Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Privind înapoi spre 2019

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

În condiţiile României nu putem avea capitalism funcţional fără politici publice serioase de combatere a sărăciei. Politicienii care cred şi fac altceva, ne condamnă (ca ţară) la subdezvoltare, sau cel puţin la dezvoltare încetinită.

I. România (pentru membrii de partid cu certitudini fanteziste - şi pentru susţinătorii lor)

1. Trăim într-o ţară în care 83% dintre angajaţi au salarii lunare nete de cel mult 600 de euro.

Ar trebui să fie evident pentru oricine că pe o astfel de bază nu poţi construi o piaţă internă funcţională - practic românii nu au capacitatea financiară de a absorbi bunuri şi servicii, mai ales din cele cu valoare adăugată mare.

Nu întâmplător 40% din PIB e dat de exporturi.

Degeaba eşti un antreprenor genial, dacă n-ai cui vinde. Ăsta e principalul motiv pentru care cred şi susţin că, pentru o ţară ca România, politicile de combatere a sărăciei sunt şi politici de dezvoltare - fiindcă scăderea sărăciei înseamnă inclusiv creşterea capacităţii de absorbţie de bunuri şi servicii, cu tot ce înseamnă asta.

Altfel spus, în condiţiile României nu putem avea capitalism funcţional fără politici publice serioase de combatere a sărăciei. Politicienii care cred şi fac altceva, ne condamnă (ca ţară) la subdezvoltare, sau cel puţin la dezvoltare încetinită.

2. Trăim într-o ţară în care doar 15,5% dintre noi au studii superiare (date Eurostat pentru 2018).

Refuzând să creăm un sistem educaţional incluziv, accesibil oricui, practic ne sabotăm singuri. Întâi, pentru că accesul la educaţie e unul dintre mijloacele eficiente de combatere a sărăciei (la fel ca accesul la serviciile de sănătate). La noi însă, accesul la educaţie e restrictiv, mai ales în zonele rurale şi în pungile urbane de sărăcie - iar unii vor să-l facă şi mai restrictiv prin privatizări justificate exclusiv ideologic.

În al doilea rând, pentru că intrăm, la nivel global - de fapt, am intrat deja - în zona economiei bazate pe cunoaştere. În condiţiile astea, accesul restrictiv la educaţie şi procentul foarte scăzut de persoane cu studii superioare sunt sinucigaşe. Cum am zis, ne sabotăm singuri.

3. Trăim într-o ţară în care doar 53,9 dintre noi locuim în mediul urban (date INS pentru ianuarie 2019). Urbanizarea este şi ea o cale de combatere a sărăciei. Este absolut ruşinos că în ultimii 30 de ani politicile de urbanizare au fost ca şi inexistente - avem aproape acelaşi grad de urbanizare pe care îl aveam şi în 1989.

Mai grav, urbanizarea pare să fi intrat pe un trend descendent, după ce în 2016 gradul de urbanizare era de 56,4% (datele INS pentru ianuarie 2016).

II. La un an de la referendumul CpF

38% dintre români cred, în 2019, că persoanele LGBT trebuie să aibă drepturi egale cu cele heterosexuale (cu 2 puncte procentuale mai mult decât în 2015). 54% se opun ideii de drepturi egale.

29% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că nu e nimic în neregulă cu o relaţie sexuală între două persoane de acelaşi sex (cu 5 puncte procentuale mai mult decât în 2015). 63% susţin contrariul.

Tot 29% dintre români sunt de acord ca, în ceea ce priveşte căsătoriile între două persoane de acelaşi sex, ele să fie legale peste tot în Europa (cu 8 puncte procentuale mai mult decât în 2015). 63% se opun.

Suntem în continuare o societate extrem de intolerantă faţă de persoanele LGBTQI+ şi faţă de drepturile lor - dar, cumva, trendul pare să indice o atenuare, fie şi modestă, a intoleranţei.

Cea mai îmbucurătoare e creşterea cu 8 puncte procentuale a celor care susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Cel mai trist e faptul că ostilitatea faţă de ideea de drepturi egale se menţine aproximativ la acelaşi nivel.

Altfel, cum am mai scris şi cu alte ocazii, societăţile din ţările foste comuniste - şi în particular din ţările foste comuniste şi de religie creştin-ortodoxă - sunt semnificativ mai ostile persoanelor LGBTQI+ decât cele din vestul şi din nordul Europei.

Asta ar trebui să-i pună pe gânduri şi pe activiştii de stânga (cu privire la efectele culturale pe termen lung ale tipului de socialism prevalent în estul Europei până în 1989), şi pe activiştii de dreapta (al căror conservatorism consună cu - şi cel mai probabil derivă din - homofobia stalinistă şi post-stalinistă, chiar dacă azi justificarea homofobiei foloseşte argumente de tip religios).

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri