anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Primul soldat rus condamnat în Ucraina: “Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”

GALERIE
Vadim-Sisimarin-640x400
 • Vadim-Sisimarin-640x400
- +

Primul militar rus judecat cu privire la crime de război în Ucrana de la începutul invaziei ruse i-a “cerut iertare” joi văduvei civilului ucraineanpe care l-a omorât, a constatat o jurnalistă AFP în timpul procesului, la Kiev.

“Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”, a declarat sergentul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, adresându-se lui Katerina Şelipova, văduva bărbatului în vârstă de 62 de ani pe care a recunoscut că l-a ucis în nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Soldatul în vârstă de 21 de ani a pledat vinovat la acuzaţia potrivit căreia a ucis un civil neînarmat, care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

Kateryna Shelipova, văduva lui Oleksandr (62 de ani), a apărut în faţa instanţei şi l-a întrebat pe soldatul rus ce a simţit atunci când i-a ucis soţul şi dacă să căieşte pentru crima comisă. Soldatul a replicat că şi-a admis vinovăţia şi a cerut iertare. “Dar înţeleg că nu veţi putea să mă iertaţi”, a adăugat acesta.

Kateryna Shelipova a continuat. “Spune-mi, te rog, de ce aţi venit aici? Să ne protejaţi?”, l-a întrebat femeia, făcând trimitere la declaraţiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populaţia ţării. “Să ne protejaţi de cine? M-ai protejat de propriul meu soţ, pe care l-ai ucis?” Soldatul a păstrat tăcerea.

Corespondentul BBC spune că astfel de scene dramatice sunt, în marea parte, esenţa acestor procese pentru crime de război, ideea fiind de a-i forţa pe soldaţi să privească drept în faţă la ceea ce au făcut şi durerea pe care au provocat-o, ignorând toate regulile războiului care, teoretic, îi protejează pe civili.

Miercuri, Kateryna povestea corespondentului BBC că, de fapt, îl compătimeşte pe soldatul rus, deşi nu îi va putea ierta niciodată crima. Femeia a fost martoră a crimei de război, auzind împuşcăturile atunci când soldatul a tras în soţul ei. Imediat după aceea l-a văzut pe soldatul Sişimarin prin poarta casei sale, ţinând în mână arma crimei.

La scurt timp, a găsit trupul lui Oleksandr zăcând în stradă. “Pierderea soţului meu este totul pentru mine. El era protectorul meu”, a mărturisit femeia.

Vadim Sişimarin pretinde că nu a dorit să-l împuşte mortal, dar a executat ordinele superiorilor, el însuşi fiind ameninţat de un alt soldat în cazul în care refuza să facă ceea ce i se ordonă.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.