Problemele studenţilor vor fi dezbătute la „Cuza”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Problemele studenţilor vor fi dezbătute la „Cuza”

Printre temele care se vor afla în dezbatere sunt: numărul mic de locuri din cămine, taxele de studiu prea mari sau transportul în comun.

GALERIE
UAIC-Cuza-Informatica economica
  • UAIC-Cuza-Informatica economica
- +

Studenţii ieşeni îşi vor spune ofurile în cadrul primei dezbateri publice dedicate lor pe tema transparenţei universitare. Vineri, 31 mai, de la ora 11, în sala de conferinţe R502 din Corpul R al UAIC, tinerii vor pune pe tapet pricipalele probleme cu care se confruntă, pentru a le analiza împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior, dar şi ai autorităţilor locale.

 

 În urma unui chestionar online, organizatorii dezbaterii au aflat că 21% dintre studenţi vor să aducă în discuţie numărul mic de locuri din cămine, 17% - dotările slabe ale sălilor de curs, 14% - taxele de studiu prea mari, 13% - transportul în comun, 11% - şpaga pentru a obţine un loc de cazare, 10% - accesul îngreunat la cărţile din bibliotecile universităţii, iar 14% au optat pentru răspunsul „altele”. În ceea ce priveşte planul de învăţământ, 61% dintre respondenţi reclamă lipsa materiilor orientate spre practică, în timp ce 23% afirmă că materiile studiate sunt nefolositoare. Aproape 9% dintre studenţi critică absenţa cursurilor opţionale, iar 7% au oferit alte răspunsuri. Întrebaţi ce probleme cred că ar trebui abordate la o întâlnire între studenţi şi conducerea universităţii, 29% au menţionat admiterea mai strictă la unele specializări, 21% - şpaga pentru un loc în cămin, 19% - taxele universitare, 10% - admiterea la master pe baza notei de la licenţă, 7% - admiterea pe bază de dosar, iar 14% au avut alte variante de răspuns. Mai mult, 84% dintre tinerii care au răspuns la chestionarul aplicat în perioada 22 aprilie – 9 mai sunt de părere că instituţia în care învaţă are obligaţia de a le rezolva aceste probleme. Tinerii din universităţile ieşene mai sunt nemulţumiţi de modul în care trebuie să aplice la stagiile de practică, de comunicarea din instituţie, bursele de studiu prea mici, transparenţa decizională, orarul de la secretariat sau de procentul reprezentativ al studenţilor în consilii, senate şi alte comitete de decizie. Doar 30% dintre studenţi consideră că universitatea în care studiază este suficient de transparentă, acuzând absenţa informaţiilor legate de buget sau de cheltuire a fondurilor şi a comunicatelor factorilor de decizie. Manifestarea de vineri va fi moderată de Radu Nicolae, politotolog, expert anticorupţie, Adrian Baboi – Stroe, expert în politici publice şi Codru Vrabie, coordonatorul proiectului www.piatadespaga.ro. Evenimentul este organizat de Funaţia SynergEtica, în cadrul Proiectului Erupţie Anticorupţie, alături de Departamentul de Stat al SUA prin Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul de Resurse Juridice şi Student Arc. Proiectul Erupţie Anticorupţie.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.