Proces de 25 de ani în albia pârâului Valea Adâncă. Avere dispărută în funcție de cursul apei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proces de 25 de ani în albia pârâului Valea Adâncă. Avere dispărută în funcție de cursul apei

GALERIE
Lacul CUG_paraul Valea Adanca
  • Lacul CUG_paraul Valea Adanca
- +

Un ieşean a fost pus de instanţa de judecată să schimbe geografia unei ape curgătoare de lângă oraş. Păgubitul acuză că modificarea făcută de împricinat i-ar fi „furat” o adevărată avere: 1.000 mp de teren la marginea oraşului, valorând zeci de euro fiecare metru. Ce spun expertizele topo-hidrologice cerute de instanţă la faţa locului, referitor la cursul apei, şi ce decizii au luat judecătorii?

FOTO: Lacul CUG, de vizavi de Fortus, este ultimul și cel mai mare de pe pârâul Valea Adâncă. În amonte acesta are o salbă de mici heleștee

Un pârâu care formează „frontiera” naturală dintre două proprietăţi de la marginea oraşului a devenit mărul discordiei între doi vecini, de mai bine de două decenii şi jumătate. Unul dintre ei îl acuză pe celălalt că a modificat cursul apei curgătoare pentru a-şi amenaja un heleşteu. Modificarea geografiei locale l-a făcut să piardă aproape 1.000 mp de teren, şi în plus să sufere şi efectele inundaţiilor periodice. Acum, ieşeanul cere aducerea pârâului la cursul iniţial, care astfel i-ar mări proprietatea la care are dreptul, dar şi despăgubiri suplimentare de 20.000 de lei. Problema ar putea fi tranşată la sfârşitul acestei săptămâni de magistraţii Tribunalului.

Pagube: meri, nuci, fân, peşte

După cum afirmă L.D. în plângerea sa, tatălui său i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 6.000 mp în extravilanul comunei Miroslava, pe malul pârâului Valea Adâncă. Este pârâul care practic taie în două satul cu acelaşi nume din Miroslava, vecin cu Iaşul în zona CUG, şi care se varsă în râul Nicolina în zona fostului combinat, după ce trece de barajul ce formează lacul CUG. Dincolo de pârâu se află proprietatea de aproape 2.000 mp a unui vecin, I.I. În 1993, acesta ar fi schimbat fără autorizaţie cursul pârâului, şi astfel ar fi ocupat abuziv o suprafaţă de 900-1.000 mp din terenul tatălui lui L.D., amenajând acolo un heleşteu. Pentru realizarea lucrărilor, I.I. ar fi tăiat mai mulţi meri şi trei răchite de pe proprietatea vecină. Totodată, ar fi astupat şi o parte din heleşteul deţinut de reclamant. În plus, la fiecare ploaie mai puternică, heleşteul deversează, inundându-i porprietatea. Suma de 20.000 de lei ar reprezenta, în aprecierea lui L.D., contravaloarea merilor şi răchitelor tăiate, a nucilor pe care nu le-a mai putut culege, a peştelui pe care nu l-a mai putut pescui, dar şi a fânului nerecoltat.

Pentru clarificarea situaţiei, judecătorii au solicitat efectuarea unei expertize topo-cadastrale şi hidrologice. Aceasta a arătat că, de fapt, L.D. stăpâneşte peste 8.000 mp, nu doar 6.000 mp cât apar în acte, iar I.I., 3.610 mp. Prin urmare, L.D. nu poate afirma că i s-ar fi ocupat abuziv 1.000 mp, câtă vreme această suprafaţă nu îi aparţine legal. De asemenea, reclamantul nu a putut aduce nicio probă concretă pentru pagubele suferite, judecătorii decizând respingerea şi a acestui capăt de cerere.

Pus să taluzeze şi să mute pârâul Valea Adâncă

Mai problematică s-a arătat a fi solicitarea de aducere a pârâului la starea iniţială. „S-a arătat că readucerea cursului apei pârâului Valea Adâncă la starea anterioară ar fi «cam imposibilă». Cu toate acestea, expertul detaliază lucrările necesare în vederea readucerii cursului apei în starea anterioară, constând în: lucrări de defrişări, lucrări de împingere cu buldozerul a pământului, lucrări de săpătură mecanică, transportul pământului, nivelarea mecanică a terenului afectat, taluzarea mecanică a malurilor albiei pârâului nou format şi înierbarea zonei degradate”, au notat judecătorii. Aceştia l-au obligat astfel pe I.I. să efectueze lucrările necesare pentru a aduce zona la aspectul său din 1992. Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei nu l-a mulţimit însă pe D.L., acesta declarând apel împotriva ei. Tribunalul a amânat până acum pronunţarea de două ori, o decizie finală urmând să fie luată joi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.