Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proces de zeci de milioane în cel mai râvnit cartier al Iașului. Retrocedare cu bucluc

GALERIE
statiune-cercetare-viticola-Copou
  • statiune-cercetare-viticola-Copou
- +

Un proces de retrocedare început acum aproape 30 de ani, în urma căruia unii s-au îmbogăţit între timp, ar putea avea parte de o surpriză uriaşă în instanţă. După 15 ani de când au rămas fără aproape 25 de hectare, şefii Staţiunii de Cercetare Viti-Vinicole Copou şi-au dat seama că acea retrocedare s-ar fi făcut cu încălcarea legii: era nevoie de o hotărâre de guvern care nu s-a mai dat. Acum, ei cer înapoi terenul moştenitorilor Floarei Năstăsescu, ieşeanca beneficiară a acelui teren în una din cele mai râvnite zone de către investitorii imobiliari. Miza de zeci de milioane de euro este acum în mâinile magistraţilor ieşeni. Zona în care este terenul în cauză cunoaşte în ultimii ani o dezvoltare imobiliară fulminantă: în preajma Seminarului teologic.

Pe masa judecătorilor ieşeni se află un dosar de câteva milioane de euro. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Copou şi-a adus aminte după un deceniu şi jumătate că a pierdut 24,5 ha din suprafaţa administrată. Reprezentanţii Staţiunii au cerut Judecătoriei declararea nulităţii absolute a actelor care au stat la baza retrocedării unei suprafeţe imense într-una dintre cele mai vânate zone ale Iaşului.

Caz ajuns şi la CEDO

Născută în 1920, Floarea Năstăsescu era moştenitoarea unei suprafeţe de aproape 24,5 ha de teren. Confiscat în perioada comunistă, terenul a fost inclus în SCDVV Iaşi. După apariţia primei legi a fondului funciar, în 1991, Floarea Năstăsescu a început demersurile pentru recuperarea terenului. În 1992, acesteia i s-a recunoscut dreptul de proprietate pentru 10 ha de teren, limita maximă permisă de lege la acea dată. Doar că, fiind situat în perimetrul unei staţiuni de cercetare a statului, legea nu permitea retrocedarea fizică, ci doar sub formă de acţiuni.

Retrocedarea în fizic până la 50 ha de teren a devenit posibilă abia în 2000, după apariţia unei noi legi a fondului funciar, legea „Lupu“. În acest moment, Floarea Năstăsescu avea să iniţieze două acţiuni în instanţă. Una viza retrocedarea în natură a diferenţei de 14,5 ha. Cealaltă, transformarea acţiunilor pentru 10 ha în teren fizic. Cele două procese s-au încheiat în 2002, respectiv 2003, cu obligarea Comisiei Judeţene de Fond Funciar la punerea în posesie.

În paralel, femeia se adresase şi Curţii Europene a Drepturilor Omului, reclamând întârzierea retrocedării. Numele său apare într-o hotărârea a CEDO pe lista a 441 de foşti proprietari sau urmaşi ai acestora care au cerut obligarea României la punerea în posesie.

Terenul era la stradă

De la emiterea hotărârilor în instanţă şi până la retrocedarea propriu-zisă aveau să mai treacă câţiva ani. În 2005, Floarea Năstăsescu cere punerea în posesie pe vechiul amplasament, situat la marginea staţiunii, la stradă, loc unde acum preţurile depăşesc uşor 100 de euro/mp. Un an mai târziu, Comisia judeţeană de fond funciar (CJFF) aprobă propunerea celei municipale şi dispune efectuarea propriu-zisă a retrocedării, care avea să se încheie un an mai târziu, prin emiterea titlului de proprietate.

Această hotărâre a CJFF a reprezentat şi punctul de plecare al procesului dezbătut în aceste zile. Călcâiul lui Ahile este reprezentat de 10 cuvinte din cuprinsul hotărârii: „constată trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului“ a terenului. Conform legii, domeniul public este inalienabil, iar singura modalitate prin care acesta poate trece în domeniul privat pentru a intra în circuitul civil este emiterea unei hotărâri de guvern. Principiul fusese stabilit de legea 213 din 1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în vigoare la data hotărârii comisiei. CJFF nu avea astfel calitatea legală de a dispune de proprietatea publică a statului român. Acesta avea să fie şi principalul argument al SCDVV atunci când, în februarie 2002, a cerut constatarea nulităţii absolute a hotărârii şi, implicit, anularea retrocedării.

Neclarităţile legislaţiei fondului funciar aveau să reprezinte însă cheia soluţiei date de magistraţii Judecătoriei. Astfel, în aplicarea legii „Lupu“, în multe situaţii nu a mai fost cerută emiterea unei hotărâri de guvern. Terenul propus spre retrocedare aparţinea statului, prin Agenţia Domeniilor Statului, şi se afla doar în administrarea staţiunilor de cercetare. Acceptul ADS privind retrocedarea şi cedarea de către acesta a terenului către comisiile de fond funciar era deseori privit ca suficient, pentru că regulamentul de aplicare a legii „Lupu“ nu făcea referire în niciun fel la necesitatea unei hotărâri de guvern. Abia în 2011, o Decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie avea să impună emiterea unei astfel de hotărâri.

Argumentul primei instanţe

Magistraţii au constatat că emiterea hotărârii CJFF privind punerea în posesie era urmare a două sentinţe judecătoreşti care obligau instituţiile statului să predea terenul fostei proprietare. Neaducerea la îndeplinire a unei hotărâri judecătoreşti echivalau cu încălcarea dreptului la un proces echitabil, cu atât mai gravă cu cât încălcarea ar fi fost făcută chiar de instituţiile statului. De altfel, Agentul Guvernamental al României la CEDO propusese acordarea unei despăgubiri de 2.800 de euro Floarei Năstăsescu tocmai pentru întârzierea punerii în aplicare a sentinţelor favorabile. În plus, dreptul de proprietate al acesteia la teren în perimetrul staţiunii nu fusese contestat nici măcar de către SCDVV. Critica adusă hotărârii CJFF era astfel pur formală. De altfel, hotărârea CJFF menţiona că ea poate fi contestată în termen de 30 de zile, ceea ce nu se întâmplase la momentul emiterii sale.

„Ar fi disproporţionat să se considere acum că omisiunea parcurgerii unei anumite proceduri de schimbare a regimului juridic al terenului duce la nulitatea hotărârii administrative. Hotărârea administrativă de punere în executare s-a emis de către o autoritate a statului, este o hotărâre a «administraţiei», a autorităţii publice şi a dus la realizarea unui drept de proprietate deplin, la dobândirea unui bun imobil, în urma unei proceduri administrative îndelungate, urmată de o procedură judiciară, care i-a recunoscut cu titlu definitiv dreptul de proprietate. În acest context, anularea acestui act administrativ prin motive de ordin formal ar pune sub semnul întrebării soarta unui drept de proprietate care în fond nu este contestat, drept obţinut prin demersuri anevoioase“, au argumentat judecătorii. 

Magistraţii Judecătoriei au dispus respingerea plângerii SCDVV îndreptate împotriva fiului Floarei Năstăsescu. Sentinţa a fost atacată de reprezentanţii SCDVV, cazul intrând pe rolul Tribunalului. Magistraţii acestei instanţe au amânat ieri pronunţarea pentru ziua de 27 aprilie.

VEDEȚI AICI ȘI: Proces înnebunitor: ping-pong pe averea unuia dintre cei mai bogaţi ieşeni din istorie

VEDEȚI AICI ȘI: VIDEO: Scandal cu miză de 500.000 euro pe Lascăr Catargi. Medic şi profesor vs. israelian împroprietărit

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri