Advertorial

Prioritățile României în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina! (P)

vineri, 21 ianuarie 2022, 15:20
2 MIN
 Prioritățile României în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina! (P)

Deputatul ieșean Silviu Macovei, vicelider al parlamentarilor PSD din Camera Deputaților se arată foarte îngrijorat de lipsa dezbaterii din spațiul public românesc a riscurilor pe care le are România în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina.

Silviu Macovei aduce în atenție nu doar componenta militară, dar și cea economică și chiar umanitară.

Parlamentarul ieșean consideră că „iminența unui conflict militar între Rusia și Ucraina pare a deveni o certitudine. Prin urmare, România, care are graniță directă cu Ucraina și este responsabilă în cadrul NATO de securizarea flancului estic al alianței, se află într-o situație foarte sensibilă. Nu este deloc întâmplător faptul că Franța a anunțat recent trimiterea a peste 10.000 de soldați în România. Amenințarea extinderii acestui eventual conflict militar masiv la granițele noastre este cât se poate de reală. Mă îngrijorează, însă, lipsa unei dezbateri coerente din spațiul public și politic românesc”.

Silviu Macovei aduce în discuție câteva aspecte care vulnerabilizează țesutul social al țării noastre: „Criza facturilor la energie este o vulnerabilitate majoră pentru România, în primul rând din punct de vedere social! Prețuri uriașe la facturi afectează grav bugetele familiilor și ale instituțiilor; în același timp, pe bună dreptate creează nemulțumire și agitație printre români. O societate care are astfel de tensiuni economice majore este demoralizată, iar aceasta este o tactică antică de a scădea forța unui popor. De aceea, președintele Marcel Ciolacu și întreg PSD a susținut și s-a luptat cu succes pentru compensarea facturilor de la 1 februarie și nu din aprilie, cum cereau partenerii liberali de coaliție. Mai mult, neîncrederea populației în instituțiile Statului duce la slăbirea capacităților operative ale acestora. Este inutil să explic importanța unei societăți românești unite și ferme în fața unei agresiuni rusești foarte aproape de granița estică a NATO!”.

Referitor la problemele umanitare amintite anterior, parlamentarul ieșean atrage atenția că un conflict în Ucraina poate afecta România în moduri indirecte.

Mă gândesc la faptul că un conflict militar produce întotdeauna și drame umanitare, cu un număr foarte mare de civili care fug din zona de conflict. România este foarte aproape de Odesa, un punct strategic important în acest conflict. Ne putem trezi cu un număr foarte mare de refugiați în zona Galați – Tulcea, dar chiar și în nordul țării pe aliniamentul Botoșani-Suceava-Maramureș. Este țara noastră pregătită pentru o astfel de posibilitate?” a încheiat ieșeanul Silviu Macovei, vicelider al deputaților social democrați din Parlamentul României.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii