anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iată ultima dorinţă a strănepotului domnitorului care a condus Moldova între 1834 şi 1849!

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza va fi înmormântat sâmbătă la Iaşi, în cavoul familiei din Eternitatea

GALERIE
Sturdza
 • Sturdza
- +

Sâmbătă va fi înmormântat la Iaşi, aşa cum i-a fost dorinţa, prinţul Mihai Dimitrie Sturdza. Ultimul drum pe care-l va face strănepotul domnitorului Mihail Sturdza, care a condus Moldova între 1834 şi 1849, îl va purta pe acesta la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi, unde sâmbătă, de la 9.30, va fi depus sicriul cu trupul acestuia. Slujba de înmormântare va începe de la 11, Mihai D. Sturdza urmând a fi înmormântat în cavoul familiei din cimitirul Eternitatea.

„Funeraliile se vor desfăşura în condiţii speciale, adaptate vremurilor pe care le traversăm. Va fi respectată distanţa socială şi recomandăm tuturor celor prezenţi să poarte mască de protecţie. Familia Prinţului Sturdza are o rugăminte pentru cei care vor veni să-i aducă un ultim omagiu: în loc de flori, să direcţioneze mai degrabă bugetul pentru această cheltuială către cei aflaţi în nevoie. Un exemplu este Asociaţia «Glasul Vieţii» care se ocupă de susţinerea copiilor defavorizaţi“, au transmis membrii familiei Sturdza.

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, la vârsta de 85 de ani, fiind un istoric de vocaţie care a semnat opere din domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din Sud-Estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse şi istoria culturii. Într-un reportaj realizat de Ziarul de Iaşi în 2013, prinţul povestea cum a fost interpret personal pentru trei preşedinţi din Franţa - Charles de Gaulle, George Pompidou şi Valéry Giscard d’Estaing.

„Până la vârsta de aproape 80 de ani am rămas cu un fel de subconştient şi visez câteodată faptul că mă aflu într-un mediu comunist. Înconjurat de Securitate şi un mediu periculos. Nu pot să spun că mă aflu într-o situaţie psihică deranjată, dar visele legate de vremurile comunismului reapar din când în când“, spunea, în textul citat, Mihai Dimitrie Sturdza.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.