anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale

GALERIE
alimente
 • alimente
- +

Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale, a subliniat cercetătoarea Cynthia Rosenzweig, care studiază de decenii interacţiunile dintre schimbările climatice şi ceea ce mâncăm, relatează vineri AFP.

Cercetările sale în cadrul NASA, la celebrul Centru Spaţial Goddard, care i-au adus săptămâna aceasta Premiul Mondial pentru Alimentaţie, avertizează în special asupra impactului încălzirii globale asupra alimentaţiei.

În legătură cu contribuţia sistemului alimentar la schimbările climatice, cercetătoarea a explicat că ''schimbările climatice nu pot fi combătute fără să avem în vedere emisiile de gaze cu efect de seră din sistemele alimentare. Munca noastră, printre altele, arată că aceste emisii reprezintă aproximativ o treime din totalul emisiilor umane. În acelaşi timp, securitatea alimentară pentru toţi depinde de schimbarea climatului. Pe măsură ce intrăm într-un deceniu crucial pentru acţiunea climatică, hrana trebuie să fie pe masă''.

În ceea ce priveşte efectele încălzirii globale asupra alimentaţiei, ea a menţionat faptul că ''temperaturile ridicate în general sunt dăunătoare pentru culturi, deoarece le accelerează creşterea, astfel încât au mai puţin timp să producă cereale. Acest lucru reduce foarte mult randamentul. Şi apoi sunt evenimentele extreme care au loc în momente critice, cum ar fi un val de căldură în timpul polenizării porumbului. Ele cresc ca frecvenţă şi intensitate în multe regiuni agricole''.

Şi, desigur, există apă, esenţială pentru producţia de alimente. Încălzirea schimbă ciclul apei în multe regiuni agricole, cu mai multe secete şi mai multe precipitaţii abundente, deoarece aerul mai cald poate reţine mai multă apă.(...)

Cu cele mai recente scenarii climatice, echipa de modelare a culturilor din cadrul AgMIP (program de simulare a culturilor lansat de Cynthia Rosenzweig n.red.) a descoperit că impactul asupra unor regiuni agricole din întreaga lume ar trebui să se facă simţit mult mai devreme, chiar şi la începutul anilor 2030. Este foarte curând.

Unele dintre aceste zone cheie în care aceste impacturi timpurii vor fi resimţite sunt în centrul Statelor Unite, Africa de Vest şi Asia de Est. În Africa de Vest, producţia agricolă ar putea scădea cu 20 până la 40% sau mai mult.

(...) Cu siguranţă există o mişcare de transformare a sistemului alimentar. Alimentaţia este sectorul cheie în materie climatică şi îi conectează pe toţi oamenii de pe planetă la încălzirea globală. Trebuie să ne transformăm sistemul alimentar pentru a asigura securitatea alimentară pentru toţi şi o planetă sănătoasă'', a conchis cercetătoarea.

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.