anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Privilegii insolite: Elizabeth a II-a poate să conducă fără permis şi deţine toţi delfinii din regat

GALERIE
Elizabeth a II-a Foto macleans.ca
  • Elizabeth a II-a Foto macleans.ca
- +

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii deţine o serie de privilegii insolite, printre care se remarcă faptul că suverana britanică are dreptul de a conduce automobilul fără permis şi este proprietara tuturor delfinilor din regat, se afirmă într-un articol publicat recent pe site-ul atlantico.fr.

În Marea Britanie, puterea reginei este înainte de toate una simbolică. Executivul acestei monarhii constituţionale este asigurat de un prim-ministru, funcţie ocupată în prezent de David Cameron. Decorativă pentru unii, simbol indispensabil al identităţii britanice pentru alţii, regina Elizabeth a II-a poate să profite, totuşi, de anumite favoruri insolite care îi sunt acordate prin lege.

"Tehnic vorbind, toate lebedele de pe Tamisa aparţin reginei. Totuşi, ea nu îşi exercită dreptul de proprietate decât în anumite ocazii", informează publicaţia Business Insider. De exemplu, "Swan Upping" ("Prinderea lebedelor") este un eveniment anual, în timpul căruia lebedele sunt prinse, marcate, cântărite, apoi eliberate. Este vorba de o tradiţie care datează din secolul al XII-lea şi care a fost oficializată de regele Edward al IV-lea în 1482.

Regina Elizabeth a II-a este, de asemenea, proprietara delfinilor şi balenelor din regatul britanic.

În 1324, sub domnia regelui Edward al II-lea, o lege a proclamat că toţi sturionii, marsuinii, delfinii şi balenele din regat sunt "peşti regali". Legea nu a fost niciodată abolită, potrivit site-ului oficial al casei regale britanice. Chestionat pe această temă, biroul de presă de la Palatul Buckingham a spus că legea în cauză nu vizează peştii de crescătorie. "Îndrăzniţi să aduceţi un delfin pe o plajă de pe coasta britanică şi o veţi vedea imediat pe regină cum debarcă pentru a solicita ceea ce îi aparţine", declară, cu umor, publicaţia franceză Paris Match.

Un alt privilegiu, dintr-un alt registru, dar la fel de insolit: "Regina poate să conducă automobilul fără permis de conducere şi fără plăcuţe de înmatriculare", precizează Time. Însă regina Elizabeth a II-a nu se foloseşte de acest privilegiu. Suverana a învăţat să conducă automobilul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. "În plus, nu îi este frică să îşi arate talentul de pilot. În 1998, l-a surprins plăcut pe regele Abdullah al Arabiei Saudite, plimbându-l cu maşina într-un tur al domeniului ei de la Balmoral", reaminteşte Business Insider. În acelaşi registru: regina nu are nevoie de paşaport şi nici să plătească taxe. Totuşi, suverana britanică a ales să facă aceste lucruri în 1992.

Suverana britanică poate fi invidiată şi pentru faptul că are parte de două aniversări în fiecare an. Prima, în calitate de persoană privată, iar cea de-a doua în calitate de regină a Marii Britanii. "Celebrările oficiale asociate cu aniversarea încoronării se ţin adeseori în altă zi decât aniversarea reală, în special atunci când acele celebrări nu au loc vara", precizează Imprimeria Regală Britanică.

Deşi toate aceste exemple ţin mai degrabă de domeniul anecdotei, puterea reginei este şi pe hârtie una cât se poate de reală. "La fel ca preşedintele Republicii, regina este şeful armatei şi numeşte prim-ministrul pe baza unei majorităţi parlamentare. Ea este de asemenea capul Bisericii anglicane şi validează numirile de prelaţi. Ea poate să se opună unor legi, să accepte sau să refuze dizolvarea Parlamentului. Deci, în teorie, regina poate să blocheze sau să influenţeze viaţa politică a ţării, însă acest fapt nu se întâmplă niciodată, pentru că Elizabeth a II-a ţine foarte mult la imparţialitatea ei politică", precizează publicaţia franceză Le Point.

"De asemenea, nimic nu o împiedică să îşi facă ţara să intre în război, să impună noi impozite sau să recunoască în mod oficial superioritatea franceză la rugby. Evident, Elizabeth a II-a ar fi dată jos de pe tron imediat în ziua următoare de către cetăţenii din democraţia britanică", afirmă, cu ironie, publicaţia franceză Paris Match. "Ar fi totuşi un act legitim, întrucât, potrivit tradiţiei britanice în ceea ce priveşte monarhia constituţională, suveranul lasă exercitarea puterii sale Parlamentului", adăugă aceeaşi publicaţie republicană.

Elizabeth a II-a are putere politică şi în ţările membre în Commonwealth, precum Australia, Canada, Noua-Zeelandă şi Jamaica. "În 1975, reprezentantul reginei în Australia din acea epocă, guvernatorul general John Kerr, l-a demis pe prim-ministrul australian, în urma blocajului politic, cauzat de una dintre cele mai grave crize politice din această ţară", reaminteşte Business Insider.

Pe de altă parte, regina participă la întâlniri săptămânale cu premierul britanic. "Elizabeth a II-a îl primeşte în audienţă în fiecare zi de miercuri, cu excepţia Crăciunului, pe prim-ministrul britanic. La acele întâlniri nu participă niciun consilier, niciun asistent, pentru că sunt simple întâlniri «tête à tête» între suverană şi premierul ţării sale. Acestea sunt faimoasele «weekly audiences» în timpul cărora suverana are, potrivit site-ului oficial al casei regale, «dreptul şi datoria de a-şi comunica părerile în privinţa chestiunilor importante pentru ţară»", explică Paris Match. Toate aceste discuţii săptămânale sunt luate în serios atât de casa regală, cât şi de premier. La începutul domniei sale, între 1952 şi 1955, Elizabeth a II-a l-a avut ca interlocutor în cadrul acestor discuţii săptămânale pe Winston Churchill, mentorul ei în chestiuni politice. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.