anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Proces de 15 ani pentru o casă din centrul Iaşului: acum, acolo sunt blocuri

GALERIE
independentei
 • independentei
- +

După 15 ani de când i se stabilise dreptul de a primi despăgubiri pentru casa părinţilor, un evreu ieşean a reuşit să convingă statul să i le şi calculeze. Ca în numeroase alte cazuri, instituţiile create special pentru a rezolva problema proprietăţilor confiscate de comunişti au făcut tot posibilul pentru a pune foştilor proprietari beţe-n roate.

Medicul Nathan Thirer a fost proprietarul unei case construite în 1905 pe actualul bulevard Independenţei, cu etaj şi prăvălii la parter. După moartea proprietarului, casa a fost moştenită de Săvel Thirer, tot medic, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. După câţiva ani, în 1950, regimul comunist a dispus confiscarea a aproximativ 9.200 de case şi hoteluri din întreaga ţară, „pentru a lua din mâna exploatatorilor un important mijloc de exploatare”. Ca urmare, şi casa Thirer a fost confiscată şi trecută în administrarea fostei Întreprinderi de Gospodărie Comunală, până la demolarea sa. Pe amplasamentul său au fost construite ulterior blocuri.

După apariţia Legii 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv după 1945, singurul moştenitor rămas, Nonel Thirer, profesor la Institutul Tehnologic israelian din Holon, a început demersurile pentru restabilirea dreptului său de proprietate. Restituirea în natură nemaifiind posibilă, Primăria a propus în 2007 acordarea de despăgubiri. Dosarul a fost analizat de Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor (CNCI) abia în noiembrie 2020. În loc să decidă cuantumul despăgubirilor, Comisia a dispus respingerea dosarului, invocând faptul că Nonel Thirer nu demonstrase că tatăl şi bunicul său fuseseră proprietari ai imobilului respectiv şi nici că imobilul ar fi fost preluat în mod abuziv.

Conform legii, CNCI nu are nicio atribuţie de supracontrol în privinţa dreptului de proprietate, ci doar rolul de a calcula despăgubirile ce vor fi acordate. Dreptul de proprietate sau inexistenţa acestuia sunt stabilite de comisiile locale de retrocedare, constituite la nivelul primăriilor şi judeţelor. Cazul a ajuns în instanţă în decembrie 2020. Magistraţii Tribunalului nu avut altceva de făcut decât să constate că la dosar se aflau toate actele necesare demonstrării dreptului de proprietate, iar decretul 92/1950 este menţionat în mod expres în Legea 10/2001 ca fiind unul dintre actele normative de preluare abuzivă. Ca urmare, Tribunalul a obligat CNCI să emită o nouă decizie, de validare a dispoziţiei de acordare a despăgubirilor.

Sentinţa Tribunalului a fost contestată de CNCI. În faţa Curţii de Apel, procesul a avut doar două termene, la capătul cărora apelul declarat de CNCI a fost respins ca nefondat. Comisia a fost obligată să calculeze despăgubirile datorate lui Nonel Thirer.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.