anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

Prinţul Harry a dezvăluit că a ucis 25 de persoane în Afganistan

GALERIE
Prinţul Harry, afganistan
 • Prinţul Harry, afganistan
- +

Prinţul Harry dezvăluie în memoriile sale, "Spare" (Rezervă), că a ucis 25 de "talibani" când era angajat ca pilot de elicopter în Afganistan, fiind nevoit să-şi considere ţintele drept "piese de şah", aşa cum a aflat la antrenament pentru a putea trage, a scris joi The Telegraph.

Fiul cel mic al regelui Charles III a fost 10 ani în armata britanică, cu două campanii în Afganistan, în 2007-2008 timp de 10 săptămâni, apoi ca pilot de elicopter în sudul ţării din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. A demisionat în 2015 pentru că nu s-a putut întoarce pe teren.

În cartea sa "Spare", ce va apărea marţi, dar din care unele ziare britanice au obţinut deja o copie, prinţul care locuieşte în California povesteşte că a învăţat, în cadrul antrenamentului său, să ucidă duşmani şi că asta făcea parte din meseria lui: "Trăgeam când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o viaţă".

Potrivit Telegraph, el spune despre a doua sa campanie că şi-a putut număra victimele datorită camerelor de la bordul elicopterului său Apache.

"Mi s-a părut esenţial să nu-mi fie frică de acest număr. Deci numărul pentru mine este 25. Nu este un număr care să mă umple de satisfacţie şi nici care să mă jeneze", scrie prinţul în vârstă de 38 de ani.

El spune că a considerat aceste victime drept "piese de şah" scoase din joc, aşa cum se prevedea în antrenamentul său, deoarece era imposibil să ucizi o ţintă "dacă o consideam persoană".

"Mi-am fixat ca obiectiv încă din prima zi să nu mă duc niciodată la culcare îndoindu-mă că am făcut ceea ce trebuie, că am împuşcat talibani şi numai talibani, fără civili în apropiere", a spus el. "Am vrut să mă întorc întreg în Marea Britanie, dar mai mult am vrut să mă întorc acasă cu conştiinţa intactă".

Potrivit ziarului, implicarea militară a prinţului l-a transformat într-o potenţială ţintă a teroriştilor, de unde şi temerile cu privire la siguranţa lui pe care le-a exprimat de când a părăsit familia regală în 2020 şi şi-a pierdut protecţia publică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.