anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Proces cu daune de 10.000 de euro pentru o baterie auto. Cine are dreptate, magazinul sau clientul?

GALERIE
baterie_auto
 • baterie_auto
- +

Un ieşean a rămas cu ochii în soare şi maşina-n drum după ce a vrut să schimbe acumulatorul. La indicaţiile unui comerciant, a cumpărat unul nou, dar noua baterie pur şi simplu nu se potrivea în locaşul corespunzător. Cum vânzătorul a refuzat să schimbe noua baterie cu alta, cazul a ajuns în atenţia Protecţiei Consumatorului, iar apoi, a instanţei.

În noiembrie anul trecut, M.M. a mers la magazinul Metchim din Moara de Foc pentru a-şi cumpăra un acumulator nou pentru autovehiculul său Toyota Corolla. A discutat cu vânzătorul de pe raion, care i-a recoamandat o baterie auto Varta C22, la 262 lei. Preţul era valabil doar atunci când cumpărătorul dădea la schimb un acumulator uzat. Cum M.M. parcase în faţa magazinului şi avea la el trusa de scule, a demontat vechiul acumulator şi l-a predat. A plătit noul acumulator, dar mergând cu el la maşină a constatat că nu îl poate monta.

Era cu 3,5 cm mai scund decât cel iniţial şi nu se potrivea cu sistemul de prindere al maşinii. În 5 minute, M.M. era înapoi în magazin, cerând un alt acumulator, care să se potrivească. Aici, vânzătorul i-a comunicat însă că, odată comercializaţi, acumulatorii nu mai pot fi înapoiaţi, sugerându-i să se deplaseze la un service auto. În aceeaşi zi, M.M. a reclamat situaţia la CRPC, iar magazinul a fost sancţionat pentru practici comerciale abuzive. Inspectorii CRPC au apreciat că, prin comportamentul său, vânzătorul îl indusese în eroare pe M.M., făcându-l să cumpere un produs necorespunzător.

Sancţiunea a fost contestată de Metchim SA în faţa Judecătoriei ieşene. Reprezentanţii societăţii au precizat că sancţiunea pentru practici comerciale abuzive aduce atingere renumelui său comercial şi un prejudiciu de imagine şi financiar. Magazinul respectiv era unul tip autoservire, toate produsele fiind expuse la vedere, cu informaţiile necesare afişate. Cumpărătorul putea vedea deci dimensiunile bateriei şi să le compare cu cele ale vechiului acumulator. Produsele vândute puteau fi returnate în termen de 14 zile, dar acumulatorul Varta cumpărat de M.M. nu putuse fi primit înapoi întrucât prezenta urme de montaj. Metchim SA a solicitat anularea procesului-verbal de amendă, dar şi despăgubiri, morale şi financiare, în valoare de 10.000 de euro.

La primirea plângerii Metchim, judecătorii i-au solicitat, printre altele, să aprecieze exact cât din cei 10.000 de euro reprezintă daune morale şi cât ar fi cele financiare, să achite taxa de timbru de 2.089 lei pentru cererea de despăgubiri, dar şi să facă dovada calităţii de reprezentant al firmei de către semnatarul cererii de chemare în judecată a CRPC şi a lui M.M.

Taxa de timbru nu a fost achitată în termenul legal de 10 zile. Ca urmare, acest capăt de cerere a fost anulat. De asemenea, conform legii, societăţile pe acţiuni pot fi reprezentate în instanţă doar prin avocat, consilier juridic, directorul general sau membrii consiliului de administraţie. Niciunul dintre aceştia nu a venit însă la Judecătorie. Ca urmare, acţiunea înaintată de Metchim SA a fost anulată. Sentinţa a fost atacată cu apel de Metchim, procesul intrând vineri pe rolul Tribunalului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.