sau se mai zbate, însă din fericire, constant, în ultima perioadă, PNL are peste 27% în toate sondajele de opinie, chiar şi cele măsluite.PNL a dat un important semn de viaţă la alegerile parţiale (…) că fără complicităţi sau înţelegeri ruşinoase se poate câştiga. (…) PNL a trecut de 31% la alegerile parţiale. După alegeri mi-aş dori să ne întâlnim în tranşee  (…) unde adversarul nostru este  PSD”, a mai spus Turcan.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lansat sâmbătă, de la tribuna congresului partidului, critici dure la adresa PSD, formaţiune despre care a spus că dăunează grav României şi că este prizoniera unui lider ”obsedat de putere” care se distruge singur.

UPDATE ORA 12:00

Klaus Iohannis, mesaj la Congresul PNL: România are nevoie de partide puternice, dar nu unde doar liderul este puternic

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia Congresului PNL, în care afirmă că România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice, unde nu doar liderul este puternic, ci unde democraţia internă este reală şi există dezbatere. Şeful statului a susţinut că o formaţiune puternică va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni.

„Îmi doresc şi preşedintele Iohannis îşi doreşte acest lucru, ca această energie să se transforme în zilele, lunile şi anii viitori în proiecte pentru România şi pentru cetăţenii acestei ţări. România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţelegi însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potenţialul lor maxim”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de consilierul său Laurenţiu Ştefan.

În opinia şefului statului, „un partid puternic înţelege preocupările, grijile, nevoile şi aspiraţiile electoratului său şi răspunde articulând programe şi politici publice eficiente şi responsabile”.

„Un partid puternic oferă, în acelaşi timp, cetăţenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea şi ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni şi comunităţile lor, pentru a intări postura României în plan regional, european şi în lume”, a conchis Klaus Iohannis.

UPDATE ORA 11:15

Congresul PNL, la care va fi ales noul preşedinte al partidului, a început

Congresul PNL a început la Romexpo puţin după ora 11:00, în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi, cu intonarea Imnului naţional. De la congres lipseşte fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu.

Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului preşedinte al partidului, după ce ultimul şef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis, în iunie 2014.

Primul care îşi va prezenta moţiunea cu care candidează la şefia partidului va fi Cristian Buşoi.

UPDATE ORA 09:35

Congresul PNL va avea loc sâmbătă la Romexpo începând cu ora 11:00 în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi

Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului preşedinte al partidului, după ce ultimul şef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis în iunie 2014.

De asemenea, congresul de sâmbătă este prima reuniune a acestui for de la încheierea fuziunii dintre PNL şi PDL.

Congresul va avea de ales între doi vechi liberali pentru preşedinţia partidului: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Fostul democrat-liberal Cătălin Predoiu, primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, s-a retras din cursă invocând jocuri de culise din partid înainte ca pretendenţii la postul de preşedinte să anunţe programele cu care candidează. Un alt candidat, Viorel Cataramă, a fost eliminat la rândul său din competiţie pentru că nu a reuşit să obţină sprijin pentru candidatura sa din partea a cel puţin 10 organizaţii judeţene, aşa cum prevede Statutul PNL.

Candidaţii la şefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrării în cursa pentru funcţia supremă în partid. Mai întâi, pentru a putea depune moţiunea de candidatură, care conţine viziunea despre partid celui care vrea să fie preşedinte, doritorii au trebuit să strângă minimum 35 de semnături din partea membrilor de partid. Apoi, după depunere, pentru a putea fi prezentată în congres, fiecare moţiune a trebuit validată de cel puţin zece organizaţii judeţene ale partidului.

În urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare susţinere, atât ca număr de voturi, cât şi ca greutate în partid a celor care fac parte din echipa sa.

Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată ”Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.

Documentul prevede şi că unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desăvârşirea fuziunii între PDL şi vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie să facă ”să dispară etichetarea şi discriminarea” între membrii partidului.

Ludovic Orban îşi propune instituirea ”unei reale democraţii” în partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu stricteţe” a instituţiei votului secret şi eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de către conducerea centrală.

La rândul său, moţiunea cu care Cristian Buşoi candidează la preşedinţia PNL, intitulată ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene.

El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017.

În domeniul economic, Cristian Buşoi susţine reducerea rolului statului în economie, păstrarea cotei unice şi taxare zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create. În plan politic, preşedintele PNL Bucureşti estimează că bazinul electoral al PNL este de circa 45%, însă acesta s-a îndepărtat de partid în ultimii ani.

La congresul de sâmbătă, pe lângă liderul partidului, vor fi aleşi şi preşedintele Curţii de Arbitraj şi cel al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.

Congresul va fi urmat duminică de şedinţa Consiliului Naţional care va alege echipa centrală a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepreşedinţi, 16 vicepreşedinţi şi 16 membri, care urmează să fie aleşi duminică, 18 iunie, în cadrul Consiliului Naţional.

Nu mai puţin de 108 membri ai PNL şi-au depus candidaturile pentru aceste funcţii, 8 candidând pentru cele 4 funcţii de prim-vicepreşedinte, 51 pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte şi 49 pentru celelalte 16 funcţii de membru simplu.

Pentru funcţia de trezorier s-a înscris un singur candidat, Antonel Tănase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte secretarul general, acesta urmează să fie ales tot pe 18 iunie în cadrul Consiliului Naţional, dar el va fi propus de noul preşedinte PNL care va fi ales sâmbătă de congres.

Printre cei 8 candidaţi la funcţiile de prim-vicepreşedinte se numără Ilie Bolojan, care candidează împotriva lui Viorel Cataramă pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candidează împotriva lui Alin Tişe pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu şi Nicolae Robu candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru mediul de afaceri şi societate civilă, iar Mircea Hava şi Mugur Cozmanciuc candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale.

news.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri