Proces inedit – Prea multe farmacii în oraș: 4.000 locuitori/unitate. Când ai voie să deschizi încă una și când nu?

marți, 21 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Proces inedit – Prea multe farmacii în oraș: 4.000 locuitori/unitate. Când ai voie să deschizi încă una și când nu?

Hârlăul are deja prea multe farmacii. Solicitarea unei firme de profil de a deschide o nouă unitate în oraș a fost respinsă de Ministerul Sănătății. Nici instanța nu a dat dreptate firmei, judecătorii apreciind că aceasta forțează interpretarea legii.

La începutul lunii aprilie 2022, SC Darom-Farm SRL a depus la Direcția pentru Sănătate Publică dosarul cerut pentru înființarea unei farmacii comunitare. Hârtiile au plecat mai departe, către Direcția Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății. De aici, s-au întors cu un răspuns negativ. Conform legii, în orașe este permisă înființarea unei farmacii la fiecare 4.000 de locuitori. În municipiile reședință de județ se permite existența unei farmacii la fiecare 3.500 de locuitori, iar în București, una la 3.000.

Or, în Hârlău existau deja trei farmacii, la o populație ceva mai mare de 10.000 de locuitori. Pentru a se aproba înființarea unei noi farmacii, ar fi trebuit ca populația orașului să fie de minim 16.000 de locuitori. Dacă dorea, firma putea înființa o farmacie în satul Pârcovaci, inclus administrativ în orașul Hârlău. Varianta nu era însă convenabilă pentru Darom-Farm SRL, care voia să înființeze o unitate în orașul propriu-zis.

Firma s-a adresat instanței, invocând în sprijinul său legea 2/1968, privind organizarea administrativă a României. Conform acesteia, orașele și municipiile sunt formate din localitatea propriu-zisă și din satele ce aparțin acestuia. Criteriul demografic stabilit de legea farmaciei ar fi fost îndeplinit dacă la populația Hârlăului ar fi fost adăugată și cea a satului Pârcovaci.

Argumentele firmei nu au mai fost analizate de magistrații Judecătoriei. Aceștia au constatat că acțiunea Darom-Farm SRL viza un act administrativ emis de Ministerul Sănătății, respectiv decizia de respingere a cererii de înființare a farmaciei. Dacă firma era nemulțumită de răspuns, trebuia să se adreseze instanței cu o plângere în contencios administrativ. Darom-Farm SRL nu trebuia să se plângă Judecătoriei de pe Anastasie Panu, ci Tribunalului din Târgu Cucu.

Acțiunea firmei a fost respinsă ca inadmisibilă. Sentința nu este însă definitivă, întrucât ea a fost contestată de Darom-Farm. Dosarul a intrat ieri pe rolul Tribunalului. Această instanță urmează să aprecieze dacă acțiunea este într-adevăr inadmisibilă sau ea trebuie analizată pe fond. În acest din urmă caz, va fi necesară verificarea îndeplinirii criteriului demografic. Or, la ultimul recensământ Pârcovaciul avea aproximativ 3.200 de locuitori. Nici chiar cu populația acestuia adăugată la cea a Hârlăului, tot nu s-ar ajunge la cei 16.000 de locuitori necesari pentru înființarea unei noi farmacii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii