Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prinţesa Mako a Japoniei s-a căsătorit după o lungă controversă

GALERIE
Printesa Mako a Japoniei
  • Printesa Mako a Japoniei
- +

Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a căsătorit marţi, după ani de controversă, a anunţat Agenţia casei imperiale, dar ea renunţă la fastul ritualurilor tradiţionale şi la importantă indemnizaţie.

„Documentele matrimoniale au fost prezentate şi acceptate”, a declarat un reprezentant al Agenţiei imperiale pentru AFP. Televiziunea japoneză a arătat-o pe Mako când părăsea reşedinţa imperială Akasaka din Tokyo şi şi-a luat rămas bun de la familie, înclinându-se în faţa părinţilor şi în faţa reprezentanţilor presei, îmbrăţişându-şi sora. 

Instituţia imperială a precizat luna aceasta că ceremonia căsătoriei, banchetul de recepţie şi alte ritualuri nu vor avea loc şi că plata forfetară acordată în mod obişnuit femeilor casei imperiale care se căsătoresc cu bărbaţi de rând şi care ar putea ajunge la 153 de milioane de yeni (1,2 milioane de euro), nu va fi acordată. Nepoata împăratului Naruhito, care a împlinit 30 de ani în acest weekend, şi-a pierdut titlul regal atunci când ea şi Kei Komuro şi-au înregistrat căsătoria, o situaţie obişnuită pentru femeile din neam, dar este pentru prima dată în istoria Japoniei de după Război când este refuzată indemnizaţia.

Mako şi Kei Komuro, care lucrează pentru un cabinet american de avocaţi, şi-au anunţat logodna în 2017. Dar relaţia nu a început în cele mai bune condiţii, Agenţia a precizat că prinţesa suferă de un sindrom „complex” de stres post-traumatic din cauza mediatizării din jurul ei şi a familiei sale. Fiica fratelui mai mic al împăratului Naruhito a îndurat ani critici şi amânare pe tema căsătoriei cu Kei Komuro, în vârstă de 30 de ani. Au fost aduse acuzaţii potrivit cărora mama lui Komuro a împrumutat bani de la un fost logodnic pentru studiile fiului ei şi nu i-a returnat. Această ceartă, care nu a fost încă rezolvată, a provocat scandal în Japonia, unde din partea familiei imperiale este aşteptat un comportament ireproşabil. 

Căsătoria a fost amânată şi Kei Komuro a plecat în 2018 în Statele Unite pentru a-şi urma studiile de Drept. El a revenit în Japonia abia luna trecută, eveniment care a ocupat prima pagină a ziarelor. Cei doi se vor stabili la New York, ceea ce stârneşte inevitabile comparaţii cu un alt cuplu regal, prinţul Harry şi Meghan Markle. Nu se ştie dacă Mako va lucra şi ea, dar este bine pregătită, mai ales că a studiat arta şi patrimoniul cultural la International Christian University din Tokyo, unde l-a întâlnit pe Komuro, şi un an la Universitatea din Edinburgh. Ea deţine şi o diplomă de master în studii muzeale la Universitatea din Leicester. 

Tronul nu poate fi transmis decât bărbaţilor din familie iar copiii femeilor care se căsătoresc cu bărbaţi de rând nu sunt incluşi în succesiune. Modificarea acestor reguli a făcut obiectul unei dezbateri şi, în iulie, experţi guvernamentali au întocmit note cu privire la această problemă, inclusiv o propunere ca femeile regale să rămână în familie, chiar şi după căsătorie. Orice schimbare a sistemului riscă să dureze, susţinătorii tradiţionalişti opunându-se cu vehemenţă oricărei măsuri menite să permită femeilor să conducă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri