anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 05.02.2023

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

GALERIE
puls
 • puls
- +

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Argumentele în favoarea nefericitului călugăr se întind pe o plajă largă. Unii au spus că avem în faţă o făcătură a Patriarhiei, ştiut fiind conflictul pe care l-a avut Calistrat cu întâistătătorul Daniel. Alţii spun că vinovate au fost credincioasele în cauză, pentru că au stârnit furia părintelui, ba chiar că i-ar fi pus piedică. Unii zic că e vinovat călugărul, dar vinovate sunt şi doamnele, prin urmare presa să oprească „prigoana” la adresa sa şi să trateze incidentul ca o bătaie în parc, între două tabere, fără a accentua vina uneia sau a alteia.

Acuma, zice amicul Archibald, poate ca incidentul o fi dat apă la moară Patriarhiei, dar cu siguranţă nu a fost provocat de aceasta. Mai degrabă vedem aici un şah discret pe care Preafericitul îl dă Mitropolitului Teofan, care l-a iertat pe Calistrat la venirea în funcţie de pedeapsa pe care o dăduse Daniel. Ce va face acum Teofan? Îl va pedepsi cu asprime, confirmând astfel că s-a pripit când i-a ridicat sancţiunile? Va prelungi ancheta, sperând că incidentul va fi uitat şi că poate fi rezolvat prin temporara oprire de la slujire a bătăuşului? În ceea ce priveşte vina doamnelor în cauză, câtă şi dacă o fi are puţină relevanţă, câtă vreme menirea slujitorilor creştini este să îngrijească de sufletele păcătoşilor, nu de ale sfinţilor.

Felul în care presa tratează cazul lui Ninja de la Vădiceni, spune amicul nostru, se potriveşte profilului ales de acesta, de superstar al credinţei, cu mediatizare la foc automat, de genul liderilor de tip „guru” din America. Pe cât de mult urmăresc ecranele televizoarelor şi gustă din vedetismul reţelelor sociale, tot pe atâta trebuie să asume şi să gestioneze şi reversul acestor posturi. Gestul său a fost foarte bine caracterizat de medicul Gabriel Diaconu, care l-a numit pe părinte „huligan” sau un „lup în piele de oaie”. Aşa se vede, cel puţin, din postura de telespectator, sau de cetăţen obişnuit, sau de membru simplu al Bisericii Strămoşeşti, adică a unuia care nu bate mătănii la uşa altarului şi care se uită la popi fără să cadă în genunchi şi să pupe mâini.

Dacă există însă un înţeles ascuns al acestei tărăşenii, în care Sfântul Duh îl vizitează ziua pe călugăr şi-l părăseşte pe înserat, cum sugerează el în răspunsu-i fantastic, aceasta-i altă mâncare de peşte, care ţine de voia Domnului. Iar Domnul este arbitrar. Şi aşa cum El s-a înconjurat de vameşi şi de farisei şi a iertat un tâlhar pe cruce, o să ştie ce-i de făcut şi cu Ninja Calistrat. Căci, zice amicul Archibald, nu numai că necunoscute sunt căile Domnului, dar pe la răspântii mai dai şi de huligani!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.