Primul studiu detaliat despre beție. Concluziile te vor face să privești bețivii cu alți ochi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Primul studiu detaliat despre beție. Concluziile te vor face să privești bețivii cu alți ochi

GALERIE
oameni beti
  • oameni beti
- +

O cercetătoare de la Universitatea Missouri, Rachel Winograd, a studiat pentru prima dată modul în care consumul de alcool ne poate influența personalitatea. Experimentele de până acum, spune ea, s-au concentrat pe efectele consumului de alcool asupra unor dimensiuni clare, precum timpul de reacție sau autocontrolul, dar niciodată nu au abordat chestiunea mai complicată a personalității, relatează BBC, citat de Agerpres.

Pentru studiul său, Winograd a invitat mai multe sute de studenți să își aducă un partener de băut în laboratorul său, unde aceștia au răspuns la chestionare detaliate de personalitate, despre cum se percep pe ei înșiși și pe prietenul lor, atât înainte cât și după ce au consumat alcool până la starea de beție. Astfel, cercetătoarea a putut observa modificarea unor trăsături cum ar fi caracterul conștiincios, extrovertit sau agreabil al unei persoane atunci când aceasta consumă alcool.

Ulterior, Winograd și profesorul său coordonator au analizat răspunsurile oferite de studenți, pentru a separa anumite grupuri de caracteristici, iar rezultatele lor s-au concretizat în identificarea a patru tipuri de "bețivi", fiecare denumit după un personaj celebru.

—Tipul "Ernest Hemingway", care, asemenea cunoscutului scriitor, își păstrează capul pe umeri și, în general, își schimbă foarte puțin comportamentul atunci când este beat;

—Tipul "Mary Poppins", tipul de bețiv vesel și plăcut, care rămâne responsabil și după ce consumă alcool;

—Tipul "The Nutty Professor" ("Profesorul Nebun"), care, inițial extrovertit, devine mai extrovertit și mai curajos pe măsură ce bea;

—Tipul "Mr. Hyde" sau bețivul "cel rău", care devine mai puțin agreabil, mai puțin conștiincios și mai iresponsabil pe măsură ce consumă alcool;

Interesant, în urma analizării rezultatelor, cei mai mulți studenți prezenți la testele lui Winograd au aparținut tipului "Ernest Hemingway", față de doar 15% care au fost identificați ca aparținând tipului "Mary Poppins". Testul a încercat să surprindă esența acestor constatări, dar a fost scris doar pentru divertisment și nu ar trebui să fie citit ca o evaluare științifică a obiceiurilor de consum, se precizează în articolul publicat de BBC.

Deși etichetele ei pentru diferite tipuri de personalitate pot suna frivol, Winograd speră că recurgerea la denumiri din cultura populară va ajuta ca cercetarea ei să ajungă la un public mai larg. "Nu am fost suficient de naivi să credem că surprindem în totalitate toate nuanțele", spune ea, "dar este ceva ce este ușor de înțeles și oamenii ar putea recunoaște și aplica la ei înșiși sau la familia lor rezultatele atunci când interpretează cercetarea".

Conform studiului, nu a existat decât un acord limitat între felul în care partenerii de băut se văd unul pe celălalt, ceea ce poate sugera că, atunci când bem, tindem să ne creăm o imagine mai "roz" despre noi, față de cum ne văd ceilalți.

Rachel Winograd speră că munca ei îi va ajuta pe oameni să se gândească un pic mai mult analitic la consumul de alcool și la problemele pe care acesta le poate aduce.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.