
Un progres semnificativ reușit de oamenii de știință americani care au descoperit primul tratament pe bază de minerale, folosind structura cristalelor, pentru o boală foarte răspândită.
O cercetare publicată zilele trecute, descrie modul în care o echipă de la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Los Angeles și compania farmaceutică AstraZeneca, au folosit cristale minerale ca un nou tratament pentru hiperkaliemie, o boală care afectează aproximativ 350 de milioane de oameni de pe întreaga planetă.
Hiperkaliemia (hiperpotasemie) apare atunci când o persoană are prea mult potasiu în sânge și nu poate regla nivelul acestui mineral prezent în organism.
Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 2
Condiția este frecvent întâlnită în diverse patologii și poate duce la stop cardiac în cazurile acute sau poate provoca disfuncții sau insuficiență renală și hepatică în cazurile persistente care durează zeci de ani.
Studiul, realizat de dr. Aaron Celestian, specialist în Științe minerale la NHM, și de farmacologul dr. Jason Lively, deschide noi căi de cercetare pentru dezvoltarea de tratamente mai avansate pe bază de minerale în viitor.
„Pentru persoanele care suferă de hiperkaliemie, procesele biologice care reglează potasiul în organism nu funcționează în mod optim, astfel încât trebuie să își gestioneze în mod constant starea prin intermediul medicamentelor, care au efecte secundare potențial dăunătoare, și a restricțiilor alimentare“, spune Celestian într-un comunicat de presă.
Noul tratament pe bază de cristale le permite pacienților să elimine excesul de potasiu prin transfer de ioni.
„Cristalele găsesc potasiul, îl absorb, iar apoi excesul este filtrat din organism prin rinichi“, spune Celestian.
Cercetătorii au folosit structura cristalină a silicatului cubic de zirconiu pentru a dezvolta un tratament fără interacțiuni biologice dăunătoare – și fără efectele secundare negative asociate. Aceasta este o nouă modalitate de a atenua efectele dăunătoare asupra pacienților pe care le au alte tratamente.
„Natura a cultivat deja instrumente incredibile pentru tratarea bolilor, iar noi abia acum începem să valorificăm aceste instrumente“, notează cercetătorul.
Pe lângă faptul că au o interacțiune biologică semnificativ mai mică, terapiile pe bază de minerale ar putea oferi șansa unor tratamente mai durabile.
Folosirea structurii cristalelor înseamnă că tratamentele similare ar putea, potențial, să depășească mutațiile care fac ca infecțiile virale să fie atât de dificil de tratat eficient.
„Probabil că mineralelor nu le pasă de modul în care un virus suferă mutații, atât timp cât acesta are acele proteine de bază cu care mineralului îi place să interacționeze“, scriu autorii în jurnalul cu acces liber PLOS One.
Publicitate și alte recomandări video