Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă, împreună cu NuScale şi E-Infra, au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Semnarea a avut loc în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA.
”În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. În urma Memorandumului de Înţelegere (MOU), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, locaţia selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™”, anunţă Nuclearelectrica.
USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare şi evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locaţii cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potenţiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doiceşti, Dâmboviţa, care a fost locaţia desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.
”Amplasamentul selectat, fosta termocentrală de la Doiceşti dezafectată, respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu şi pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune. Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doiceşti, este cea mai matură în ceea ce priveşte aprobarile, fiind primul şi singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020”, precizează compania.
În mod specific, Memorandumul de Înţelegere subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica şi NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură şi accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doiceşti, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. În urma Memorandumului de Înţelegere, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doiceşti.
„Felicităm Nuclearelectrica şi NuScale pentru acest pas important în parteneriatul lor. În finanţarea acestui studiu de amplasare, scopul nostru a fost să construim legături mai puternice între industria nucleară din SUA şi România şi să creăm noi oportunităţi de afaceri pentru industria americană pe o piaţă importantă. Aşteptăm implementarea cu succes a tehnologiei SMR din SUA în România”, spune Enoh T. Ebong, directorul USTDA.
Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.
NuScale Power a dezvoltat o nouă centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă uşoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen şi alte aplicaţii ale energiei termice de proces. Conceptul revoluţionar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) foloseşte un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă sub presiune. Design-ul scalabil al NuScale - centrale electrice care pot găzdui până la patru, şase sau douăsprezece module electrice individuale - oferă beneficiile energiei fără carbon şi reduce angajamentele financiare asociate instalaţiilor nucleare de dimensiuni de gigawaţi. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziţii şi construcţii cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.
„Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim - ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri.
„Alegerea amplasamentului şi încheierea MoU cu NuScale şi E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale şi au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranţa acesteia, maturitatea şi pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaţionale şi naţionale. Suntem încrezători în potenţialul pe care amplasamentul de la Doiceşti îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerinţelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doiceşti are o tradiţie de peste 50 de ani în domeniul producţiei de energie şi va beneficia de noua viaţă a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educaţie pentru noua generaţie de ingineri, proiecte pentru economia şi industria locală”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general, Nuclearelectrica.
Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti, spune Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
“Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică. Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica şi E-Infra în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”, a spus John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale.
În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare.
“Vechea centrală pe cărbune de la Doiceşti va reveni la Sistemul Energetic Naţional, cu aceeaşi putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viaţă. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic şi economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilităţi”, a declarat Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.
La rândul său, Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, afirmă că judeţul are şansa să dea startul şi să construiască o centrală exemplară.
“Este o mandrie pentru Judeţul Dâmboviţa şi pentru comuna Doiceşti să intre în cursa pentru dezvoltarea primului reactor modular mic de producere a energiei electrice. Sunt multe localităţi din România care au nevoie de o sursă de energie care să le susţină consumul şi care işi doresc să dezvolte SMRuri în zonă, iar reactoarele modulare mici sunt o tehnologie sigură, dar şi cu rezultate extraordinare. Suntem bucuroşi să avem în Judeţul Dâmboviţa prima localitate din România care va dezvolta o centrală cu reactoare modulare mici şi vom face toate demersurile pentru a susţine dezvoltarea proiectului în regiunea noastră. Termocentrala de la Doiceşti a funcţionat 56 ani, avem experienţă în industria energetică şi avem o bază solidă pe care putem construi. Acum, la 13 ani de la închidere, prin implementarea reactoarelor modulare mici putem să îi prelungim viaţa, dându-i amplasamentului o nouă utilitate. Vom produce iar energie, însă de data aceasta energie curată, fără emisii de CO2, fără a polua. Pe lângă energia curată de care judeţul Dâmboviţa va beneficia, o centrală în localitate înseamnă dezvoltare – noi locuri de muncă, directe şi indirecte, dezvoltarea economiei şi infrastructurii locale. Avem şansa să dăm startul şi să construim împreună o centrală exemplară”, a declarat Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România.
La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.
De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.
Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
Aceste etape importante vin ca urmare a unei relaţii puternice în domeniul nuclear între România şi SUA, care a început în 1981, când preşedintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unităţii 1 de la Cernavoda.
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA - o etapă crucială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR. Compania menţine un ritm susţinut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanţului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităţilor de livrare şi punere în funcţiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung şi GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.
Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite ţări, cum ar fi: KGHM şi PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu şase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.
Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internaţională (JBIC) cu o investiţie strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedeşte interesul internaţional şi confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR, mai arată compania de stat.
Compania Naţională „Nuclearelectrica” este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.
SN Nuclearelectrica SA operează două unităţi nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România.
NuScale îşi are sediul central în Portland şi are birouri în Corvallis, Rockville, Charlotte, Richland, şi Londra.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizrea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
China neagă că vrea să preia Luna, ca parte a unui program militar
Exista femei carora sa nu le placa manichiura cu gel UV? Iata raspunsul specialistilor! (P)
UNITER 2022: „Plugarul şi Moartea”, jucat la Iaşi, cel mai bun spectacol al anului
Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?
Un găinar parcă a vrut înadins să intre după gratii. După mai multe încercări i-a reuşit
A vrut să profite de nurii iubitei altuia. Ce a urmat a ajuns pe masa judecătorilor din Paşcani
Poli Iaşi: Mulţi veniţi, unul singur ales: Ciaun de la Miroslava
15 ani de puşcărie, după o ceartă pe avere. Şi-a ucis unchiul cu satârul, apoi a băut o bere
Un hoţ de îngheţată s-a apărat în instanţă spunând că e în depresie: l-a părăsit soţia
Contract de 2 milioane de euro pentru refacerea unei grădiniţe
Locuri de parcare scoase la licitaţie în toate cartierele oraşului
Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)
Nemaiîntâlnit: un acuzat cere încadrarea la o pedeapsă mai mare!
Recondiționare turbosuflantă sau filtru de particule? Există TurboDoctor VIDEO (P)
Record absolut pe Aeroportul din Iaşi: 172.500 de persoane au tranzitat aerogara în iunie
Vremea se răceşte în Moldova: Revin ploile. Temperaturi de 12 grade în timpul nopţii
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.