anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

COMUNICAT DE PRESA

Principii fizice vechi de sute de ani, aduse la viață cu tehnică modernă în laboratoarele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

GALERIE
laborator fizica - activitati didactice (1)laborator fizica - activitati didactice (2)laborator fizica - activitati didactice (5)laborator fizica - activitati didactice (6)
 • laborator fizica - activitati didactice (1)
 • laborator fizica - activitati didactice (2)
 • laborator fizica - activitati didactice (5)
 • laborator fizica - activitati didactice (6)
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a modernizat aproape integral patru laboratoare de fizică cu aparatură didactică de ultima generație, în cadrul proiectului „Rețea de laboratoare didactice pentru discipline generale, specifice studiilor de ingineri” – NETLAB. Au fost primite și instalate platforme care ilustrează fenomenele de bază ale fizicii utilizând tehnică modernă.

Acestea au o valoare de circa 70.000 de euro, urmând a fi primite în perioada următoare și alte platforme până la suma totală de 100.000 de euro.

Platformele didactice vor fi instalate în patru laboratoare de fizică, amplasate în Corpul T, unde este și rectoratul TUIASI. Fiind destinate tuturor studenților celor 11 facultăți ale universității, prin aceste laboratoare, în anul I, trec peste 2.000 de studenți. De aceea reprezentanții universității spun că importanța acestora este foarte mare: dincolo de investițiile în infrastructura de cercetare dintr-o instituție de învățământ superior, care nu e întotdeauna accesibilă studenților, cu atât mai puțin celor din anul I, în acest caz, fiind vorba de platforme didactice, se dorește stârnirea unui interes crescut al tinerilor.

„Colegii noștri au ales tot ce au considerat că este mai util pentru studenții noștri din anul I, care, provenind din generația nativilor digital, doresc să învețe de pe echipamente în ton cu dezvoltările tehnologice ale lumii contemporane. Proiectul este în plină desfășurare, am primit mai bine de două treimi din echipamentele pentru laboratorul de fizică. Acesta și-a schimbat complet înfățișarea, iar echipamentele vor fi dublate de materiale didactice care să fie în consonanță cu noile tehnologii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI și manager al proiectului.

NETLAB este un proiect Rose, de tip centre de învățare, are valoarea de aproape 1,5 milioane de lei, fiind finanțat de către Banca Mondială. Dintre cele 14 instituții ce au primit finanțare la nivel național, TUIASI devine singura universitate ieșeană care dezvoltă un al doilea astfel de proiect, destinat centrelor de învățare, după Remedium, centrul ultra-modern construit la parterele căminelor T5-T6, ce a beneficiat de o investiție de aproximativ 250.000 de euro.

Proiectul va reînnoi complet, atât ca aparatură, cât și ca spații, Laboratoarele de Fizică, Matematică, Chimie, Desen Tehnic și Infografică, cât și cel de Mecanică Teoretică de la TUIASI. Astfel, toți studenții celor 11 facultăți vor beneficia de cursuri la respectivele laboratoare, fiind spații de învățare menite în special pentru tinerii din anul I, să se adapteze mai ușor și să fie redus riscul de abandon.

De altfel, prof. univ. dr. ing. Petru Nica, directorul Departamentului de Fizică de la TUIASI, a precizat că investiția este una binevenită fiindcă laboratoarele nu au mai fost renovate în ultimii 30 de ani și aparatura existentă nu mai era atractivă pentru studenți. El spune că noile lucrări de laborator sunt gândite exclusiv în scop didactic și au rolul de a ilustra principii elementare de fizică, precum inducția electromagnetică - legea lui Faraday, folosind aparatură modernă.

„Vine în întâmpinarea studenților de anul I care ar trebui astfel să se gândească de două ori înainte de a renunța la facultate pentru că vrem să îi ajutăm. Vom putea explica toate fenomenele fizice care erau cumva sterile și îmbibate cu prea multă matematică. Le vom face îmbietoare, cu tehnici moderne: lucrările sunt prevăzute cu sisteme numerice de date, se pot face în integralitate pe calculator. Astfel, deși fenomenele sunt clasice, se știu de sute de ani, realizate cu tehnici moderne devin mai ușor de înțeles”, a explicat prof. univ. dr. ing. Petru Nica.

În cele patru laboratoare vor fi amplasate circa 40 de aparate noi, unele fiind în dublu exemplar, iar activitatea în aceste spații va fi gândită și în funcție profilul studenților celor 11 facultăți ale universității.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.