Priorităţile Maiei Sandu: Politica externă, bugetul de stat pentru 2021 şi lupta anticorupţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Priorităţile Maiei Sandu: Politica externă, bugetul de stat pentru 2021 şi lupta anticorupţie

GALERIE
maia angela
  • maia angela
- +

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, îşi propune pentru începutul mandatului acţiuni pe trei direcţii esenţiale: politica externă, bugetul de stat pentru 2021, justiţie corectă şi lupta anticorupţie, informează Agora.md.

În deschiderea unei conferinţe de presă susţinute miercuri, Maia Sandu i-a îndemnat pe locuitorii Republicii Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus, să se protejeze şi să fie solidari cu cei mai vulnerabili. “Vă rog să purtaţi mască, inclusiv pentru a-i proteja pe oamenii în vârstă, cu probleme de sănătate, să amânaţi petrecerile şi alte evenimente pe mai târziu. E important să ne solidarizăm pentru că doar aşa putem depăşi această perioadă dificilă”, a spus ea.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se află într-o situaţie de criză pe toate dimensiunile şi că lucrurile ar putea fi soluţionate prin acţiuni treptate, pe trei direcţii prioritare: o politică externă pozitivă şi benefică pentru cetăţeni, pentru a scoate ţara din izolare; un buget de stat pentru 2021 care să asigure resursele pentru susţinerea economiei; acţiuni ferme pentru combaterea corupţiei.

Referitor la politica externă, Maia Sandu a spus că a planificat deja întrevederi cu preşedinţii ţărilor vecine - Ucraina şi România. În plus, mesajele de felicitare din partea instituţiilor internaţionale, a oficialilor din UE, Rusia şi SUA arătă deschiderea ţărilor străine pentru susţinerea Republicii Moldova, a subliniat Maia Sandu.

“Voi depune toate eforturile ca Republica Moldova să aibă relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. Voi solicita ajutoare medicale - echipamente, utilaje, teste şi medicamente pentru COVID-19. Voi pune în discuţie asigurarea ţării cu vaccinuri anti-COVID” în viitorul cel mai apropiat posibil, a declarat Sandu.

În ceea ce priveşte bugetul de stat pentru 2021, preşedintele ales solicită guvernului să prevadă bani pentru sistemul de sănătate, atât pentru finanţarea tratamentelor împotriva COVID-19, cât şi pentru alte boli, precum cele oncologice, şi pentru intervenţii chirurgicale. Sandu solicită să fie prevăzut tratamentul gratuit la domiciliu pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, iar personalul medical să fie stimulat financiar.

De asemenea, Maia Sandu cere ca bugetul pentru anul viitor să includă finanţe pentru ajutorarea sectorului agricol şi a agenţilor economici. În acest sens, colegii deputaţi urmează să propună măsuri în parlament.

Referitor la justiţie şi măsurile anti-corupţie, Maia Sandu promite că va aproba o nouă componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii şi va întreprinde măsuri pentru modificarea modului de activitate a respectivei instituţii. Ea a declarat că trebuie întreprinse măsuri pentru soluţionarea dosarelor ce ţin de furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional de la Chişinău şi finanţarea partidelor. În plus, consideră Maia Sandu, trebuie aplicate mecanisme ce ar împiedica magistraţii compromişi, care au aprobat “decizii dubioase”, să fie promovaţi în funcţie.

Preşedintele ales Maia Sandu a promis că va veni cu iniţiative legislative ce ar înăspri pedepsele pentru fraude ce ţin de finanţări ilegale.

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au desfăşurat în două tururi cu opt candidaţi înscrişi. În urma primului tur, pe 1 noiembrie, cele mai multe voturi au fost obţinute de Maia Sandu şi Igor Dodon. Cei doi au luptat pentru funcţia de şef al statului în turul doi din 15 noiembrie, iar după procesarea tuturor rezultatelor Maia Sandu a întrunit 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.28%.AGERPRES

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.