Proces ciudat între frați: apartament vândut de mamă cu câteva ore înainte de a muri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 06.08.2021

Proces ciudat între frați: apartament vândut de mamă cu câteva ore înainte de a muri

GALERIE
vanzare, apartament, deces, mama
  • vanzare, apartament, deces, mama
- +

O ieşeancă şi-a vândut apartamentul, cu doar 12 ore înainte de a muri. Fiul acesteia, C.P., a atacat actul în instanţă, cerând anularea lui. Motivul e simplu: cumpărătorul era fiica vânzătoarei, sora vitregă a lui C.P. Magistraţii Judecătoriei au trebuit să decidă dacă a fost vorba de o vânzare legală sau de dezmoştenirea celui de-al doilea copil, printr-o donaţie mascată.

E.P. era bolnavă de leucemie, în fază terminală. În ultima perioadă a vieţii, a fost internată de fiul său într-un centru de îngrijire paliativă privat, pentru a beneficia de o asistenţă medicală şi psihologică specializată. Cu câteva zile înainte de decesul femeii, la căpătâiul său a venit fiica, cu care femeia se vedea rar. În preziua morţii sale, femeia şi-a vândut apartamentul cu patru camere fiicei. De aici, conflictul dintre cei doi fraţi. În faţa judecătorilor, C.P. a cerut anularea contractului de vânzare-cumpărare, invocând mai multe nereguli în întocmirea acestuia. Bărbatul a afirmat că vânzarea, având în vedere faptul că fiul este moştenitor de drept, nu ar fi fost altceva decât o donaţie mascată, făcută în condiţiile în care fiul a îngrijit-o în ultimii ani de viaţă, suportând şi cheltuielile aferente întreţinerii imobilului. Preţul, de 48.500 lei ar fi vădit derizoriu, Camera Notarilor stabilind pentru zona B un preţ minim de aproape patru ori mai mare, respectiv 34.220 euro pentru un apartament cu aceeaşi suprafaţă. Dată fiind vârsta femeii şi starea sa de sănătate, ea ar fi trebuit asistată în momentul vânzării de o persoană care să-i poată atesta discernământul.

În replică, G.T. a precizat că mama sa a avut discernământ, fapt care a putut fi observat şi de notarul care a venit la centrul de îngrijire cu actele necesare. Fiica a contestat faptul că fratele său ar fi îngrijit-o în ultimii ani, arătând că, dimpotrivă, femeia se plângea că nu are nici bani de pâine, G.T. trimiţându-i în mai multe rânduri alimente, medicamente sau bani. Apartamentul în sine fusese iniţial o magazie cu patru încăperi a fostei Întreprinderi de Industrializare a Laptelui. În fine, G.T. a precizat că de pe urma tatălui vitreg rămăsese o casă, mama cedându-i fiului cota ce-i revenea.

Analizând actele depuse la dosar de cei doi, judecătorii au apreciat că femeia îşi înzestrase copiii din timpul vieţii, lăsând fiului o locuinţă şi vânzând fiicei o a doua. Pentru a pune pe fiecare moştenitor în dreptul său, ar trebui aduse la masa succesorală toate bunurile înstrăinate de mamă celor doi copii, inclusiv deci casa cedată anterior fiului. Pe de altă parte, instanţa a considerat că preţul vânzării apartamentului este cel real, fiind rezultat al evaluării făcute de un expert. Ca urmare, cererea fiului de anulare a vânzării către sora sa a fost respinsă. Sentinţa nu este însă definitivă, ea fiind supusă controlului Tribunalului. Acesta a stabilit pentru luna septembrie un nou termen, în care să fie prezentată o expertiză medico-legală psihiatrică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Harvard

Radu POPESCU

Harvard

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie.

Filmuletul zilei

opinii

Impostorii

Alexandru CĂLINESCU

Impostorii

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

George PLEȘU

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

În lumea anglo-saxonă, dar nu numai, expoziţiile de diplomă sunt evenimente extrem de importante, atât în viaţa studenţilor, cât şi a comunităţilor din care fac parte şi a industriilor creative în general. Fie că vorbim de studiile de licenţă sau de master, expoziţia absolvenţilor universităţilor de artă (de la pictură la design, de la fotografie la fashion şi de la grafică la sculptură) reprezintă o ocazie unică pentru aceştia de a căpăta vizibilitate printre cei care lucrează în lumea artei. Curatori, teoreticieni, alţi artişti, directori de galerii şi muzee, oameni de afaceri sau posibili angajatori vizitează expoziţiile de diplomă ca parte a cercetării lor asupra artiştilor cu care ar putea dori să lucreze în viitor.

„Diversitatea” - tăvălug?!

Nicolae CREŢU

„Diversitatea” - tăvălug?!

Au fost câteva zile de destul de zgomotoasă agitaţie jurnalistică, mediatică, stârnită de tema „fierbinte” a educaţiei sexuale, neapărat de introdus, cel puţin după unii, ei da, de urgenţă, chiar heirupist, şi în şcolile din România. 

pulspulspuls

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Veşti noi pe azi, venite cu trenul de noapte (ăla încă nescos din listă) de la Bucureşti, stimaţi cetitori de la Iaşi. Zice-se prin capitală căci apele s-au cam aşezat la vârful PNL, şi că premierul Florin Cîţu are acum prima şansă. 

Caricatura zilei

Vecina bronzată 2

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.