anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Probleme mari cu noile bilete de trimitere: inclusiv medicii stau la coadă

GALERIE
bilet de trimitere medic
  • bilet de trimitere medic
- +

De la 1 iulie, vechiul format al biletelor de trimitere nu mai este valabil. Cele în noul format se găsesc la CJAS, iar medicii trebuie să le cumpere cu banul jos. Se stă chiar şi la coadă. Din cauza asta, au mari probleme şi pacienţii.

Noile bilete de trimitere le dau bătăi de cap medicilor ieşeni, care trebuie să stea la cozi de două sau de trei ori pe săptămână pentru a primi suficiente carneţele cât să nu-şi oprească activitatea. De la începutul lunii iulie, conform unei decizii a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), biletele de trimitere care au formatul vechi nu mai sunt valabile, deci nu mai pot fi folosite. Astfel, în ultimele zile, aceştia au fost nevoiţi să meargă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi cu banii în mână pentru a-şi achiziţiona noile trimiteri, ceea ce a dus la formarea unor cozi interminabile, care au ţinut oamenii în loc ore în şir.

Medicii se plâng că, în loc să-şi facă datoria, stau pe holurile instituţiei, chiar dacă unii dintre ei încă mai au pe stoc câteva dintre trimiterile vechi pe care le-au cumpărat şi pe care ar putea să le folosească. Reprezentanţii CJAS spun că nu au putut asigura la fel de multe trimiteri ca până acum, pentru că au primit mai puţine decât au comandat, astfel că împărţeala s-a făcut în aşa fel încât să ajungă tuturor cadrelor medicale ieşene. Aceştia au comandat 3.000 de trimiteri pentru serviciile clinice şi 1.500 pentru cele paraclinice, dar până săptămâna trecută la Imprimeria Statului au fost tipărite şi trimise puţin peste jumătate, adică 1.800 de bilete pentru serviciile clinice şi 600 pentru cele paraclinice, la care s-au adăugat ieri încă 500 din fiecare.

Cum e în spitale?

În ceea ce priveşte modul în care spitalele au gestionat situaţia, ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, spune, de exemplu, că activitatea unităţii medicale nu a fost afectată foarte tare de situaţie şi că toţi pacienţii au beneficicat de servicii medicale, dar că drumurile reprezentanţilor instituţiei la CJAS au ajuns de la o dată pe lună la de două sau trei ori pe săptămână. „Noi am luat săptămâna trecută o cantitate mai mică decât ar fi trebuit. În loc să luăm 20 de carnete pe două săptămâni, ne-au dat câte cinci sau câte patru.. Şi dacă înainte mergeam o dată pe lună la CJAS, plăteam la Trezorerie şi apoi mergem să ne luăm comada, acum am fost cu banii în mână, de două sau de trei ori pe săptămână, şi le-am ridicat“, a menţionat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

De asemenea, dr. Cristina Grigorescu, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, spune că spitalul face deocamdată faţă situaţiei, chiar dacă trimiterile nu se dau în număr foarte mare, şi că unitatea se descurcă cu puţinul pe care-l primeşte, asemeni tuturor unităţilor medicale din Iaşi. Despre frustrările pe care le-a avut decizia Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, dr. Liviu Oprea, medic de familie şi director al Colegiului Medicilor Iaşi, spune că acestea nu se datorează CJAS Iaşi, ci felului în care este gestionată situaţia la nivel naţional. „Mulţi colegi au întâmpinat probleme pentru că vin să stea la nişte cozi interminabile ca să primească un număr foarte mic de formulare. Treaba asta a creat un nivel de frustrare, pentru că timpul e preţios la doctori şi, în loc să faci medicină, faci altceva. Eu nu înţeleg de ce, dacă există sistem informatic, nu putem să facem ca la reţete, să le printăm noi direct?“, a menţionat acesta.

Răspunsul CJAS

Reprezentanţii CJAS spun că au discutat deja cu medicii şi le-au spus că fac toate eforturile pentru a remedia cât mai curând situaţia, zilele acestea fiind trimisă şi o maşină a CJAS Iaşi la Bucureşti pentru a aduce formularele mai devreme decât la data estimată. „Distribuţia biletelor s-a făcut astfel tocmai din cauză că a fost mai mare comanda, iar recepţia mai mică. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii medicilor, prin repartizarea limitată, am reuşit să asigurăm uniform aceste formulare către toţi furnizorii. Chiar aceste considerente le-am avut în vedere, de a nu le întrerupe activitatea, chiar dacă, în prezent, cantitatea adusă nu permite stocuri cum erau obişnuiţi“, a menţionat Monalisa Artene, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi. Aceasta a mai menţionat că au fost făcute intervenţii şi la Imprimeria Statului pentru a primi necesarul de bilete în cel mai scurt timp. Între timp, mulţi medici critică decizia de a schimba formularele, cu atât mai mult cu cât singura schimbare a acestora a fost adăugarea unui rând în care medicul trebuie să completeze cu informaţii despre accidente de muncă, boli profesionale sau daune, informaţii de care cadrul medical nu dispune întotdeauna.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.