Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Probleme grave la un cunoscut hotel din Iaşi

GALERIE
Bellaria 0013Bellaria 0014restaurant bellaria 0841restaurant bellaria 0842
  • Bellaria 0013
  • Bellaria 0014
  • restaurant bellaria 0841
  • restaurant bellaria 0842
- +

Hotelul Bellaria nu a deţinut autorizaţia ISU privind securitatea la incendiu de la înfiinţare. Recent patronul unităţii a cerut acordul creditorilor să-i aprobe un buget din care să achiziţioneze echipamentele necesare pentru a intra în legalitate.


Una din cele mai cunoscute unităţi de cazare din Iaşi, hotelul Bellaria deţinut de omul de afaceri Constantin Şorănescu în zona Bucium, funcţionează de la înfiinţare fără autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. Potrivit unui convocator al Adunării creditorilor societăţii Complex Onyx, prin care este administrat Hotelul Bellaria, Şorănescu solicită aprobare pentru a achiziţiona echipamentele necesare în vederea obţinerii autorizării ISU. Cererea a fost transmisă administratorului judiciar Muşat&Asociaţii Restructuring/Insolvency pe 22 februarie, aceştia convocând credtitorii pentru data de 29 februarie, ora 12, la sediul acestuia din Bucureşti. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să îl contacteze, ieri, pe patronul firmei Complex Onyx pentru a obţine detalii cu privire la cererea sa, însă Constantin Şorănescu nu a răspuns la telefon. De cealaltă parte, reprezentanţii ISU Iaşi ne-au transmis că documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei ISU privind riscul la incendiu a fost depusă abia la începutul acestui an, numai că „hârtiile” nu corespundeau în totalitate cu situaţia „din teren”. „Pe data de 5 ianuarie 2016 a fost depusă documentaţia necesară eliberării autorizaţiei. Însă, în urma unei verificări în teren a inspectorilor ISU Iaşi, au fost constatate unele neconformităţi între documentaţia depusă şi situaţia de fapt. Noi am solicitat să fie remediate acele neconformităţi şi, după ce vor fi rezolvate problemele, va fi eliberată şi autorizaţia de funcţionare ISU, pentru ca societatea Complex Onyx să intre în legalitate”, a precizat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

 
Când s-a schimbat situaţia
 
Foarte mulţi patroni de restaurante, cafenele sau hoteluri, atât din Iaşi, cât şi din alte oraşe ale ţării, au preferat să funcţioneze fără avizul ISU privind securitatea la incendiu, ştiind că efectele neeliberării documentului nu îi poate afecta decisiv. Cu alte cuvinte, ISU nu avea dreptul să închidă unităţile care nu au aviz şi nici oameni care să verifice absolut toate firmele existente, în unele din puţinele cazuri în care cei care funcţionau fără avize să fie „prinşi” se alegându-se doar cu amenzi nesemnificative şi obligaţia de a elibera avizul. Situaţia s-a schimbat după tragedia petrecută la sfârşitul lunii octombrie în Bucureşti, când clubul Colectiv, care nu deţinea avizul privind securitatea la incendiu, a ars în întregime în timpul unui concert iar zeci de participanţi au decedat. După acel tragic eveniment, Guvernul a aprobat HG prin care ISU poate închide unităţile care nu respectă securitatea la incendiu şi au început să iasă la iveală numeroase cazuri în care unităţi private şi chiar instituţii publice funcţionau fără să aibă autorizaţia ISU. Numai în Iaşi, au fost închise zeci de unităţi pentru renovare şi intrare în legalitate.
 
A fost înfiinţat în 2008
 

Deşi în cazul Bellaria nu a fost nevoie de închiderea unităţii, patronul Şorănescu a luat decizia de a intra în legalitatea abia la începutul acestui an, deşi unitatea de cazare a fost deschisă cu acest domeniu de activitate încă din anul 2008. „În 2008, Onyx devine Bellaria Hotel, aceasta şi datorită deschiderii corpului de hotel, înzestrat cu dotările şi facilităţile importante pentru oaspeţi, fără ca aspectele estetice să fie neglijate: fiecare etaj al corpului de hotel, inclusiv camerele, este decorat în culori diferite, iar opere de artă semnate de artişti de seamă ai Iaşului personalizează fiecare spaţiu”, potrivit descrierii de pe site-ul propriu. Hotelul Bellaria este catalogat ca unitate de cazare de patru stele şi are o capacitate de cazare de 47 de camere. La Bellaria se găsesc patru restaurante (Rustic, Clasic, Gourmet şi Loja Domnească) şi o Grădină de Vară. Compania Complex Onyx se află în insolvenţă din anul 2012, iar în prezent derulează activitate prin implementarea unui plan de reorganizare, la şedinţa de la sfârşitul lunii creditorii trebuind să aprobe şi raportul privind trimestrul II din primul an de reorganizare. Planul de reorganizare a fost aprobat pe 28 aprilie 2015, numai după ce au fost modificate programul de plăţi ce trebuie efectuate către creditori şi cash flow gândite de Şorănescu în prima variantă a planului. Din tabelul definitiv de creanţe rezultă că omul de afaceri are de restituit creditorilor peste 21 milioane lei, 19.5 milioane fiind datorii către BRD şi bugetul de stat.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri