anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Primul val de frig din Europa pune la încercare hotărârea ţărilor de a continua limitarea consumului de gaze

GALERIE
gaze
 • gaze
- +

Primul val de frig din Europa din această iernă va pune la încercare hotărârea ţărilor de a continua să limiteze utilizarea gazelor, după ce au depăşit confortabil obiectivul UE, arată analiza datelor de consum, transmite Reuters.

Ţările europene şi-au redus în medie consumul de gaze naturale cu 24% în noiembrie, faţă de media perioadei 2019-2021 pentru aceeaşi lună, potrivit calculelor Reuters folosind date de la federaţia operatorilor de reţea ENTSOG pentru 14 ţări şi de la autoritatea naţională de reglementare a reţelelor pentru Germania.

În ciuda variaţiilor mari între ţări, a avut loc o scădere de la 29% în octombrie, cu mult mai mult decât ţinta de reducere de 15% stabilită de ţările UE pentru iarnă, ca răspuns la reducerile de aprovizionare din Rusia.

”Consumul european de gaz a scăzut din două motive – în primul rând, temperaturile blânde de la începutul acestei toamne au diminuat considerabil cererea populaţiei, iar în al doilea rând, preţurile ridicate au dus la distrugerea cererii în sectorul industrial”, a declarat economistul european Mark Cus Babic, de la banca Barclays.

”Cererea gospodăriilor este încă foarte receptivă la vreme, aşa că credem că aceasta din urmă este o sursă mai solidă de economii în viitor”, a adăugat el.

Temperaturile neobişnuit de calde de la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie nu numai că i-au lăsat pe oameni să se bucure de soare la cafenelele în aer liber ca şi cum ar fi fost vară, dar au oferit o uşurare ţărilor europene în timp ce încercau să construiască rezerve de gaze.

Cu toate acestea, de la mijlocul lunii noiembrie, consumul a crescut pe măsură ce frigul s-a instalat.

Consumul de gaze a scăzut cu 18% în ultima săptămână a lunii noiembrie, faţă de media pe termen lung, iar datele preliminare de la operatorii de reţea sugerează că consumul a crescut până acum în decembrie.

Pe lângă cererea de încălzire, utilizarea gazelor pentru generarea de energie rămâne ridicată, deoarece întreţinerea obligatorie a unui număr record de reactoare nucleare franceze a făct ca acestea să rămână offline, în timp ce vântul slab loveşte sursele alternative de energie.

De asemenea, ţările europene au făcut eforturi pentru a-şi reduce consumul de energie electrică, care a scăzut în noiembrie cu 9% faţă de media 2015-2021, potrivit calculelor Reuters cu date de la operatorii de reţea.

Vremea de toamnă neobişnuit de blândă a înseamnat că ţările nu au trebuit să înceapă să exploateze rezervele de gaze decât mai târziu decât o fac de obicei, lăsând o rezervă în cazul în care iarna se va dovedi a fi mai rece decât de obicei.

De exemplu, Germania, cea mai mare economie a Europei şi puterea industrială a regiunii, a început să-şi folosească rezervele de gaze abia pe 17 noiembrie, iar de atunci ieşirile au fost mici, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe, un organism industrial pentru operatorii de reţele. Anul trecut, Germania a început să exploateze stocurile la 1 noiembrie.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.