anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Printre ode înălţate primarului, consilierii PSD se faultează între ei

GALERIE
sedinta Consiliul Local
 • sedinta Consiliul Local
- +

Plenul de ieri a scos în evidenţă mai mult fricţiunile din interiorul partidelor decât conflictele între partide. În premieră, PSD şi-a „spălat” rufele în public: mai mult în glumă, mai mult în serios, un consilier PSD a încercat înlăturarea unui alt consilier PSD de pe un post public.

Totodată, liberalii au votat diferit în cazul unui proiect de hotărâre controversat ce a vizat un schimb de terenuri. În acelaşi timp au continuat tradiţionalele laude ale unor consilieri PSD la adresa primarului Mihai Chirica. Culmea, un plan urbanistic zonal care, la rândul lui, a stârnit controverse a fost respins în unanimitate de către Consiliul Local (CL), lucru rar întâlnit.

Cu toate acestea, consilierii au adoptat şi câteva decizii de impact: reducerea cu 50% la abonamentul unic CTP pentru angajaţii din sistemul de învăţământ (circa 11.300 de beneficiari), introducerea cardurilor pentru pensionarii care beneficiază de gratuitate în transportul public (cel mai devreme, cardurile ar urma să fie împărţite din noiembrie), construirea a două grădiniţe (460 locuri noi în total în Dacia şi Bucium) şi trecerea unui monument istoric (Casa Buicliu din Păcurari) în administrarea Ateneului pentru ca această instituţie să refacă imobilul cu scopul de a înfiinţa un muzeu dedicat copiilor. Pe ultima sută de metri a fost suplimentată ordinea de zi cu un proiect ce a constat în acordarea titlului de cetăţean de onoare pictorului Bogdan Bârleanu, iniţiativă aprobată de plen.

Consilier PSD la adresa unui coleg de partid: „E o răzbunare!”

Conflictele din interiorul PSD au ieşit la iveală în plenul de ieri, în momentul în care doi social-democraţi au avut un schimb de replici. Mihai Gavril şi-a arătat nemulţumirea că fusese scos dintr-un consiliu de administraţie a unei unităţi de învăţământ (Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”). Gavril a luat cuvântul şi a opinat că excluderea lui de la unitatea în cauză ar fi „o eroare materială” şi a cerut îndreptarea acesteia. „În ceea ce-l priveşte pe domnul consilier Gavril este o decizie a partidului din care domnia sa face parte, nu este nicio eroare materială”, a spus Florentin Ciobotaru, consilier PSD care s-a ocupat de „plasarea” colegilor lui de partid în consiliile de administraţie ale şcolilor.

„Nu este nicio decizie a niciunui partid din care fac parte. Deja am impresia că suntem în situaţia unor derapaje de discernământ evidente. Astea sunt doar nişte represalii nedorite cu privire la luarea mea de cuvânt din şedinţa trecută când m-am opus la acordarea finanţării festivalului de muzică religioasă”, a comentat, uşor iritat, Mihai Gavril. În cele din urmă, preşedintele de şedinţă Paul Boişteanu (PSD) a supus la vot proiectul doar cu nominalizarea partidelor ca număr de reprezentanţi în consilii de administraţie şi, ulterior, partidele să transmită numele persoanelor. Pe alocuri au mai existat ironii între social-democraţi, una care a făcut deliciul asistenţei fiind cea a lui Paul Boişteanu la adresa lui Vlad Nedelcu (PSD): „Timpul dvs. a expirat de mult”. Replica lui acestuia a venit în contextul unei luări de cuvânt patetice din partea consilierului PSD care a făcut apologia dezvoltărilor imobiliare pe verticală. Nedelcu însuşi este un dezvoltator imobiliar şi beneficiar al unui proiect votat ieri în CL: a preluat un drept de superficie pe două suprafeţe care se află de-o parte şi de alta a unei proprietăţi imobiliare a social-democratului de pe str. 14 Decembrie.

Pentru o suprafaţă totală de 136 mp, Nedelcu va plăti o redevenţă anuală de numai 450 euro. În ceea ce priveşte grupul consilierilor locali ai PNL, conflictele dintre „taberele” din interiorul acestui partid au fost vizibile la votul pe un schimb de terenuri: firma G&R Imobiliar a primit un teren de 3.370 mp în Cicoarei şi a cedat un teren de 1.281 mp pe str. Ciric, în vecinătatea Cimitirului „Eternitatea”, pe care oricum nu putea implementa un proiect imobiliar. Iniţiativa a intrat şi în alte şedinţe precedente dar ori a fost amânată, ori a fost respinsă. Proiectul a fost aprobat în plenul de ieri, iar unii liberali au votat „pentru”, alţii „împotrivă”, deşi există o decizie luată la nivelul partidului prin care să fie respinse proiecte controversate ce au legătură cu urbanismul. În schimb, planul urbanistic zonal ce prevedea construirea unui bloc cu regim mic de înălţime (2 etaje), dar pe o suprafaţă mică (350 mp), pe str. Ipsilanti, a fost respins de întreg plenul CL, lucru mai rar întâlnit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.