Printre ode înălţate primarului, consilierii PSD se faultează între ei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Printre ode înălţate primarului, consilierii PSD se faultează între ei

GALERIE
sedinta Consiliul Local
  • sedinta Consiliul Local
- +

Plenul de ieri a scos în evidenţă mai mult fricţiunile din interiorul partidelor decât conflictele între partide. În premieră, PSD şi-a „spălat” rufele în public: mai mult în glumă, mai mult în serios, un consilier PSD a încercat înlăturarea unui alt consilier PSD de pe un post public.

Totodată, liberalii au votat diferit în cazul unui proiect de hotărâre controversat ce a vizat un schimb de terenuri. În acelaşi timp au continuat tradiţionalele laude ale unor consilieri PSD la adresa primarului Mihai Chirica. Culmea, un plan urbanistic zonal care, la rândul lui, a stârnit controverse a fost respins în unanimitate de către Consiliul Local (CL), lucru rar întâlnit.

Cu toate acestea, consilierii au adoptat şi câteva decizii de impact: reducerea cu 50% la abonamentul unic CTP pentru angajaţii din sistemul de învăţământ (circa 11.300 de beneficiari), introducerea cardurilor pentru pensionarii care beneficiază de gratuitate în transportul public (cel mai devreme, cardurile ar urma să fie împărţite din noiembrie), construirea a două grădiniţe (460 locuri noi în total în Dacia şi Bucium) şi trecerea unui monument istoric (Casa Buicliu din Păcurari) în administrarea Ateneului pentru ca această instituţie să refacă imobilul cu scopul de a înfiinţa un muzeu dedicat copiilor. Pe ultima sută de metri a fost suplimentată ordinea de zi cu un proiect ce a constat în acordarea titlului de cetăţean de onoare pictorului Bogdan Bârleanu, iniţiativă aprobată de plen.

Consilier PSD la adresa unui coleg de partid: „E o răzbunare!”

Conflictele din interiorul PSD au ieşit la iveală în plenul de ieri, în momentul în care doi social-democraţi au avut un schimb de replici. Mihai Gavril şi-a arătat nemulţumirea că fusese scos dintr-un consiliu de administraţie a unei unităţi de învăţământ (Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”). Gavril a luat cuvântul şi a opinat că excluderea lui de la unitatea în cauză ar fi „o eroare materială” şi a cerut îndreptarea acesteia. „În ceea ce-l priveşte pe domnul consilier Gavril este o decizie a partidului din care domnia sa face parte, nu este nicio eroare materială”, a spus Florentin Ciobotaru, consilier PSD care s-a ocupat de „plasarea” colegilor lui de partid în consiliile de administraţie ale şcolilor.

„Nu este nicio decizie a niciunui partid din care fac parte. Deja am impresia că suntem în situaţia unor derapaje de discernământ evidente. Astea sunt doar nişte represalii nedorite cu privire la luarea mea de cuvânt din şedinţa trecută când m-am opus la acordarea finanţării festivalului de muzică religioasă”, a comentat, uşor iritat, Mihai Gavril. În cele din urmă, preşedintele de şedinţă Paul Boişteanu (PSD) a supus la vot proiectul doar cu nominalizarea partidelor ca număr de reprezentanţi în consilii de administraţie şi, ulterior, partidele să transmită numele persoanelor. Pe alocuri au mai existat ironii între social-democraţi, una care a făcut deliciul asistenţei fiind cea a lui Paul Boişteanu la adresa lui Vlad Nedelcu (PSD): „Timpul dvs. a expirat de mult”. Replica lui acestuia a venit în contextul unei luări de cuvânt patetice din partea consilierului PSD care a făcut apologia dezvoltărilor imobiliare pe verticală. Nedelcu însuşi este un dezvoltator imobiliar şi beneficiar al unui proiect votat ieri în CL: a preluat un drept de superficie pe două suprafeţe care se află de-o parte şi de alta a unei proprietăţi imobiliare a social-democratului de pe str. 14 Decembrie.

Pentru o suprafaţă totală de 136 mp, Nedelcu va plăti o redevenţă anuală de numai 450 euro. În ceea ce priveşte grupul consilierilor locali ai PNL, conflictele dintre „taberele” din interiorul acestui partid au fost vizibile la votul pe un schimb de terenuri: firma G&R Imobiliar a primit un teren de 3.370 mp în Cicoarei şi a cedat un teren de 1.281 mp pe str. Ciric, în vecinătatea Cimitirului „Eternitatea”, pe care oricum nu putea implementa un proiect imobiliar. Iniţiativa a intrat şi în alte şedinţe precedente dar ori a fost amânată, ori a fost respinsă. Proiectul a fost aprobat în plenul de ieri, iar unii liberali au votat „pentru”, alţii „împotrivă”, deşi există o decizie luată la nivelul partidului prin care să fie respinse proiecte controversate ce au legătură cu urbanismul. În schimb, planul urbanistic zonal ce prevedea construirea unui bloc cu regim mic de înălţime (2 etaje), dar pe o suprafaţă mică (350 mp), pe str. Ipsilanti, a fost respins de întreg plenul CL, lucru mai rar întâlnit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.