Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primul proiect de lege depus in 2015 la Senat prevede reducerea numarului de parlamentari la 380

GALERIE
Senatul Romaniei Foto pressalert.ro
  • Senatul Romaniei Foto pressalert.ro
- +

Primul proiect de lege inregistrat la Biroul Permanent al Senatului in acest an a fost depus de vicepresedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu, si prevede reducerea numarului de parlamentari la 380, prin cresterea normei de reprezentare. Dontu a declarat, luni, ca proiectul depus prevede reducerea numarului de parlamentari la 380, prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputatilor si la 190.000 de locuitori pentru Senat.

In prezent, norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat si de 160.000 de locuitori pentru un senator.

Senatorul PSD a explicat ca in baza legislatiei actuale la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un numar "excedentar" de parlamentari - 583 fata de 476 in legislatura 2008-2012, adica o crestere in jur de 20 la suta.

Dontu sustine ca un numar de 380 de parlamentari, incluzandu-i si pe reprezentantii minoritatilor nationale, ar fi suficient pentru o eficienta reprezentare a electoratului in Parlament.

El a aratat ca, luand in calcul populatia stabila a Romaniei, de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputatilor si 190.000 pentru Senat, estimeaza ca la Camera Deputatilor vor fi 255 de mandate si 105 la Senat, la care se adauga parlamentarii minoritatilor nationale, ceea ce ar duce la un numar de 377 de parlamentari. Acestora li se adauga cele patru mandate de deputat si doua de senator pentru diaspora, ceea ce ar determina ca numarul total de parlamentari sa fie de 383 si sa se atinga scopul acestei propuneri legislative.

"Desigur ca, aplicandu-se celelalte prevederi ale legii supuse modificarii, referitoare la redistribuirea voturilor, numarul acestora ar putea inregistra o usoara crestere fata de aceasta estimare", a spus senatorul PSD.

In ceea ce priveste stabilirea numarului de mandate de deputat si senator in circumscriptiile electorale cu o populatie relativ redusa, el a mentionat ca propune ca numarul colegiilor de deputat sa nu poata fi mai mic de patru si cel de senator mai mic de doua. "Este o propunere echilibrata care tine cont de realitatea parlamentara", a spus Dontu.

El a aratat ca 20-30 la suta dintre parlamentari au alte activitati in sediul Parlamentului in acelasi timp cu sedintele de plen, exemplificand cu Comisia de Politica Externa, ce are frecvent intalniri cu ambasadori, de regula dimineata, dar ca sunt si comisii speciale si activitati in comisii care necesita prezenta reprezentantilor Guvernului.

"Toate aceste lucruri m-au determinat, ca parlamentar cu zero absente, sa fac o propunere ce imi doresc sa fie sustinuta de toate grupurile parlamentare", a mai declarat Ovidiu Dontu.

Senatorul PSD a subliniat ca se poate adopta norma de reprezentare propusa de el indiferent daca se va introduce vot pe lista sau vot mixt, lista-uninominal. (Hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri