VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
Ancheta judiciara la Opera Nationala Româna Iasi a debutat exploziv. 11 persoane implicate au (...)
citeste totmiercuri, 03.03.2021
Studii în acest sens nu sunt, dar nici riscuri cunoscute. Medicii au un alt argument: „Dacă punem în balanţă riscurile în urma vaccinului şi în urma bolii, riscurile aduse de infecţie sunt mult mai mari”.
Vaccinarea anti-COVID în cazul femeilor însărcinate şi a celor care alăptează începe să fie analizată tot mai mult de specialişti. Recomandarea generală este ca medicii obstetricieni să discute pe larg cu pacientele gravide sau cele care alăptează despre posibilitatea de vaccinare, oferind informaţii echilibrate şi într-un limbaj accesibil despre datele ştiinţifice existente. În momentul de faţă, cele două vaccinuri care există în România nu au fost testate pe gravide, de aceea nu există date specifice de siguranţă pentru sarcină. Studiile pe gravide sunt planificate să înceapă în SUA din ianuarie 2021.
„Dacă punem în balanţă riscurile în urma vaccinului şi în urma bolii, riscurile aduse de infecţie sunt mult mai mari. Este adevărat că în primele studii efectuate şi pe care există cel mai lung «follow-up», adică şase luni, nu au fost incluse nici gravidele şi nici copiii sub 16, respectiv 18 ani. Deci nu avem date clinice care să certifice, dar pacientele care au rămas gravide în timpul urmăririi sau cele care au alăptat nu au prezentat nicio complicaţie. Practic, conduita etică este să spunem că este alegerea gravidei, dar şi autorităţile de sănătate din SUA şi din Europa menţionează că nu există niciun risc cunoscut”, a precizat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna”.
Forme mai severe de COVID-19 la gravide decât în cazul altor femei
Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) a solicitat zilele trecute autorităţilor să nu restricţioneze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea COVID-19, la fel cum nu este restricţionat nici în UE sau SUA.
„Trebuie subliniat ce se ştie sigur şi ce nu se ştie încă, explicând riscurile mamei şi fătului în momentul îmbolnăvirii cu COVID-19 şi severitatea bolii, eficienţa vaccinului, datele limitate încă de siguranţă a vaccinului la gravide şi motivele acestei limitări. De asemenea, faptul că reacţiile adverse sunt aceleaşi ca în populaţia generală, şi ca frecvenţă şi ca intensitate”, se precizează în poziţia SOGR faţă de vaccinarea COVID-19 a femeii gravide şi care alăptează. Conform datelor certificate de studiile ştiinţifice care au fost publicate la finalul anului 2020 şi la începutul anului 2021, gravidele simptomatice cu COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice care nu sunt gravide. Totodată, mai multe grupuri de experţi internaţionali s-au pus de acord asupra faptului că gravidele reprezintă o populaţie cu risc înalt, alături de pacienţi cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace.
„Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani - cele care nu conţin virus viu atenuat. De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetano-pertussis) sunt administrate în sarcină şi nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile COVID-19 au îndeplinit aceleaşi standarde înalte de siguranţă în procesul aprobării lor ca şi cele amintite mai sus”, se mai precizează în documentul care exprimă poziţia SOGR faţă de vaccinarea COVID.
„Vaccinul nu trece în lapte”
Pe lângă subiectul vaccinării femeilor gravide, s-a pus în discuţie şi vaccinarea femeilor care alăptează, având în vedere că nici această categorie nu a fost inclusă în studiile clinice. „Datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte şi nu poate acţiona asupra nou-născutului. O gravidă vaccinată COVID-19 în sarcină este foarte probabil să transmită anticorpi nou-născutului prin lapte şi să îi ofere astfel acestuia o anumită imunitate, care va fi crescută ulterior prin continuarea alăptării”, susţin reprezentanţii Academy of Breastfeeding Medicine pe baza datelor colectate până pe 14 decembrie 2020.
Reprezentanţii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România au precizat că vor actualiza actuala poziţie pe măsură ce vor apărea noi date ştiinţifice. „SOGR îşi exprimă convingerea că un vaccin eficient în pandemia COVID-19 trebuie să fie un vaccin care să poată fi administrat şi gravidelor. Până atunci, ne dorim o comunicare corectă a informaţiei adresată pacientelor din partea membrilor noştri şi din partea autorităţilor”, au completat reprezentanţii SOGR.
În acest moment este recomandat ca femeile gravide să discute despre vaccinare cu medicul lor, în special dacă suferă şi de alte boli care le fac vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care ar avea un risc foarte crescut de a dezvolta complicaţii grave. Recomandarea către medici a fost ca la finalul discuţiei cu gravidele sau cu femeile care alăptează acestea să fie susţinute în decizia lor, cu menţiunea că la cele care nu vor dori să se imunizeze este importantă prevenirea îmbolnăvirii prin metodele deja cunoscute.
Cuvinte cheie: + gravide, covid, SARS-CoV-2, risc, crescut
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ministerul Educației vrea ca examenele să se desfășoare cu prezență fizică
Pot firmele să-şi oblige angajaţii să se vaccineze împotriva Covid-19?
Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!
VIDEO: Indivizii care l-au lovit pe primarul din Roşcani petrec luna martie după gratii
Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel
La loc comanda: traseul autobuzului 3b a încins spiritele în Dancu
Fetiţa opărită cu ciorbă pe 40% din suprafaţa corpului rămâne la Iaşi
Casa de Sănătate a încercat, fără succes, să smulgă 42 de lei de la Institutul de Cardiologie
Cât costă o căzătură în Kaufland: 15.000 de lei pentru că a alunecat pe o pată de ulei
Expoziţii inedite la muzeele a trei scriitori: Otilia Cazimir, Ion Creangă şi George Topîrceanu
Partidă de sex la prostituate plătită cu 15.000 de euro. Iată cum s-a încheiat "destrăbălarea"!
Fetiţă de doi ani, victimă colaterală într-un conflict între părinţi
VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
CS Universitatea Craiova este prima semifinalistă a Cupei României
O sticlă de whisky scoţian, vândută la licitaţie pentru 37.000 de dolari
Fotografie răscolitoare cu cei doi muncitori executaţi la Oneşti
Pirelli nu va mai fi scris pe tricourile clubului Inter Milano
Gala Primetime Emmy Awards va fi difuzată de CBS pe 19 septembrie
Lucian Romaşcanu (PSD): Este un buget antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional
Cântăreţul legendar de reggae Bunny Wailer, membru fondator al formaţiei The Wailers, a murit
Polonia, in procedura de infringement. Ce spune Comisia Europeana
Cartea de identitate electronica ar putea fi disponibila in luna august
Protest al fermierilor din județele Iași, Botoșani și Vaslui, joi, în fața prefecturilor
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea unei avarii la Magistrala 2
3.950 cazuri noi și 106 decese raportate. Iar peste 1.000 de oameni la ATI
Cîțu, optimist: O să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlament
Udrea, 8 ani de închisoare cu executare. Ioana Băsescu, 5 ani. Dan Andronic, achitat
VIDEO: Persoană resuscitată de un jandarm la Palatul de Justiție din Iași
Municipiul Iași, în scenariul galben. Noi localități din județ intră în scenariul roșu
FOTO: Salubrizarea bulevardului Păcurari, anunțată prea târziu. Multe mașini parcate
Lucian DÎRDALAEuro contra dezinformării |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Florin CÎNTICSaboţii lui Claude (III) |
Radu PĂRPĂUȚĂUn norocos |
Alex VASILIUExperienţa Ciceu - Cicero |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.