Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Principiul lui Peter şi sportul

GALERIE
gin
  • gin
- +

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Am mai scris la această rubrică despre principiul lui Peter. În rezumat, teoria lansată, mai în glumă, mai în serios, de psihologul canadian dr. Laurence Peter, specialist în stratificare socială, spune că „în orice ierarhie, fiecare promovează până la nivelul minim de incompetenţă“ (sau maxim de competenţă, dar în prima exprimare sună mai „cool“), Dacă promovarea continuă şi peste această limită, individul devine nefolositor, iar dacă are un ego oleacă mai exagerat, chiar primejdios. Cu alte cuvinte, incompetenţa în virtutea graniţei sugerate de dr. Peter - care de fapt, nu trasează nicio graniţă - trebuie evitată de personajele în ascensiune, pentru a nu cădea în rizibil. Unii reuşesc (ca primarul Clujului), alţii încearcă (ca preşedintele FRF), alţii nu reuşesc. Teoria lui Laurence Peter nu reprezintă o noutate a vremurilor noastre. Într-o fabulă persană medievală, un personaj spunea că „un om slab (...) este întotdeauna folositor şi sincer, până nu este numit într-o funcţie de care nu este demn“. Ceea ce este mai interesant: dr. Peter şi-a construit această teorie în glumă, aceasta ajungând o componentă a legilor lui Murphy, exemple clasice ale pesimismului generalizat („dacă ceva poate să meargă prost, va merge cu siguranţă  și mai prost“). În realitate, principiul lui Peter produce de multe ori pagube, ba chiar victime.

Fără să fie cunoscut de diriguitorii comunişti de toate stirpele & naţiile, din cauza binecunoscutei lor erudiţii, principiul peterian nu s-a aplicat din plin. Crede cineva că Ceauşescu n-avea minimul (maximul) lui de (in)competenţă? Nu, dar a fost împins de cei care aplicau instinctiv principiul lui Peter, în propriul lor folos. Revenind în vremurile noastre, este o consecinţă a principiului lui Peter, că Emil Boc a fost un excelent edil al Clujului, înainte de a fi criticat din toate poziţiile ca premier. Şi apoi a redevenit, aproape în accepţia unanimă, cel mai bun primar din România. Cel puţin în privinţa sportului (ceea ce, de fapt, interesează la această rubrică) s-a dovedit imbatabil. Pentru că piatra sa de temelie a fost aceea că sportul local trebuie susţinut din surse private, iar rolul Primăriei nu este de a alunga sponsorii, nici de a se substitui acestora, ci A-I ATRAGE. În plus, capacitatea organizatorică a municipiului de pe Someş i-a atras mai multă apreciere internaţională decât orice act normativ luat în calitate de premier, la ordinul preşedintelui. Şi mai mult decât orice logoree ejectată de alţi edili în ani bisecţi. Conform principiului lui Peter, primarul Emil Boc este sub limita de incompetenţă, iar premierul Boc a fost decis incompetent. 

Un alt exemplu, discutabil de data asta, este al lui Răzvan Burleanu. Preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal a dovedit atâta competenţă încât a ajuns preşedinte la Federaţia Internaţională de profil şi nici acolo nu s-a făcut de râsul-plânsul. Dar, uns prin alegeri libere în fruntea Federaţiei Române de Fotbal, a ajuns în centrul criticilor. Şi numit incompetent, cel mai adesea de către cei care consideră că acest adjectiv este jignitor. Şi încă linia nu s-a tras, nu se ştie deloc dacă Răzvan Burleanu a atins (depăşit) limita de (in)competenţă.

Hai să trecem şi la fotbalul ieşean pe care deocamdată nu m-am decis să-l abordez, dar în care încă se aplică perfect acest principiu. Andrei Cristea, jucător emblematic al Politehnicii, a ajuns, fără voia lui directă, antrenor al clubului. În virtutea principiului lui Peter, a fost aproape obligat să-l încalce. A sfârşit prost, nu exact datorită incompetenţei profesionale, ci lipsei de experinţă, care ar trebui să-l îndemne la tact şi stăpânire de sine. Profesiune sau experienţă, totul s-a transformat, în accepţie peteriană, într-un soi de incompetenţă. Şi răul înconjurător l-a împiedicat pe Andrei să revină, triumfător, la stadiul de competenţă maximă, care i-au încântat fanii.

În final, un personaj din conducerea clubului, cu care ne confruntăm mediatic, confundă adjectivul „incompetent“ cu unul insultător, gen „prost“, „tâmpit“, „idiot“, „bou“, „măgar“ etc. Nici pomeneală! De la o calitate de manager lăudabil în fotbalul feminin autohton, la o situaţie extrem de criticată din toate părţile, din fotoliul celei mai sensibile grupări din fotbalul ieşean, este vorba de o simplă graniţă trasată de dr. Laurence Peter. O graniţă care separă paradisul Navobi de infernul Politehnica sau competenţa de incompetenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri