Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Priorităţile Maiei Sandu: Politica externă, bugetul de stat pentru 2021 şi lupta anticorupţie

GALERIE
maia angela
  • maia angela
- +

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, îşi propune pentru începutul mandatului acţiuni pe trei direcţii esenţiale: politica externă, bugetul de stat pentru 2021, justiţie corectă şi lupta anticorupţie, informează Agora.md.

În deschiderea unei conferinţe de presă susţinute miercuri, Maia Sandu i-a îndemnat pe locuitorii Republicii Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus, să se protejeze şi să fie solidari cu cei mai vulnerabili. “Vă rog să purtaţi mască, inclusiv pentru a-i proteja pe oamenii în vârstă, cu probleme de sănătate, să amânaţi petrecerile şi alte evenimente pe mai târziu. E important să ne solidarizăm pentru că doar aşa putem depăşi această perioadă dificilă”, a spus ea.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se află într-o situaţie de criză pe toate dimensiunile şi că lucrurile ar putea fi soluţionate prin acţiuni treptate, pe trei direcţii prioritare: o politică externă pozitivă şi benefică pentru cetăţeni, pentru a scoate ţara din izolare; un buget de stat pentru 2021 care să asigure resursele pentru susţinerea economiei; acţiuni ferme pentru combaterea corupţiei.

Referitor la politica externă, Maia Sandu a spus că a planificat deja întrevederi cu preşedinţii ţărilor vecine - Ucraina şi România. În plus, mesajele de felicitare din partea instituţiilor internaţionale, a oficialilor din UE, Rusia şi SUA arătă deschiderea ţărilor străine pentru susţinerea Republicii Moldova, a subliniat Maia Sandu.

“Voi depune toate eforturile ca Republica Moldova să aibă relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. Voi solicita ajutoare medicale - echipamente, utilaje, teste şi medicamente pentru COVID-19. Voi pune în discuţie asigurarea ţării cu vaccinuri anti-COVID” în viitorul cel mai apropiat posibil, a declarat Sandu.

În ceea ce priveşte bugetul de stat pentru 2021, preşedintele ales solicită guvernului să prevadă bani pentru sistemul de sănătate, atât pentru finanţarea tratamentelor împotriva COVID-19, cât şi pentru alte boli, precum cele oncologice, şi pentru intervenţii chirurgicale. Sandu solicită să fie prevăzut tratamentul gratuit la domiciliu pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, iar personalul medical să fie stimulat financiar.

De asemenea, Maia Sandu cere ca bugetul pentru anul viitor să includă finanţe pentru ajutorarea sectorului agricol şi a agenţilor economici. În acest sens, colegii deputaţi urmează să propună măsuri în parlament.

Referitor la justiţie şi măsurile anti-corupţie, Maia Sandu promite că va aproba o nouă componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii şi va întreprinde măsuri pentru modificarea modului de activitate a respectivei instituţii. Ea a declarat că trebuie întreprinse măsuri pentru soluţionarea dosarelor ce ţin de furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional de la Chişinău şi finanţarea partidelor. În plus, consideră Maia Sandu, trebuie aplicate mecanisme ce ar împiedica magistraţii compromişi, care au aprobat “decizii dubioase”, să fie promovaţi în funcţie.

Preşedintele ales Maia Sandu a promis că va veni cu iniţiative legislative ce ar înăspri pedepsele pentru fraude ce ţin de finanţări ilegale.

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au desfăşurat în două tururi cu opt candidaţi înscrişi. În urma primului tur, pe 1 noiembrie, cele mai multe voturi au fost obţinute de Maia Sandu şi Igor Dodon. Cei doi au luptat pentru funcţia de şef al statului în turul doi din 15 noiembrie, iar după procesarea tuturor rezultatelor Maia Sandu a întrunit 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.28%.AGERPRES

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri