Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Printre haitele agresive de maidanezi din jurul Iaşului. Experienţe terifiante povestite de un tânăr biciclist ieşean

GALERIE
biciclist, atac, caini
  • biciclist, atac, caini
- +

Un biciclist ieșean a trimis pe adresa redacției o sesizare cu privire la agresivitatea și numărul câinilor fără stăpân care împânzesc drumurile din jurul Iașului. El a scris despre situațiile în care a fost atacat de maidanezi și face un apel la autorități să încerce măcar luarea unor măsuri împotriva câinilor fără stăpâni.

Mai jos, sesizarea ieșeanului C. Z.:

S-a vorbit mai mult in ultimul timp despre cainii fara stapani, si aceasta din cauza acelei femei omorata de o haita de caini la Lacul Morii, apoi de atacul asupra unei femei (cam) in acelasi loc a 2 caini lasati liberi de stapanu lor. Dar si in Ziarul de Iasi chiar astazi s-a scris de copilul muscat de caini la Botosani, iar inainte de Anul Nou (cred) de atacarea unei femei la Manzatesti (parca).


Eu, mergand cu bicicleta in afara orasului Iasi, am avut de a face cu caini lasati liberi. As putea spune ca pe 1 ianuarie am avut cele mai periculoase experiente. Mergand dinspre Holboca spre Cristesti, in catunul dintr acestea, s-a repezit la mine un caine pe care nu-l vazusem. De fapt acolo este un mal mai abrupt, iar cainele a venit de mai jos. Din fericire, a latrat, iar eu am franat brusc, m-am dezechilibart si am cazut spre stanga. Din fericire nu m-am lovit prea tare si nu a venit nici o masina din spate. Chiar atunci, a venit din fata si o masina a politiei care a oprit, iar politistul m-a intrebat daca am patit ceva. I-am raspuns ca am cazut din cauza ca un caine s-a repezit la mine venind de jos. Mi-am continuat drumul, intentia mea fiind de a ma intoarce in oras prin Victoria. Am urcat prin satul Stanca de unde am ajuns in drumul Sculeni- Iasi. Pe la mijlocul pantei s-au repezit la mine, venind din spate, 2 caini. M-am oprit si am incercat sa ma apar, cautand sa tin bicicleta intre mine si caini. Acestia cautau sa ma atace prin invaluire, unul prin stanga, celalalt prin dreapta. Cred ca daca ar fi insistat mai mult ar fi reusit sa ma muste, si poate chiar mai mult.

Astazi am facut din nou o iesire singur pe traseul Iasi-Miroslava-Uricani -Metro (pe centura)-rond Letcani- Bogonos- Horlesti-Breazu -Iasi. Pana la iesirea din Bogonos n-am avut probleme cu cainii, dar la podul dintre Bogonos si Horlesti, pe partea dreapta, era un grup (haita) de vreo 5-6 caini care au inceput sa latre si sa se apropie. Eu am coborat de pe bicicleta si mi-am continuat drumul pe partea stanga, pe langa bicicleta. Am strigat la ei "pleaca, pleaca". Se mai apropiau, apoi la strigate se mai opreau, apoi continuau sa se apropie. Pe pod am gasit o piatra si am aruncat spre ei. S-au intors un pic apoi, cand nu ma uitam la ei se mai apropiau, apoi s-au oprit.


Mi-am continuat urcarea, iar la prima casa pe stanga s-au activat vreo 3 caini din curte si au aparut 2 din exterior (eu mergand deja pe jos, pe stanga, inca de la prima casa pe dreapta, de unde se auzeau multi caini latrand, dar care n-au iesit in drum). Desigur m-am uitat pe drum pentru a lua niste pietre, dar n-am fost norocos. In apropiere de casa din stanga, am gasit o creanga  de vreo 2 metri si am trecut pe dreapta, desigur, tinand creanga spre cei 2 caini care s-au linistit dupa ce m-am indepartat (cu creanga in mana), vreo 20 de metri. Mai sus, mergand acum pe dreapta, am gasit niste pietre si am luat 2 cu mine, continuand drumul pe bicicleta. Cand m-am apropiat de prima casa pe dreapta au aparut 2 cani care au inceput sa se apropie de mine. Am coborat din nou si m-am apropiat, aruncand o piatra spre ei; unul a fugit in stanga, iar celalat a intrat sub autoturismul garat intre gard si sosea. M-am aplecat si am aruncat cu piatra in caine, pe care am reusit sa-l lovesc. A iesit pe partea opusa a masinii, fara sa  se mai apropie de mine. Desigur, un pic in fata masinei si aproape de gard era un vas in care sunt sigur ca proprietarii acelei case le dau de mancare acelor caini. Cu siguranta, o situatie asemanatoare era si la casa precedenta.

De fapt, acesti caini primesc mancare de la cetateni (in ultimele 2 cazuri, de la stapanii caselor respective, care au caini in curte, dar sunt "iubitori" de animale).

In cazul din apropierea satului Cristesti eu stiam ca sunt caini in zona, m-am uitat cu atentie, dar n-am vazut nici unul de aceasta data, iar cei de pe soseaua Iasi-Sculeni nu aveau case in apropiere, si cred ca nu era nici vreo stana; probabil se mai opresc masini care lasa ceva resturi de mancare.

Am mai avut inca 2 experiente cu cativa ani in urma, cand am cazut de pe bicicleta punand frana brusca, dar nu mai dau detalii.

Am povestit despe ultimele mele experiente cu caini fara stapani (din 2023) pentru a sublinia ca prezenta cainilor fara stapani (dar care primesc mancare de la "iubitori" de animale, pentru care sanatatea sau chiar viata unor oameni este mai importanta decat "dragostea" lor de animale) constituie  a problema importanta.

Ceea ce cred ca ar trebui sa faca autoritatile locale (prin politia locala) este de a repera locurile unde se gasesc caini fara stapan si de ai sanctiona sever pe cei care le dau de mancare, identificarea fiind destul de usoara pentru ca se gasesc vase in care li se pune mancarea, sau se arunca resturi de mancare in anumite locuri.

CAINII NU RAMAN INTR-UN LOC DACA NU AU DE MANCARE!

Cred ca se pot lua astfel de hotarari la nivel de judet, sau chiar la nivel de comuna, daca legislatia la nivel national nu este suficienta. De fapt, in Romania,  de cele mai multe ori exista legi, dar nu se aplica.

V-am scris dumneavoastra cu speranta ca veti atrage atentia ca problema cainilor fara stapani este una foarte serioasa.

Daca cumva faceti referire la ceva din ceea ce am prezentat puteti sa dati initialele mele, iar daca cumva autoritatile ar dori sa ma contacteze, le puteti da numele si adresa.

(Cu cativa ani in urma -cel putin 15- v-am trimis un text despre cainii fara stapan si am propus eutanasierea acestor caini in detrimentul prinderii si intretinerii lor in adaposturi, iar banii astfel economisiti sa fie folositi pentru copiii parasiti de (sau fara) parinti. O persoana a gasit numarul meu de telefon si mi-a urat "eutanasiere usoara".)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri