anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Primul politician din Iași care se încumetă la luptă. Chichirău vrea să fie şefa USR

GALERIE
cosette chichirau
  • cosette chichirau
- +

„Teambuilding-ul preşedintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalităţii“, arată Chichirău care aduce în discuţie „clanurile“ din partid.

Un politician ieşean face un pas îndrăzneţ şi candidează pentru cea mai mare funcţie în unul dintre principalele partide din ţară. Deputatul USR Cosette Chichirău şi-a anunţat ieri candidatura pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii la nivel naţional. Anunţul a fost făcut printr-un mesaj intern adresat colegilor ei de partid. Candidatura acesteia este o premieră pentru politica locală a ultimilor ani: niciun alt politician ieşean nu a candidat pentru postul de preşedinte al partidului din care provine. În 2010, fostul şef PSD Iaşi Gheorghe Nichita a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional PSD, dar a pierdut atunci în faţa lui Adrian Năstase. Ulterior, politicienii ieşeni au ocupat maximum o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional al partidului din care provin.

La alegerile parlamentare, USR+ a câştigat detaşat în municipiul Iaşi (37%) şi s-a impus inclusiv la nivelul întregului judeţ (27%). De la înfiinţarea USR, Cosette Chichirău a devenit una dintre cele mai cunoscute nume din partid la nivel naţional. Alegerile pentru şefia USR vor avea loc la începutul lunii septembrie (vot electronic al tuturor membrilor de partid), principalul favorit fiind liderul actual Dan Barna, candidat desemnat al USR pentru scrutinul prezidenţial din luna noiembrie.

Chichirău: În USR nu avem nevoie de cultul personalităţii

În mesajul intern adresat colegilor de partid, deputatul ieşean spune că USR trebuie să treacă printr-o nouă etapă în dezvoltare, fiind necesare „un nou suflu, o nouă atitudine, o nouă speranţă, o nouă echipă“.

Fără a pomeni numele lui Barna, Chichirău a adus unele critici conducerii partidului din ultimii doi ani: numărul mic de filiale (500 din 3.200 de unităţi administrativ-teritoriale) şi faptul că USR nu a reuşit să impună pe agenda publică alte priorităţi de guvernare (cu excepţia luptei anti-corupţie). De asemenea, deputatul a precizat că liderii actuali nu au reuşit să înfiinţeze şi să administreze un Centru de Politici Publice funcţional.

„Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenenţa la «clan» nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor. Argumentele raţionale trebuie să înlocuiască fidelităţile de tabără în procesul decizional. (...) Teambuilding-ul preşedintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalităţii“, a scris în mesajul său Cosette Chichirău.

Şefa USR Iaşi nu a putut fi contactată telefonic în cursul zilei de ieri pentru a oferi unele lămuriri suplimentare. În viziunea deputatului ieşean, priorităţile USR trebuie să fie educaţia, sistemul de sănătate, mediul şi infrastructura. Chichirău a făcut referire şi la recenta alianţă politică încheiată de către USR şi PLUS, unele puncte din acordul celor doi lideri (Dacian Cioloş - PLUS şi Dan Barna - USR) fiind contestate de unii membri ai USR.

„Eu cred că metoda principală de creştere trebuie să fie cea organică, în care să ne bazăm pe forţe proprii, iar alianţele să le încheiem doar cu acei parteneri care îşi asumă valorile şi principiile noastre, oferă garanţii credibile că nu le vor încălca, iar alianţa oferă premisele unor beneficii pentru cetăţenii României. ADN-ul nostru trebuie protejat“, a mai scris Cosette Chichirău.

În lupta pentru şefia USR s-au mai înscris Dan Barna, Liviu David, Alexandru Cristian Surcel şi Vişinel Bălan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.