
FPS nu a primit nici o oferta pentru privatizarea societatii producatoare de utilaj petrolier Upetrom Ploiesti pina la termenul limita de depunere a ofertelor, care a expirat la 31 august, urmind sa reia procesul de privatizare conform reglementarilor legale, informeaza FPS.
Pachetul de 72,87% din actiunile detinute de FPS la Upetrom Ploiesti, a fost scos la vinzare pentru a treia oara in luna iunie a acestui an.
La inceputul anului, singura firma care s-a aratat interesata de Upetrom, Urmalash Zavody din Rusia a depus oferta pentru cumpararea pachetului de actiuni, insa negocierile au esuat intrucit firma rusa nu a oferit, pina pe 26 martie, data expirarii ofertei financiare, garantiile bancare necesare inceperii negocierilor. Scrisoarea de garantie bancara trebuia sa dovedeasca capacitatea de plata a partenerului rus si este obligatorie pentru negocierea pretului si a clauzelor contractului de vinzare-cumparare.
Valoarea de oferta a pachetului de actiuni scos la vinzare este de 571,5 miliarde lei, respectiv 140.000 lei pentru o actiune.
Upetrom are un capital social de 140,023 miliarde lei, divizat in 5.600.940 actiuni, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei.
Societatea a inregistrat, in anul 1998, pierderi de 15,2 miliarde lei, la o cifra de afaceri de
232,4 miliarde lei.
Actiunile societatii se tranzactioneaza pe piata Rasdaq, ultimul pret mediu de tranzactionare, din 24 august, fiind de 2.000 lei/actiune.
Patru mari societati comerciale de pe litoral vor fi divizate pina la sfirsitul acestui an, in vederea privatizarii
Patru mari societati comerciale de pe litoral vor fi divizate pina la sfirsitul acestui an, termen pina la care se preconizeaza si incheierea procesului de compensare, intre SIF si FPS, a actiunilor detinute la o serie de societati din turism, ceea ce va permite inceperea privatizarii respectivelor societati, a declarat Stela Rotaru, directorul general al Directiei de Privatizare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
Autoritatea Nationala pentru Turism, Fondul Proprietatii de Stat, Societatea de Investitii Financiare Transilvania si Agentia Romana de Dezvoltare au semnat, in iunie, un protocol care stabileste modalitatile prin care se va realiza finalizarea procesului de privatizare a societatilor din turism.
"Acordul a devenit operational odata cu rezolvarea ultimei probleme legate de majorarea, cu valoarea terenului, a capitalului social al societatii Neptun-Olimp", a mentionat oficialul ANT, care a adaugat ca urmatoarea etapa va consta in compensarea, intre FPS si SIF, a actiunilor detinute la diverse societati din turism.
Conform intelegerii, FPS Bucuresti va prelua pachetele de actiuni detinute de SIF Transilvania la un numar de sapte societati, insumind un capital social de peste 155 miliarde lei. Respectivele societati sint: Predeal SA, Comixtur SA Techirghiol, Litoral SA Constanta, Mamaia SA, Lesu SA Oradea, Danubius SA Giurgiu si Barul de pe Casa SA Sibiu.
Concomitent, SIF Transilvania va prelua de la FPS Bucuresti pachetele de actiuni detinute la societatile ONT Carpati Bucuresti, Eforie SA Eforie Nord, Balea SA Venus, Cristal SA Jupiter si Felicia 95 SA Venus. Capitalul social al acestor societati insumeaza 107,8 miliarde lei.
De asemenea, protocolul prevede restructurarea, prin divizare asimetrica, respectiv pe criteriul formelor de proprietate, de stat si privata, a societatilor Carmen Silva Eforie Sud, Venus SA Mangalia, Neptun-Olimp SA Mangalia si Jupiter SA, insumind un capital social de 305,2 miliarde lei.
Sorin Frunzaverde, presedintele ANT, a afirmat, recent, ca este de preferat ca privatizarea societatilor din turism sa se realizeze "activ cu activ", pentru ca procesul sa fie mai rapid, dar vor exista si cazuri in care vor fi scoase la vinzare pachete de actiuni sau se va proceda la vinzarea unor grupuri de active.
"ANT va face demersuri pe linga FPS pentru urgentarea acestor proceduri. Speram ca pina in vara anului viitor, multe dintre aceste societati sa fie privatizate", a mai declarat Stela Rotaru.
Legaturi externe
Privatizare in zona de Nord-Est a Romaniei
Publicitate și alte recomandări video