anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Haosul din timpul unei intervenţii chirurgicale a ajuns în instanţă

Proces - Medic ieşean în timpul operaţiei, către moaşă: “Proasto!” Cea din urmă a câştigat

GALERIE
sala nasteri
  • sala nasteri
- +

O moaşă de la Maternitatea “Cuza Vodă” a fost sancţionată de către reprezentanţii spitalului din cauza unor probleme cu aparatura, întâmpinate la o intervenţie chirurgicală. Moaşa pare însă a fi fost găsită acar Păun de medicul chirurg, care ar fi numit-o “proastă” şi “incompetentă”. Întreaga poveste a ajuns în instanţă, unde moaşa a avut câştig de cauză 

Daniela P. se luptă în instanţă cu Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi după ce a fost sancţionată cu un avertisment pentru o presupusă abatere disciplinară. Moaşă licenţiată de aproximativ 34 de ani, femeia a lucrat în trecut şi ca asistentă şefă la unul dintre comportimentele spitalului. Ea a primit sancţiunea în aprilie 2019, pentru o presupusă faptă ce a fost comisă pe 20 februarie. Concret, ea a fost acuzată de către reprezentanţii unităţii sanitare că, “în timpul unei intervenţii chirurgicale efectuate în ziua de 20.02.2019 pentru pacienta Câtea nu a avut pregătit necesarul de câmpuri sterile pentru programul operator al zilei, a furnizat un manipulator uterin defect cu semne evidente de îndoire, şi nu a folosit corespunzător echipamentul accesoriu în laparoscopie, fapt ce a dus la imposibilitatea efectuării intervenţiei chirurgicale programate, pacienta stand o oră intubată.” După ce şi-a prezentat argumentele, Daniela P. a câştigat procesul în primă instanţă, Tribunalul Iaşi anulând sancţiunea stabilită de spital.

Doctorul, descris ca fiind “nervos”

Moaşa le-a precizat judecătorilor că, în ziua presupusei fapte, 20 februarie 2019, a fost de serviciu în tura 7.00 – 19.00, în sala de operaţii 5 din pavilionul C4. Pe programul operator erau stabilite 4 intervenţii chirurgicale. “Când a intrat în tură, la ora 7, a verificat materialul moale (seturi sterile) din sala de operaţie şi a constatat ca erau suficiente pentru primele 3 intervenţii. A anunţat acest lucru mai departe, pentru a se aduce de la sterilizat materialul corespunzător suplimentar. Personalul auxiliar care se ocupa cu împachetarea şi transportul la sălile de operaţie a materialului steril i-a explicat că restul seturilor sunt în lucru şi că în 2-3 ore vor aduce de la sterilizat restul de seturi necesare pentru programul operator din toate sălile”, se arată în sentinţa judecătorească. Moaşa a mai arătat că obligativitatea pregătirii materialelor şi instrumentarului îi aparţine asistentului de tură.

La operaţia cu pricina, a povestit moaşa, doctorul B.D. era foarte nervos “deoarece medicul rezident al dlui doctor programase acele intervenţii din acea zi, contrar dorinţei sale”. Când a început operaţia, butonul de pornire a lichidului de pe uteromat s-a blocat, moment în care doctorul ar fi jignit-o, numindu-o “proastă” şi “incompetentă”. Mai departe, doctorul s-ar fi enervat şi pentru că pacienta nu ar fi fost aşezată corespunzător, aruncând pe jos câmpul steril. Problemele au continuat: echipa de intervenţie a constatat că din trusa de operaţie lipsea canulatorul Cohen, în acel moment fiind din nou “jignită şi batjocorită” de doctor.

La o lună după acea operaţie, moaşa a fost chemată la Comisia de Disciplină, fiind ţinută, conform propriei declaraţii, “la uşă” în timpul procedurii. A fost vorba de o anchetă demarată la sesizarea doctorului, care ar fi fost şi în comisie, votând pentru sancţionare. Daniela P. a primit, în cele din urmă, un avertisment. Reprezentanţii unităţii sanitare au susţinut temeinicia sancţiunii şi în instanţă, susţinând că sancţiunea a fost acordată pentru că moaşa şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod defectuos. “Consecinţele abaterii sale disciplinare sunt cele legate de desfăşurarea în condiţii optime şi de siguranţă a actului medical chirurgical, pacienta fiind menţinută intubată o perioadă mare de timp, fapt care poate provoca degradarea stării de sănătate şi complicaţii în efectuarea intervenţiei”, au precizat reprezentanţii spitalului, potrivit motivării sentinţei judecătoreşti.

Magistraţii i-au dat dreptate moaşei, considerând că nimic din ceea ce s-a întâmplat în acea zi nu a fost din vina ei. “Deşi prin decizia de sancţionare s-a reţinut că „a furnizat un manipulator uterin defect cu semne evidente de îndoire”, instanţa nu va reţine vinovăţia contestatoarei în acest sens, cât timp nu a avut atribuţia de a pregăti trusa sterilă şi nici posibilitatea de a verifica instrumentarul din trusă”, au precizat judecătorii ieşeni.
Procesul urmează a se relua la Curtea de Apel Iaşi în perioada următoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.