anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Proces cu daune de 10.000 de euro pentru o baterie auto. Cine are dreptate, magazinul sau clientul?

GALERIE
baterie_auto
 • baterie_auto
- +

Un ieşean a rămas cu ochii în soare şi maşina-n drum după ce a vrut să schimbe acumulatorul. La indicaţiile unui comerciant, a cumpărat unul nou, dar noua baterie pur şi simplu nu se potrivea în locaşul corespunzător. Cum vânzătorul a refuzat să schimbe noua baterie cu alta, cazul a ajuns în atenţia Protecţiei Consumatorului, iar apoi, a instanţei.

În noiembrie anul trecut, M.M. a mers la magazinul Metchim din Moara de Foc pentru a-şi cumpăra un acumulator nou pentru autovehiculul său Toyota Corolla. A discutat cu vânzătorul de pe raion, care i-a recoamandat o baterie auto Varta C22, la 262 lei. Preţul era valabil doar atunci când cumpărătorul dădea la schimb un acumulator uzat. Cum M.M. parcase în faţa magazinului şi avea la el trusa de scule, a demontat vechiul acumulator şi l-a predat. A plătit noul acumulator, dar mergând cu el la maşină a constatat că nu îl poate monta.

Era cu 3,5 cm mai scund decât cel iniţial şi nu se potrivea cu sistemul de prindere al maşinii. În 5 minute, M.M. era înapoi în magazin, cerând un alt acumulator, care să se potrivească. Aici, vânzătorul i-a comunicat însă că, odată comercializaţi, acumulatorii nu mai pot fi înapoiaţi, sugerându-i să se deplaseze la un service auto. În aceeaşi zi, M.M. a reclamat situaţia la CRPC, iar magazinul a fost sancţionat pentru practici comerciale abuzive. Inspectorii CRPC au apreciat că, prin comportamentul său, vânzătorul îl indusese în eroare pe M.M., făcându-l să cumpere un produs necorespunzător.

Sancţiunea a fost contestată de Metchim SA în faţa Judecătoriei ieşene. Reprezentanţii societăţii au precizat că sancţiunea pentru practici comerciale abuzive aduce atingere renumelui său comercial şi un prejudiciu de imagine şi financiar. Magazinul respectiv era unul tip autoservire, toate produsele fiind expuse la vedere, cu informaţiile necesare afişate. Cumpărătorul putea vedea deci dimensiunile bateriei şi să le compare cu cele ale vechiului acumulator. Produsele vândute puteau fi returnate în termen de 14 zile, dar acumulatorul Varta cumpărat de M.M. nu putuse fi primit înapoi întrucât prezenta urme de montaj. Metchim SA a solicitat anularea procesului-verbal de amendă, dar şi despăgubiri, morale şi financiare, în valoare de 10.000 de euro.

La primirea plângerii Metchim, judecătorii i-au solicitat, printre altele, să aprecieze exact cât din cei 10.000 de euro reprezintă daune morale şi cât ar fi cele financiare, să achite taxa de timbru de 2.089 lei pentru cererea de despăgubiri, dar şi să facă dovada calităţii de reprezentant al firmei de către semnatarul cererii de chemare în judecată a CRPC şi a lui M.M.

Taxa de timbru nu a fost achitată în termenul legal de 10 zile. Ca urmare, acest capăt de cerere a fost anulat. De asemenea, conform legii, societăţile pe acţiuni pot fi reprezentate în instanţă doar prin avocat, consilier juridic, directorul general sau membrii consiliului de administraţie. Niciunul dintre aceştia nu a venit însă la Judecătorie. Ca urmare, acţiunea înaintată de Metchim SA a fost anulată. Sentinţa a fost atacată cu apel de Metchim, procesul intrând vineri pe rolul Tribunalului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.