Primul teatru naţional din România, cel din Iaşi, împlineşte 180 de ani: expoziţii în Copou şi pe Pietonal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primul teatru naţional din România, cel din Iaşi, împlineşte 180 de ani: expoziţii în Copou şi pe Pietonal

GALERIE
aniversare, teatru national
  • aniversare, teatru national
- +

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” organizează săptămâna aceasta expoziţii pe pietonalul Ştefan cel Mare, în Copou şi pe esplanada Teatrului Naţional cu ocazia aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

 Astfel, începând de mâine, în cadrul campaniei „TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte”, instituţia deschide expoziţia „Spectacolul Istoriei”, realizată în parteneriat cu Primăria Iaşi, Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeului Literaturii Române. Ieşenii vopr putea admira imaginile pe pietonalul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi în Copou, la Galeria Labirint a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”. „Expoziţia acoperă un parcurs evenimenţial de mai bine de un secol şi ilustrează iconografic cele mai importante momente care au marcat evoluţia primului teatru naţional din România - de la înfiinţare până în anii '70. Pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi vor fi amplasate 20 de simeze cu documente de arhivă, imagini din spectacole – unele  expuse în premieră –, fotografii din colecţii private, corespondenţă administrativă, care încearcă să reconstituie paşii unei istorii vii şi tot spectacolul ei”, a subliniat Cristina Rădulescu, secretar literar al Teatrului şi coordonator al proiectului.

Alături de documentele, fotografiile şi corespondenţa expuse pe pietonalul „Ştefan cel Mare” şi în Copou, tot de pe 25 noiembrie ieşenii care trec prin parcul Teatrului Naţional se vor putea bucura de o colecţie valoroasă de afişe din perioada 1840-2020. Astfel, ieşenii vor putea observa evoluţia repertoriului Teatrului Naţional pe parcursul celor 180 de ani, numele care au urcat pe scena instituţiei, dar şi modul în care erau prezentate grafic spectacolele. Campania „TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte” va continua până la sfârşitul anului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Dan CONSTANTIN

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Câteva idei despre preocupările estivale ale politicienilor  

Filmuletul zilei

opinii

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

Michael ASTNER

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

În loc de prefaţă, două însemnări de jurnal amnăşan.  

România lui Salvador Dali

Nichita DANILOV

România lui Salvador Dali

În Sectorul I al capitalei ne aflăm în plin surrealism. De fapt, acolo are loc un experiment, un performance făcut la o scară atât de mare, încât ar invidia-o orice performer. Căci, conform datelor statistice, Sectorul I al capitalei are în jur de 255.000 de suflete înregistrate oficial. 255 000 e cifră, pe care o poate lua în calcul chiar şi Big Data, care operează cu cifrele de ordinul sutelor de milioane şi chiar al miliardelor.

Pandemie şi senzualitate

Dana ȚABREA

Pandemie şi senzualitate

Deşi cu trimiteri evidente la carnal, spectacolul în regia lui Radu Afrim care-a câştigat premiul Uniter e poematic. Textul degajă senzualitate, imaginile video completează scenicul împlinit de trupesc cu peisaje umane caleidoscopice, reliefate prin efecte. Povestea se ţese din fragmente, cu actori care îşi expun umanitatea pe scenă sau ecran, care îşi ascund ori revelează inima, corporalitatea. Sunt foarte multe roluri, diverse, de compunere excentrică sau mai palpabile, pe adâncime sau mai exterioare, unele mai teatrale, altele filmice. În schimb, situaţiile scenice se volatilizează voit, într-un întreg fluid, eterizat, sub semnul unei detaşări implicate.

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.