anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Probleme grave la un cunoscut hotel din Iaşi

GALERIE
Bellaria 0013Bellaria 0014restaurant bellaria 0841restaurant bellaria 0842
 • Bellaria 0013
 • Bellaria 0014
 • restaurant bellaria 0841
 • restaurant bellaria 0842
- +

Hotelul Bellaria nu a deţinut autorizaţia ISU privind securitatea la incendiu de la înfiinţare. Recent patronul unităţii a cerut acordul creditorilor să-i aprobe un buget din care să achiziţioneze echipamentele necesare pentru a intra în legalitate.


Una din cele mai cunoscute unităţi de cazare din Iaşi, hotelul Bellaria deţinut de omul de afaceri Constantin Şorănescu în zona Bucium, funcţionează de la înfiinţare fără autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. Potrivit unui convocator al Adunării creditorilor societăţii Complex Onyx, prin care este administrat Hotelul Bellaria, Şorănescu solicită aprobare pentru a achiziţiona echipamentele necesare în vederea obţinerii autorizării ISU. Cererea a fost transmisă administratorului judiciar Muşat&Asociaţii Restructuring/Insolvency pe 22 februarie, aceştia convocând credtitorii pentru data de 29 februarie, ora 12, la sediul acestuia din Bucureşti. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să îl contacteze, ieri, pe patronul firmei Complex Onyx pentru a obţine detalii cu privire la cererea sa, însă Constantin Şorănescu nu a răspuns la telefon. De cealaltă parte, reprezentanţii ISU Iaşi ne-au transmis că documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei ISU privind riscul la incendiu a fost depusă abia la începutul acestui an, numai că „hârtiile” nu corespundeau în totalitate cu situaţia „din teren”. „Pe data de 5 ianuarie 2016 a fost depusă documentaţia necesară eliberării autorizaţiei. Însă, în urma unei verificări în teren a inspectorilor ISU Iaşi, au fost constatate unele neconformităţi între documentaţia depusă şi situaţia de fapt. Noi am solicitat să fie remediate acele neconformităţi şi, după ce vor fi rezolvate problemele, va fi eliberată şi autorizaţia de funcţionare ISU, pentru ca societatea Complex Onyx să intre în legalitate”, a precizat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

 
Când s-a schimbat situaţia
 
Foarte mulţi patroni de restaurante, cafenele sau hoteluri, atât din Iaşi, cât şi din alte oraşe ale ţării, au preferat să funcţioneze fără avizul ISU privind securitatea la incendiu, ştiind că efectele neeliberării documentului nu îi poate afecta decisiv. Cu alte cuvinte, ISU nu avea dreptul să închidă unităţile care nu au aviz şi nici oameni care să verifice absolut toate firmele existente, în unele din puţinele cazuri în care cei care funcţionau fără avize să fie „prinşi” se alegându-se doar cu amenzi nesemnificative şi obligaţia de a elibera avizul. Situaţia s-a schimbat după tragedia petrecută la sfârşitul lunii octombrie în Bucureşti, când clubul Colectiv, care nu deţinea avizul privind securitatea la incendiu, a ars în întregime în timpul unui concert iar zeci de participanţi au decedat. După acel tragic eveniment, Guvernul a aprobat HG prin care ISU poate închide unităţile care nu respectă securitatea la incendiu şi au început să iasă la iveală numeroase cazuri în care unităţi private şi chiar instituţii publice funcţionau fără să aibă autorizaţia ISU. Numai în Iaşi, au fost închise zeci de unităţi pentru renovare şi intrare în legalitate.
 
A fost înfiinţat în 2008
 

Deşi în cazul Bellaria nu a fost nevoie de închiderea unităţii, patronul Şorănescu a luat decizia de a intra în legalitatea abia la începutul acestui an, deşi unitatea de cazare a fost deschisă cu acest domeniu de activitate încă din anul 2008. „În 2008, Onyx devine Bellaria Hotel, aceasta şi datorită deschiderii corpului de hotel, înzestrat cu dotările şi facilităţile importante pentru oaspeţi, fără ca aspectele estetice să fie neglijate: fiecare etaj al corpului de hotel, inclusiv camerele, este decorat în culori diferite, iar opere de artă semnate de artişti de seamă ai Iaşului personalizează fiecare spaţiu”, potrivit descrierii de pe site-ul propriu. Hotelul Bellaria este catalogat ca unitate de cazare de patru stele şi are o capacitate de cazare de 47 de camere. La Bellaria se găsesc patru restaurante (Rustic, Clasic, Gourmet şi Loja Domnească) şi o Grădină de Vară. Compania Complex Onyx se află în insolvenţă din anul 2012, iar în prezent derulează activitate prin implementarea unui plan de reorganizare, la şedinţa de la sfârşitul lunii creditorii trebuind să aprobe şi raportul privind trimestrul II din primul an de reorganizare. Planul de reorganizare a fost aprobat pe 28 aprilie 2015, numai după ce au fost modificate programul de plăţi ce trebuie efectuate către creditori şi cash flow gândite de Şorănescu în prima variantă a planului. Din tabelul definitiv de creanţe rezultă că omul de afaceri are de restituit creditorilor peste 21 milioane lei, 19.5 milioane fiind datorii către BRD şi bugetul de stat.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.