
Primul transplant de rinichi al anului la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Un bărbat de 42 de ani, la al doilea transplant renal

Ieri, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, a avut loc primul transplant de rinichi din acest an. Primitorul, un bărbat în vârstă de 42 de ani din Târgu Neamț, aflat la al doilea transplant. Primul rinichi i-a fost donat de tatăl său în 2009. După acea intervenție, bărbatul s-a căsătorit, a devenit tatăl a doi copii, s-a angajat și a avut o viață normală până în 2016, când, din cauza complicațiilor bolii, a fost nevoit să reia ședințele de dializă. De atunci, a fost din nou pe lista de așteptare pentru un transplant.
În prezent, pacientul are patru rinichi: doi nativi, care sunt nefuncționali, unul transplantat de la tatăl său în 2009 și unul primit ieri de la un donator cadaveric. Practic, doar rinichiul transplantat de la donatorul cadaveric este funcțional. Medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” precizează că un al doilea transplant renal nu reprezintă o premieră, însă astfel de cazuri sunt rare. Până acum, au fost înregistrate aproximativ 20-30 de situații similare, cel mai recent caz având loc în urmă cu aproximativ trei ani.
- Citește și: FOTO Apelul telefonic care îți salvează viața. Două povești triste de la Iași, dar cu happy end
Pacientul este extrem de fericit și afirmă că se simte mult mai bine acum. El povestește că a reușit să beneficieze de rinichiul primit de la tatăl său doar timp de șase ani și jumătate, iar de atunci a fost din nou pe lista de așteptare pentru un nou transplant.
„După primul transplant viața mea a continuat să evolueze frumos. În 2010 m-am căsătorit, iar în 2016 s-a născut fetița mea, Daria, care acum are 12 ani și este sănătoasă, fără nicio problemă. Am actualizat dosarul pentru transplant în 2018 și am așteptat cu speranță. Nu mi-a fost frică de operație, mă consider o persoană rezistentă. Primul lucru pe care vreau să-l fac când ajung acasă este să-mi îmbrățișez familia”, a declarat pacientul.
Pacientul suferă de o boală genetică rară care conduce la insuficiență renală
Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, explică faptul că pacientul a început ședințele de dializă în 2008, pe care le-a urmat până în 2009, când a primit un transplant de rinichi de la tatăl său. În 2016, din cauza complicațiilor cauzate de boala de bază, pacientul a fost nevoit să revină pe dializă, pe care a continuat-o până ieri. În tot acest timp, efectua trei ședințe de dializă pe săptămână în județul Neamț. Medicul precizează că, pacientul suferă de o boală genetică rară care conduce la insuficiență renală.
„Este un început de an special pentru cel puțin unul dintre pacienții de pe lista noastră de așteptare. În prezent, acesta se recuperează în secția de transplant, în perioada de monitorizare postoperatorie. Ne dorim ca externarea lui să aibă loc cât mai curând, iar revenirea la o viață normală să fie posibilă în următoarele două săptămâni. Tatăl pacientului, ca orice părinte, a făcut tot ce a fost posibil pentru copilul său. În 2009, a donat un rinichi, fiind alături de el în toate etapele. Din păcate, mai mult nu s-a putut face, iar șansa a doua a venit acum, datorită acestui donator cadaveric. Suntem profund recunoscători familiei donatorului pentru acest gest de generozitate. Fără acceptul lor, acest tânăr pacient nu ar fi avut nicio altă șansă, mai ales că nu mai exista nimeni din familie care să-l poată ajuta”, a explicat medicul.
La prelevare au participat echipa de transplant hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon” și echipa de transplant renal de la Spitalul „Parhon”
Dr. Adelina Miron, medic primar urolog, a declarat că donatorul, aflat în moarte cerebrală, a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie. La prelevare au participat echipa de transplant hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon” și echipa de transplant renal de la Spitalul „Parhon”. Au fost recoltați ambii rinichi ai donatorului, însă investigațiile imagistice preoperatorii au indicat că doar unul dintre rinichi era funcțional. Din acest motiv, la Spitalul „Parhon” s-a realizat un singur transplant renal.
„Al doilea transplant renal este un caz relativ rar, însă nu neobișnuit. În astfel de situații, se poate ajunge chiar și la un al treilea, al patrulea sau al cincilea transplant, dacă este necesar. Din punct de vedere tehnic, intervenția nu a fost complicată și nu a ridicat probleme chirurgicale. Cel mai important este că pacientul va putea duce o viață normală, fără să mai depindă de dializă, ceea ce reprezintă un progres semnificativ. La aflarea veștii, pacientul a fost extrem de fericit. Având experiența unui transplant anterior, știa foarte bine ce înseamnă atât viața pe dializă, cât și viața fără această dependență, iar dorința de a reveni la normalitate l-a făcut să fie nerăbdător și entuziasmat”, a subliniat dr. Miron.
Medicul a explicat că, așa cum se întâmplă de obicei, au fost chemați mai mulți pacienți pentru evaluare. Din păcate, pentru ceilalți pacienți, testul de crossmatch efectuat preoperator a fost pozitiv, ceea ce a însemnat că doar acest pacient a avut un rezultat negativ și a fost eligibil pentru transplant. De asemenea, medicul a precizat că operația a fost realizată de o echipă medicală obișnuită cu astfel de intervenții, formată din trei medici, alături de personalul de la terapie intensivă și blocul operator. Toți au venit de acasă special pentru această procedură, întrucât intervenția a avut loc într-o zi de duminică.
Transplantul a fost însă unul dificil, deoarece, după un prim transplant, organismul dezvoltă o reacție de apărare și se imunizează
Prof. univ. dr. Adrian Covic, șeful Compartimentului pentru Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, a explicat că, inițial, nu se prevedea un viitor favorabil pentru pacient în ceea ce privește dializa, din cauza problemelor majore de acces vascular. Totuși, pacientul a fost menținut pe lista de transplant pentru un al doilea rinichi și a avut noroc. Medicul spune că transplantul a fost însă unul dificil, deoarece, după un prim transplant, organismul dezvoltă o reacție de apărare și se imunizează. Pacientul avea un titlu foarte mare de anticorpi, iar alte elemente biologice au făcut ca acest transplant să fie unul delicat. Medicul a subliniat că imunosupresia și îngrijirea postoperatorie pentru al doilea transplant sunt complet diferite față de primul, iar retransplantul este un capitol dificil în transplantologia renală. Cu toate acestea, medicul a adăugat că sunt foarte mulțumiți de evoluția pacientului până în prezent. Deși nu pot garanta nimic, pentru că există întotdeauna o variabilitate biologică, pacientul urinează și este deja activ, ceea ce reprezintă un semn bun.
„Găsirea unui transplant potrivit este o procedură dificilă, iar obținerea unui crossmatch negativ face ca acest proces să fie și mai complicat. Au fost chemați mai mulți pacienți, dar alți trei aveau crossmatch pozitiv, ceea ce a făcut imposibilă efectuarea transplantului pentru aceștia, din motive de siguranță. Donatorul a fost un caz aparte, având doi rinichi, dar cu particularități: unul dintre rinichi era dezvoltat compensator, iar celălalt era mai mic. A fost o decizie destul de complexă privind modul de recoltare și montare a rinichilor, iar decizia a fost și mai dificilă din cauza particularității primului rinichi, care era insiduu. Rinichiul mare, dezvoltat compensator, a fost plasat pe partea dreaptă, iar cel mic pe partea stângă”, a declarat prof. univ. dr. Covic.
Publicitate și alte recomandări video