anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Advertorial

Prioritățile României în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina! (P)

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

Deputatul ieșean Silviu Macovei, vicelider al parlamentarilor PSD din Camera Deputaților se arată foarte îngrijorat de lipsa dezbaterii din spațiul public românesc a riscurilor pe care le are România în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina.

Silviu Macovei aduce în atenție nu doar componenta militară, dar și cea economică și chiar umanitară.

Parlamentarul ieșean consideră că „iminența unui conflict militar între Rusia și Ucraina pare a deveni o certitudine. Prin urmare, România, care are graniță directă cu Ucraina și este responsabilă în cadrul NATO de securizarea flancului estic al alianței, se află într-o situație foarte sensibilă. Nu este deloc întâmplător faptul că Franța a anunțat recent trimiterea a peste 10.000 de soldați în România. Amenințarea extinderii acestui eventual conflict militar masiv la granițele noastre este cât se poate de reală. Mă îngrijorează, însă, lipsa unei dezbateri coerente din spațiul public și politic românesc”.

Silviu Macovei aduce în discuție câteva aspecte care vulnerabilizează țesutul social al țării noastre: „Criza facturilor la energie este o vulnerabilitate majoră pentru România, în primul rând din punct de vedere social! Prețuri uriașe la facturi afectează grav bugetele familiilor și ale instituțiilor; în același timp, pe bună dreptate creează nemulțumire și agitație printre români. O societate care are astfel de tensiuni economice majore este demoralizată, iar aceasta este o tactică antică de a scădea forța unui popor. De aceea, președintele Marcel Ciolacu și întreg PSD a susținut și s-a luptat cu succes pentru compensarea facturilor de la 1 februarie și nu din aprilie, cum cereau partenerii liberali de coaliție. Mai mult, neîncrederea populației în instituțiile Statului duce la slăbirea capacităților operative ale acestora. Este inutil să explic importanța unei societăți românești unite și ferme în fața unei agresiuni rusești foarte aproape de granița estică a NATO!”.

Referitor la problemele umanitare amintite anterior, parlamentarul ieșean atrage atenția că un conflict în Ucraina poate afecta România în moduri indirecte.

Mă gândesc la faptul că un conflict militar produce întotdeauna și drame umanitare, cu un număr foarte mare de civili care fug din zona de conflict. România este foarte aproape de Odesa, un punct strategic important în acest conflict. Ne putem trezi cu un număr foarte mare de refugiați în zona Galați – Tulcea, dar chiar și în nordul țării pe aliniamentul Botoșani-Suceava-Maramureș. Este țara noastră pregătită pentru o astfel de posibilitate?” a încheiat ieșeanul Silviu Macovei, vicelider al deputaților social democrați din Parlamentul României.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Cosmin PAȘCA

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Profesorii au pus mâna pe „arătător”, dar li-s încă dragi guvernanţii şi nu sunt dispuşi să-i bată la palmă.

opinii

Ochiul dracului

Briscan ZARA

Ochiul dracului

Dacă la început banii stăteau cuminţi în puşculiţă şi erau scoşi doar la zile negre sau la mare nevoie, azi zboară neîncetat şi ne conduc viaţa, fiecare aspect al vieţii, dintre cele mai intime. (...) Şi pentru că se mişcă atât de repede, că sunt volatili, banii acaparează tot ce mişcă. În curând probabil şi aerul pe care îl vom respira va veni cu un preţ, dacă nu cumva deja vine…

Regină pe un tron din paie

Cristina DANILOV

Regină pe un tron din paie

În rolurile de conducere, spune o vorbă, adeseori, femeile îşi tratează subordonaţii de sex feminin mult mai aspru decât bărbaţii sau decât îi tratează pe subordonaţii-bărbaţi. Instrumentele lor, de cele mai multe ori, spune aceeaşi vorbă, includ lovituri sub centură, remarci răutăcioase, alteori nepăsare, ignoranţă, marginalizare ce conduc la demisii sau transferuri din partea salariatelor. Cât adevăr cuprind aceste afirmaţii?

Artişti în dialog

Mihai DORIN

Artişti în dialog

Doi importaţi pictori ieşeni – Ofelia Huţul şi Gheorghe Lungu – şi-au reunit creaţiile recente sub genericul Între alb şi negru, la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti. Instituţia de cultură ce îşi datorează existenţa iniţiativei regretatului actor şi om de cultură Ion Caramitru, gândită să reunească artişti de pretutindeni sub semnul geniului şi moştenirii eminesciene, a devenit în ultimele decenii o rampă de lansare pentru tinerele talente, pe de o parte, şi de consacrare, pe de altă parte. 

pulspulspuls

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Unu la mână: s-o spunem din prima, ca să nu ne iasă vorbe că nu susţinem mişcarea, arsul caloriilor, cardio, salvarea planetei, alea, alea... 

Caricatura zilei

Grupul de Comunicare Strategică

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri