Proces pentru maşina pe care a căzut un copac în timpul furtunii: argumente pro şi contra
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Proces pentru maşina pe care a căzut un copac în timpul furtunii: argumente pro şi contra

GALERIE
masina_copac_furtuna
  • masina_copac_furtuna
- +

Primăria: proprietara maşinii a parcat pe spaţiul verde. Judecătorii: nu are importanţă.

De aproape patru ani, o ieşeancă încearcă să obţină despăgubiri pentru automobilul distrus de un copac prăbuşit peste capotă. Printre argumentele aduse de municipalitate pentru a refuza plata unor despăgubiri a fost şi faptul că maşina fusese complet distrusă. În primă instanţă, judecătorii au obligat Primăria la plata a 11.000 lei, dar verdictul va fi dat la nivelul Tribunalului.

În august 2015, Denisia I. preluase în comodat de la fratele său un automobil Chevrolet Aveo, pe o perioadă nedeterminată. În aprilie 2017, femeia parcase maşina pe domeniul public, în spatele blocului în care locuia. A doua zi dimineaţa, a constatat că peste autoturismul său şi alte două vehicule din parcare se prăbuşise un copac, smuls din rădăcini. Pasul următor a fost solicitarea de despăgubiri din partea Primăriei. În faţa instanţei, reprezentanţii municipalităţii au invocat faptul că pentru seara accidentului fusese emisă o informare meteo privind intensificarea vântului, fiind astfel vorba de un caz de forţă majoră. În plus, locul producerii accidentului nu era parcare, ci spaţiu verde, Denisia I. făcându-se astfel vinovată pentru faptul că a parcat în spatele blocului. De asemenea, femeia făcuse doar o expertiză care constata valoarea reparaţiilor necesare, dar nu şi plătise efectiv banii. Astfel, nu ar fi fost vorba de o creanţă certă. Într-adevăr, femeia preferase să renunţe la maşina complet distrusă, vânzând-o pentru 1.000 de lei. Autoturismul a fost ulterior radiat din circulaţie.

Argumentele municipalităţii au fost respinse de judecători. Aceştia au constatat că Primăria este „paznic juridic” pentru copacii de pe raza municipiului, fiind responsabilă de eventualele pagube produse de aceştia. Statutul municipalităţii a fost astfel echivalat cu cel al proprietarului unui animal care provoacă pagube. Din această perspectivă, locul unde era parcat automobilul era irelevant. Nici faptul că ieşeanca nu reparase maşina, ci o vânduse nu exonera Primăria de răspundere. Magistraţii Judecătoriei au constatat doar că Denisia I. îşi recuperase 1.000 de lei din pagubă. Luând în calcul şi preţul de piaţă al unui Chevrolet Aveo din 2007, de aproximativ 2.500 de lei, judecătorii au stabilit despăgubiri în valoare de 11.100 lei. Sentinţa urmează să fie analizată de magistraţii Tribunalului, care vor judeca apelul declarat de municipalitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.