Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

Primul ministru l-a desemnat pe Alexandru Muraru Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei (P)

GALERIE
Alexandru-MURARU_Repr-Special-Guvern
  • Alexandru-MURARU_Repr-Special-Guvern
- +

Prim-Ministrul Guvernului României, dl Florin Cîțu, l-a numit pe Alexandru Muraru în poziția de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Hotărârea privind înființarea acestei poziții prin acordarea calității de consilier onorific al prim-ministrului a fost realizată prin decizie a premierului Florin Cîțu. Această poziție de Reprezentant special este neremunerată.

Reprezentantul Special va asista, consilia și reprezenta pe Primul-Ministru, oferind expertiză în elaborarea, coordonarea și dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului și a altor forme de intoleranță, discurs instigator la ură și violență simbolică. În același timp, reprezentantul special va iniția și sprijini acțiuni, inițiative și politici menite să sporească gradul de conștientizare și să încurajeze o cultură a memoriei clădite pe principii democratice, pe adevăr și responsabilitate civică.

Înaltul oficial va gestiona relația cu autoritățile centrale și locale relevante, mediul asociativ și cu organismele internaționale cu atribuții în problematica politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, extremismului a discursului instigator la ură și a altor forme de discriminare, intoleranță și violență politică sau simbolică.

Totodată, reprezentantul special va sprijini eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică. Reprezentantul Executivului va iniția, împreună cu instituțiile relevante din mediul instituțional și educațional, programe orientate către funcționari guvernamentali și alte categorii relevante din sectorul public pentru conștientizarea și cunoașterea efectelor nefaste ale antisemitismului și xenofobiei. 

De asemenea, noul oficial guvernamental va sprijini și colabora îndeaproape cu ministerele, agențiile guvernamentale și organismele responsabile sau implicate pentru operaționalizarea celor două proiecte naționale majore - Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Între atribuțiile sale, noul reprezentant special al Executivului va sprijini facilitarea dialogului și dezvoltarea de proiecte sau programe în domeniile relevante cu organisme similare din UE, SUA și alte state etc.

Această nouă poziție de reprezentant special al Guvernului României se înscrie în recomandările și rezoluțiile Consiliului UE, Comisiei Europene și Parlamentului European și ale altor organisme internaționale relevante pentru dezvoltarea politicilor memoriei, combaterii antisemitismului, a xenofobiei, a discursului instigator la ură și a altor forme de intoleranță și discriminare. Parlamentul European a adoptat, alături de alte organisme europene și internaționale la care România este parte, rezoluții, rapoarte și recomandări care impun eforturi la nivel local, național și european, materializate prin crearea unor asemenea poziții și organisme, dincolo de instituțiile și instrumentele deja existente. De asemenea, există un trend comunitar ca statele europene să dezvolte instrumente și politici pentru cultivarea conștiinței și memoriei europene. Astfel de eforturi urmăresc suplinirea nevoii de cunoaștere, și comemorare a traumelor colective și individuale pe care popoarele europene le-au suferit în ultimii optzeci de ani de istorie, precum și reconcilierea diferitelor comunități.

Asemenea poziții există deja în alte state din Europa, Statele Unite ale Americii sau în interiorul organizațiilor internaționale. 

În concordanță cu normativele euro-atlantice privind politicile memoriei, asumarea unei astfel de poziții vine să întărească angajamentele României la nivel înalt privind dezvoltarea democrației, apărarea drepturilor omului, promovarea toleranței, a alterității și a respectului pentru drepturile civile, prevenirea și combaterea formelor diverse de xenofobie, antisemitism și extremism. 

Această poziție publică se adaugă altor eforturi pe care statul român le-a făcut de-a lungul anilor în această privință, precum instituții de la nivel central, aflate sub control parlamentar și guvernamental, ori măsuri legislative, inițiative sau acțiuni punctuale.

Alexandru Muraru este cunoscut politolog și istoric, fost bursier Fulbright, precum și al Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA. Este specializat în problematica memoriei Holocaustului și comunismului, istoriei ideilor, mentalităților și istoriei intelectuale românești din secolele XX-XXI. Din decembrie 2020 este deputat PNL în Parlamentul României, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație. Este profesor asociat în Științe Politice și cercetător științific în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În anul academic 2019 2020 a fost profesor invitat Senior Fulbright la New York University, iar în 2010-2011 a fost Tziporah Wiesel Fellow al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington DC. În trecut a deținut funcția de consilier la Cancelaria Prim ministrului (2005 2009), director general al Institutului National al Patrimoniului (2013 2014) şi membru în conducerea Societății Române de Radiodifuziune (2014 2020). A beneficiat de numeroase stagii de cercetare și burse de studiu în Europa şi America de Nord în domeniile științelor politice și istoriei Holocaustul (Utrecht University (Olanda, 2004), USHMM, Center for Advanced Holocaust Studies, Washington DC (SUA, 2010-2011), Northwestern University, (SUA, 2013), Royal Holloway University of London (UK, 2016) New York University (SUA, 2019-2020), Yad Vashem - International Institute for Holocaust Research (Israel, 2018) ș.a.). A participat la numeroase programe postuniversitare avansate de cercetare şi a susținut prelegeri şi conferințe internaționale în centre academice sau de cercetare din Europa și SUA (Paris, Londra, Viena, Berlin, Budapesta, New York, Washington DC etc.). Este autor sau coordonator a zece volume de istorie și științe politice. A publicat zeci de studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă, istoria Holocaustului, istoria mentalităților. Pentru pozițiile sale publice şi lucrările despre trecutul recent, a fost decorat de două ori de Regele Mihai I al României cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008) şi cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri