anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Probleme grave la una dintre cele mai mari societăţi din Iaşi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
- +

Unul dintre micii acţionari de la Fortus SA reclamă anumite neconcordanţe din tabelul creditorilor.

 

Problemele de la Fortus SA nu se opresc nici în al doisprezecelea ceas. Luna trecută, mai exact pe 13 martie, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost depus tabelul definitiv actualizat al creanţelor, unde figurează cei 76 de creditori, cu sumele  pe care trebuie să le recupereze de la colosul ieşean. Primul pe listă este Primăria Iaşi cu 17,4 milioane de lei creanţă, apoi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cu 172,5 milioane de lei, aceasta fiind creditorul majoritar. Pe locul trei se află un creditor necunoscut chiar şi de acţionari. Ciudat este faptul că în primul tabel definitiv al cranţelor S.C. Fortus S.A., publicat în 2013, exista creditorul Suport Colect SRL, cu sediul în Bucureşti, care figura cu o creanţă de 4,2 milioane de lei. În cel de-al doilea tabel, cel întocmit anul acesta, cu aceeaşi sumă, până la zecimală, figurează Tonescu Finance SRL, creditor cesionar cu sediul în Luxemburg. „Tabelul trebuie aprobat de judecătorul sindic pe 8 iunie, iar noi nu ştim cine este acest creditor şi de ce în primul tabel nu apare. O altă problemă pe care am găsit-o este la creanţele salariale. Dacă în tabelul din 2013 era trecut Sindicatul Fortus Iaşi cu creanţa de 25,9 milioane de lei, în ultimul tabel, sindicatul nu mai există, administratorul judiciar introducând la creanţe izvorâte din raportul de muncă categoria „salariaţii aflaţi în activitate în cadrul Fortus”. Cine sunt aceşti salariaţi?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor daţi afară de la Fortus.

 
„Care salarii?”
 
Acesta mai spune că, deoarece nu există contract colectiv de muncă, sindicatul nu are cum să existe nici el, şi din acest motiv a fost înlocuit strategic cu aceşti „salariaţi”. Ieşeanul se întreabă de ce nu au fost trecuţi pe listă toţi, cu nume şi prenume, ca să ştie fiecare câţi bani are de primit. Ba mai mult, creanţa este aceeaşi în ambele tabele, deşi în 2013 erau în jur de 680 de angajaţi, iar în prezent sunt în jur de 400. „Creanţa pentru angajaţi se va plăti la intrarea lor în şomaj, când nu vor mai fi activi. Deoarece nu au contract colectiv de muncă, aceste sume nu sunt obtenabile. O mare parte dintre angajaţi lucrează în altă parte şi şi-au păstrat un sfert sau jumătate de normă la Fortus. Vor salarii restante şi compensatorii. Care salarii? Din 2013 nu este contract colectiv, nu există grilă de salarizare, toate plăţile făcute până în prezent sunt ilegale. Mai grav, sindicatul apare în comitetul creditor şi votează, în condiţiile în care în tabelul creanţelor de anul acesta nu mai apare ca creditor”, mai adaugă Florin Rugină. Acesta mărturiseşte că, în aceste condiţii, nu-şi poate explica nici ajutoarele de deces şi încasările de cotizaţii la sindicat pe care le-a înregistrat Fortus în perioada de reorganizare. Cu privire la ultima tranzacţie încheiată luna aceasta, Rugină spune că nu era necesară vinderea pavilionului administrativ, deoarece banii puteau fi scoşi din altă parte. „Administratorul judiciar, Todor Ignaţie a declarat că avansul de la pavilion a fost depus în contul APS. Am descoperit că acest APS este o firmă de recuperare creanţe. Nu am văzut până acum nici factura de vânzare-cumpărare a pavilionului. S-a vândut pavilionul ca să se achite împrumutul la BCR, dar să ne amintim că firma Metalimportexport are o datorie la Fortus de 2,9 milioane de lei. Cu aceşti bani s-ar fi putut acoperi o parte din împrumut”, mai spune micul acţionar.
 
Au urcat de zece ori
 

Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă din 22 martie a.c, pe 8 iunie, la ora 8.30, administratorul judiciar al Fortus, reprezentantul comitetului creditorilor, Adrian Flondor, reprezentantul Sindicatului Fortus şi debitoarea, sunt chemaţi în instanţă ca participanţi în cadrul procedurii de reorganizare pentru soluţionarea contestaţiei formulate de Antares Internaţional SRL împotriva raportului de activitate întocmit în februarie anul acesta, de către Todor Ignaţie. Insolvenţa Combinatului de Utilaj Greu, SC Fortus SA, este cea mai lungă din istoria Iaşului, deoarece a început acum aproape 10 ani. În tot acest timp, datoriile au urcat de 10 ori. Dacă acum 17 ani Fortus înregistra datorii de puţin peste 42 milioane de lei, în 2016 a ajuns la peste 473 de milioane de lei. La capitolul pierderi, din anul 2001, Fortus merge doar pe minus, în scădere fiind şi numărul de angajaţi ai societăţii. Dacă în anul 1989 numărul de angajaţi era de 11.000, în prezent în registrul angajaţilor figurează în jur de 400 de persoane. Potrivit buletinului procedurilor de insolvenţă nr.150 din 25.01 2016, Fortus are datorii la Bugetul local  Iaşi din neplata taxelor şi impozitelor şi a majorărilor de întârziere, de peste 55 milioane de lei. Din primăvara anului 2015 Fortus a fost deconectată de la furnzorii de energie electrică şi gaze naturale, iar lipsa unei firme de pază paza înlesneşte furtul de fier vechi din curtea Fortus.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.