Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?

GALERIE
gravida covid
  • gravida covid
- +

Studii în acest sens nu sunt, dar nici riscuri cunoscute. Medicii au un alt argument: „Dacă punem în balanţă riscurile în urma vaccinului şi în urma bolii, riscurile aduse de infecţie sunt mult mai mari”.

 

Vaccinarea anti-COVID în cazul femeilor însărcinate şi a celor care alăptează începe să fie analizată tot mai mult de specialişti. Recomandarea generală este ca medicii obstetricieni să discute pe larg cu pacientele gravide sau cele care alăptează despre posibilitatea de vaccinare, oferind informaţii echilibrate şi într-un limbaj accesibil despre datele ştiinţifice existente. În momentul de faţă, cele două vaccinuri care există în România nu au fost testate pe gravide, de aceea nu există date specifice de siguranţă pentru sarcină. Studiile pe gravide sunt planificate să înceapă în SUA din ianuarie 2021.

„Dacă punem în balanţă riscurile în urma vaccinului şi în urma bolii, riscurile aduse de infecţie sunt mult mai mari. Este adevărat că în primele studii efectuate şi pe care există cel mai lung «follow-up», adică şase luni, nu au fost incluse nici gravidele şi nici copiii sub 16, respectiv 18 ani. Deci nu avem date clinice care să certifice, dar pacientele care au rămas gravide în timpul urmăririi sau cele care au alăptat nu au prezentat nicio complicaţie. Practic, conduita etică este să spunem că este alegerea gravidei, dar şi autorităţile de sănătate din SUA şi din Europa menţionează că nu există niciun risc cunoscut”, a precizat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna”.

Forme mai severe de COVID-19 la gravide decât în cazul altor femei

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) a solicitat zilele trecute autorităţilor să nu restricţioneze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea COVID-19, la fel cum nu este restricţionat nici în UE sau SUA.

„Trebuie subliniat ce se ştie sigur şi ce nu se ştie încă, explicând riscurile mamei şi fătului în momentul îmbolnăvirii cu COVID-19 şi severitatea bolii, eficienţa vaccinului, datele limitate încă de siguranţă a vaccinului la gravide şi motivele acestei limitări. De asemenea, faptul că reacţiile adverse sunt aceleaşi ca în populaţia generală, şi ca frecvenţă şi ca intensitate”, se precizează în poziţia SOGR faţă de vaccinarea COVID-19 a femeii gravide şi care alăptează. Conform datelor certificate de studiile ştiinţifice care au fost publicate la finalul anului 2020 şi la începutul anului 2021, gravidele simptomatice cu COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice care nu sunt gravide. Totodată, mai multe grupuri de experţi internaţionali s-au pus de acord asupra faptului că gravidele reprezintă o populaţie cu risc înalt, alături de pacienţi cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace.

„Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani - cele care nu conţin virus viu atenuat. De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetano-pertussis) sunt administrate în sarcină şi nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile COVID-19 au îndeplinit aceleaşi standarde înalte de siguranţă în procesul aprobării lor ca şi cele amintite mai sus”, se mai precizează în documentul care exprimă poziţia SOGR faţă de vaccinarea COVID.

„Vaccinul nu trece în lapte”

Pe lângă subiectul vaccinării femeilor gravide, s-a pus în discuţie şi vaccinarea femeilor care alăptează, având în vedere că nici această categorie nu a fost inclusă în studiile clinice. „Datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte şi nu poate acţiona asupra nou-născutului. O gravidă vaccinată COVID-19 în sarcină este foarte probabil să transmită anticorpi nou-născutului prin lapte şi să îi ofere astfel acestuia o anumită imunitate, care va fi crescută ulterior prin continuarea alăptării”, susţin reprezentanţii Academy of Breastfeeding Medicine pe baza datelor colectate până pe 14 decembrie 2020.

Reprezentanţii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România au precizat că vor actualiza actuala poziţie pe măsură ce vor apărea noi date ştiinţifice. „SOGR îşi exprimă convingerea că un vaccin eficient în pandemia COVID-19 trebuie să fie un vaccin care să poată fi administrat şi gravidelor. Până atunci, ne dorim o comunicare corectă a informaţiei adresată pacientelor din partea membrilor noştri şi din partea autorităţilor”, au completat reprezentanţii SOGR.

În acest moment este recomandat ca femeile gravide să discute despre vaccinare cu medicul lor, în special dacă suferă şi de alte boli care le fac vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care ar avea un risc foarte crescut de a dezvolta complicaţii grave. Recomandarea către medici a fost ca la finalul discuţiei cu gravidele sau cu femeile care alăptează acestea să fie susţinute în decizia lor, cu menţiunea că la cele care nu vor dori să se imunizeze este importantă prevenirea îmbolnăvirii prin metodele deja cunoscute.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.