anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Relatare post-eveniment

Primul simpozion al societăţii balcanice de stomatologie Iaşi, 7 - 9 noiembrie 2019 la încheiere

GALERIE
prof-forna-unudeschide-bassmedici-unuprof-fornaconferinta-bassmedicigrup-bass
 • prof-forna-unu
 • deschide-bass
 • medici-unu
 • prof-forna
 • conferinta-bass
 • medici
 • grup-bass
- +

În perioada 7 - 9 noiembrie  2019 s-a desfășurat la Iași Primul Simpozion al Societății Balcanice  de Stomatologie (BaSS), abordând tema”Evoluția în Medicină. Era digitală în practica medicală curentă”, eveniment organizat și coordonat de profesor Norina Forna, Președinte al Societății Balcanice  de Stomatologie și Decan al Facultății de Medicină Dentară.

Cu această ocazie, elita medicinei dentare din spațiul balcanic s-a reunit la Iași, reprezentată prin Asociații Profesionale din Albania, Bosnia - Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Rep. Macedonia de Nord, România, Serbia şi Turcia, dar şi Board-uri ale unor organizații  internaționale de prestigiu.

În calitatea sa de Președinte al BaSS - al 2-lea președinte român și prima femeie din istoricul societății care deține această funcție, profesor Norina Forna a transformat Iașul într-un veritabil pol de excelență pentru medicina dentară. Board-ul director al Societății Balcanice de Stomatologie, alături de odelegație numeroasă reprezentată de Consilierii și Deputații societății s-au reunit și au dezbătut decizii importante pentru țările balcanice privind politicile naționale de sănătate și implementarea de proiecte performante în acest domeniu.

Participanții la discuții sunt lideri de opinie și factori de decizie în țările din care provin, cu largă vizibilitate națională și internațională, cu precădere în spațiul balcanic:

Alături de aceștia, la Simpozion au participat speakeri internaționali din Europa și SUA, de asemenea personalități prestigioase și lideri de opinie în țările lor:
-          Profesor Asociat Dr. Sorin Uram-Tuculescu, VCU School of Dentistry (SUA)
-          Prof. A.C. Francesco Maria Manconi - ITALIA
-          Prof. Dr. Stylianos Dalampiras - GRECIA
-          Prof. Dr. Anastasios Markopoulos - GRECIA
-          Dr. Helmut Berthold Engels, Președinte al German Center for Oral Implantology DZOI (Germania)
-          Prof. Dr. ValeriuFala – USMF N. Testemițanu, Chișinău, Rep. Moldova
-          Prof. Dr. Oleg Solomon – Decan al Facultății de MedicinăDentară, USMF N. Testemițanu, Chișinău, Rep. Moldova

Simpozionul BaSS se înscrie în tradiția deja instituită de profesor Norina Forna, de a organiza Congresele Societății Balcanice de Stomatologie în România. Deși privilegiul de a proiecta și coordona  aceste manifestări științifice prestigioase, care se adresează exclusiv elitei din medicina dentară balcanică, este câștigat printr-o competiție la care participă toate cele 10 țări membre BaSS , decanul ieșean a obținut de 3 ori acest privilegiu, într-un interval de numai 7 ani: în anul 2011, în 2015 când a organizat Ediția Jubiliară și în anul 2018. Societatea Balcanică de Stomatologie a fost înființată in anul 1996, iar în  cei 23 de ani de existență  Congresul BaSS a mai fost organizat în România doar o singură dată, în anul 2001 la București. În acest context performanța actualului președinte BaSS, Norina Forna este cu adevărat impresionantă, iar prezența României în Consiliul BaSS a devenit un real succes, care datează de la prima ediție a acestui eveniment.

Activitatea neobosită pe care doamna profesor Norina Forna a desfășurat-o în cadrul Societății Balcanice de Stomatologie a trecut cu succes proba timpului, promovând România pe harta mondială a excelenței și performanței în medicina dentară; astfel, alegerea doamnei profesor în funcția de Președinte al BaSS este o confirmare pe deplin justificată a valorii și un prestigios semn de încredere pe care întreaga lume medicală din spațiul balcanic îl acordă în semn de recunoaștere doamnei decan.
   

Programul  evenimentului a fost dens, atât în plan științific, cât și din punct de vedere al dezbaterilor inițiate. S-au desfășurat 41 de conferințe, susținute de speakeri din România și din străinătate, 91 de comunicări orale și 35 de postere, workshop-uri și cursuri postuniversitare, care le-au oferit medicilor practicieni ocazia de a se informa despre cele mai noi tehnici și tehnologii din domeniul medicinei dentare și de a-și îmbunătăți competențele în acest domeniu.

S-au purtat de asemenea dezbateri ample, la nivelul consilierilor și deputaților BaSS, prin care au fost decise ghiduri de specialitate care vor fi publicate și implementate în spațiul european, sub egida FDI (Federația Dentară Internațională). În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia evenimentului au avut loc discuții intens argumentate privind problema profilaxiei în medicina dentară, care este cel mai eficient instrument de control al incidenței și prevalenței patologiei din acest domeniu.
 

De asemenea, întrevederea care a avut loc între Consiliul BaSS și Primăria Iași a constituit un prilej unic de inițiere a unor viitoare colaborări directe între orașul Iași și țările balcanice, alături de SUA, Germania și Italia; delegațiile prezente la eveniment și-au manifestat interesul entuziast de a participa și pe viitor, mai frecvent, la viața socială a orașului, fiind impresionate de calitatea înaltă a tehnicilor și tehnologiilor medicale prezente la Iași, dar și de cadrul prietenos și cald oferit de oraș pentru derularea acestor activități.  

Workshop-urile desfășurate în cadrul simpozionului, de interes practic pentru formarea profesională a studenților și a tinerilor medici, s-au bucurat de o largă audiență din partea acestora și de participarea lor necondiționată.

 

 


Așadar, la moment de bilanț, se poate concluziona că evenimentul a fost un real succes, care va fi continuat probabil și în anii următori prin transformarea sa într-un simpozion anual, care să plaseze Iașul într-o poziție permanentă pe agenda de interes a Societății Balcanice de Stomatologie și inerent, a tuturor medicilor stomatologi practicieni din spațiul balcanic.
 
 
Prof. Dr. Stylianos Dalampiras - Grecia
Professor in Oral and Maxillofacial Surgery
Aristotle University of Thessaloniki

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.