Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Probleme mari cu noile bilete de trimitere: inclusiv medicii stau la coadă

GALERIE
bilet de trimitere medic
  • bilet de trimitere medic
- +

De la 1 iulie, vechiul format al biletelor de trimitere nu mai este valabil. Cele în noul format se găsesc la CJAS, iar medicii trebuie să le cumpere cu banul jos. Se stă chiar şi la coadă. Din cauza asta, au mari probleme şi pacienţii.

Noile bilete de trimitere le dau bătăi de cap medicilor ieşeni, care trebuie să stea la cozi de două sau de trei ori pe săptămână pentru a primi suficiente carneţele cât să nu-şi oprească activitatea. De la începutul lunii iulie, conform unei decizii a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), biletele de trimitere care au formatul vechi nu mai sunt valabile, deci nu mai pot fi folosite. Astfel, în ultimele zile, aceştia au fost nevoiţi să meargă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi cu banii în mână pentru a-şi achiziţiona noile trimiteri, ceea ce a dus la formarea unor cozi interminabile, care au ţinut oamenii în loc ore în şir.

Medicii se plâng că, în loc să-şi facă datoria, stau pe holurile instituţiei, chiar dacă unii dintre ei încă mai au pe stoc câteva dintre trimiterile vechi pe care le-au cumpărat şi pe care ar putea să le folosească. Reprezentanţii CJAS spun că nu au putut asigura la fel de multe trimiteri ca până acum, pentru că au primit mai puţine decât au comandat, astfel că împărţeala s-a făcut în aşa fel încât să ajungă tuturor cadrelor medicale ieşene. Aceştia au comandat 3.000 de trimiteri pentru serviciile clinice şi 1.500 pentru cele paraclinice, dar până săptămâna trecută la Imprimeria Statului au fost tipărite şi trimise puţin peste jumătate, adică 1.800 de bilete pentru serviciile clinice şi 600 pentru cele paraclinice, la care s-au adăugat ieri încă 500 din fiecare.

Cum e în spitale?

În ceea ce priveşte modul în care spitalele au gestionat situaţia, ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, spune, de exemplu, că activitatea unităţii medicale nu a fost afectată foarte tare de situaţie şi că toţi pacienţii au beneficicat de servicii medicale, dar că drumurile reprezentanţilor instituţiei la CJAS au ajuns de la o dată pe lună la de două sau trei ori pe săptămână. „Noi am luat săptămâna trecută o cantitate mai mică decât ar fi trebuit. În loc să luăm 20 de carnete pe două săptămâni, ne-au dat câte cinci sau câte patru.. Şi dacă înainte mergeam o dată pe lună la CJAS, plăteam la Trezorerie şi apoi mergem să ne luăm comada, acum am fost cu banii în mână, de două sau de trei ori pe săptămână, şi le-am ridicat“, a menţionat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

De asemenea, dr. Cristina Grigorescu, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, spune că spitalul face deocamdată faţă situaţiei, chiar dacă trimiterile nu se dau în număr foarte mare, şi că unitatea se descurcă cu puţinul pe care-l primeşte, asemeni tuturor unităţilor medicale din Iaşi. Despre frustrările pe care le-a avut decizia Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, dr. Liviu Oprea, medic de familie şi director al Colegiului Medicilor Iaşi, spune că acestea nu se datorează CJAS Iaşi, ci felului în care este gestionată situaţia la nivel naţional. „Mulţi colegi au întâmpinat probleme pentru că vin să stea la nişte cozi interminabile ca să primească un număr foarte mic de formulare. Treaba asta a creat un nivel de frustrare, pentru că timpul e preţios la doctori şi, în loc să faci medicină, faci altceva. Eu nu înţeleg de ce, dacă există sistem informatic, nu putem să facem ca la reţete, să le printăm noi direct?“, a menţionat acesta.

Răspunsul CJAS

Reprezentanţii CJAS spun că au discutat deja cu medicii şi le-au spus că fac toate eforturile pentru a remedia cât mai curând situaţia, zilele acestea fiind trimisă şi o maşină a CJAS Iaşi la Bucureşti pentru a aduce formularele mai devreme decât la data estimată. „Distribuţia biletelor s-a făcut astfel tocmai din cauză că a fost mai mare comanda, iar recepţia mai mică. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii medicilor, prin repartizarea limitată, am reuşit să asigurăm uniform aceste formulare către toţi furnizorii. Chiar aceste considerente le-am avut în vedere, de a nu le întrerupe activitatea, chiar dacă, în prezent, cantitatea adusă nu permite stocuri cum erau obişnuiţi“, a menţionat Monalisa Artene, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi. Aceasta a mai menţionat că au fost făcute intervenţii şi la Imprimeria Statului pentru a primi necesarul de bilete în cel mai scurt timp. Între timp, mulţi medici critică decizia de a schimba formularele, cu atât mai mult cu cât singura schimbare a acestora a fost adăugarea unui rând în care medicul trebuie să completeze cu informaţii despre accidente de muncă, boli profesionale sau daune, informaţii de care cadrul medical nu dispune întotdeauna.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri