
Inteligența artificială, prezent și viitor
„Primul contact cu AI îl avem pe telefonul mobil”. Dialog cu prorectorul UAIC Adrian Iftene, cadru didactic la Facultatea de Informatică (II)

Continuăm dialogul, inițiat în numărul precedent, cu prorectorul Universității „Al.I. Cuza” din Iași, prof.dr. Adrian Iftene, de la Facultatea de Informatică, pe tema inteligenței artificiale.
– Inteligența artificială a devenit parte din viața noastră cotidiană, dar mulți nu realizează acest lucru. Ne puteți da câteva exemple practice în care, această forță tehnologică, este folosită zilnic, chiar și fără să ne dăm seama?
– Da, așa e, ne dăm seama sau nu, IA face de ani buni parte din viața noastră și ne ajută să facem anumite lucruri mai ușor. O primă serie de exemple de aplicații ce au componente de IA vine din zona aplicațiilor de pe telefonul mobil:
(1) deblocarea telefonului se face cu ajutorul recunoașterea feței sau a amprentei utilizatorului, activitate ce ține de procesarea de imagini,
(2) traducerea, căutarea pe Google, corectarea textelor scrise greșit, completarea implicită a cuvintelor sau a mesajelor pe care le scriem în gmail sunt activități ce țin de procesarea de texte,
(3) recunoașterea unei melodii pe care o auzim ce o realizăm cu Shazam sau comenzile pe care le dăm prin intermediul Siri sau a altor agenți vocali inteligenți sunt activități care folosesc procesarea de sunete,
(4) deplasarea cu Google Maps sau Waze folosesc algoritmi avansați ce țin cont de distanța pe care o avem de parcurs, dar și de statisticile zilelor anterioare sau din ziua curentă ce spun cât de aglomerat poate fi un anumit segment de drum.
O a doua serie de exemple vine din zona roboticii:
(1) avem roboții casnici de interior care ne ajută să facem curat, să facem pâine sau cozonac, să spălăm rufe sau vase,
(2) roboții de exterior care taie iarba, sau cei ce fac activități în spații periculoase din cauza radiațiilor, sau a condițiilor geografice sau meteo nefavorabile,
(3) dronele care livrează produse clienților în zone greu accesibile sau cele care supraveghează zone militare, comerciale,
(4) roboții medicali folosiți foarte mult în perioada pandemiei pentru a avea grijă de pacienți.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
– Cum poate inteligența artificială să îmbunătățească viața noastră în domenii precum sănătatea, educația, cultura și cum ar trebui să se facă acest lucru?
– Avantajele folosirii IA în domeniul medical sunt recunoscute în procesarea de radiografii sau CT-uri, unde componentele automate ce procesează imagini văd detalii care nu sunt vizibile ochiului uman. De exemplu în cazul cancerului de piele, cu ajutorul unor astfel de detalii neobservabile ochiului uman se poate detecta cu până la 1 an mai devreme această afecțiune de către IA, iar avantajele începerii mai devreme a unor tratamente recomandate în astfel de situații sunt evidente.
În domeniul educației, se pot genera teste pentru elevi sau studenți cu ajutorul IA, iar corectarea acestora se poate face mai ușor cu IA. Astfel, o mare parte din munca repetitivă a profesorilor poate fi preluată de către astfel de aplicații, iar profesorii pot să acorde mai mult timp celor ce au nevoie de ajutor suplimentar sau celor ce ar putea face mai mult decât ceilalți.
În cultură, IA poate fi folosită în procesul de restaurare dar și în procesul de traducere a textelor vechi. În momentul identificării unei opere noi ne poate ajuta în a demonstra autenticitatea sau falsul acesteia, prin analize complexe ce combină informații vizuale, stilistice, cu informații chimice ce se obțin în urma analizei materialelor folosite.
Găsiți mai multe detalii despre termenii folosiți în DICȚIONARUL AI
– Ce ar trebui să învățăm, noi, despre inteligența artificială, pentru a o înțelege și folosi? Cum trebuie să ne pregătim, la nivel de societate, pentru un impact pozitiv cu inteligența artificială?
– Inteligența artificială se bazează pe colecții mari de date adnotate, cu ajutorul cărora ajunge să învețe să rezolve anumite tipuri de probleme. De exemplu, pentru a identifica bolnavii de tuberculoză avem nevoie de colecții de radiografii sau CT-uri, provenind de la pacienții sănătoși și de la pacienții cu această boală. Cu ajutorul acestor colecții de date se va putea construi un model bazat pe IA care să ne facă clasificarea unui radiografii sau CT de la un pacient nou într-una din cele două clase, de pacienți sănătoși sau de pacienți cu tuberculoză.
Pentru ca o astfel de soluție să meargă cât mai bine, este nevoie să avem colecții cât mai mari și diverse de radiografii (de ordinul zecilor de mii). Este foarte important ca aceste colecții de date să fie corect adnotate, pentru ca modelul de IA să aibă o calitate cât mai bună. O astfel de soluție, care este corect construită poate fi folosită cu succes de către doctori și le poate ușura mult munca pe care o depun, putând lua decizii mai repede și mai bine.
– Ce se întâmplă când adnotările datelor nu sunt bune, sau când datele de unde ar trebui să învățăm nu sunt suficiente?
– Calitatea unui astfel de sistem scade dramatic, iar în loc să ajute un doctor ajung să-l încurce și să-l facă să ia decizii greșite. De aceea e important să înțelegem cum este construit un astfel de sistem, dar să înțelegem și care ar fi motivele pentru care un astfel de sistem nu ar funcționa conform așteptărilor la un moment dat.
IA poate fi folosită pentru a ne ajuta și a ne ușura viața, dar poate fi folosită și pentru a ne încurca în ceea ce facem. Un exemplu util pentru a înțelege mai ușor acest aspect este legat de asemănarea în a folosi IA și în a folosi o mașină. O mașină poate fi utilizată pentru a ne deplasa cu ușurință dintr-un loc în altul și pentru a transporta diverse lucruri, însă poate fi folosită și în moduri periculoase, precum provocarea de accidente sau rănirea ori uciderea altor persoane. Pentru a preveni astfel de situații, există o legislație care ne protejează de cei care nu știu să conducă sau de cei care folosesc intenționat mașina în scopuri negative. În mod similar, se lucrează la dezvoltarea unei legislații pentru utilizarea IA, menită să descurajeze și să sancționeze persoanele care încearcă să folosească IA în scopuri dăunătoare.
Interviul cu prof.dr. Adrian Iftene, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cadru didactic la Facultatea de Informatică, este realizat de colaboratorul Ziarului de Iași Marius GHEORGHIU (CONTACT – Email: redactie@ziaruldeiasi.ro, Telefon: 0745079523)
Publicitate și alte recomandări video