anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Proces pentru maşina pe care a căzut un copac în timpul furtunii: argumente pro şi contra

GALERIE
masina_copac_furtuna
 • masina_copac_furtuna
- +

Primăria: proprietara maşinii a parcat pe spaţiul verde. Judecătorii: nu are importanţă.

De aproape patru ani, o ieşeancă încearcă să obţină despăgubiri pentru automobilul distrus de un copac prăbuşit peste capotă. Printre argumentele aduse de municipalitate pentru a refuza plata unor despăgubiri a fost şi faptul că maşina fusese complet distrusă. În primă instanţă, judecătorii au obligat Primăria la plata a 11.000 lei, dar verdictul va fi dat la nivelul Tribunalului.

În august 2015, Denisia I. preluase în comodat de la fratele său un automobil Chevrolet Aveo, pe o perioadă nedeterminată. În aprilie 2017, femeia parcase maşina pe domeniul public, în spatele blocului în care locuia. A doua zi dimineaţa, a constatat că peste autoturismul său şi alte două vehicule din parcare se prăbuşise un copac, smuls din rădăcini. Pasul următor a fost solicitarea de despăgubiri din partea Primăriei. În faţa instanţei, reprezentanţii municipalităţii au invocat faptul că pentru seara accidentului fusese emisă o informare meteo privind intensificarea vântului, fiind astfel vorba de un caz de forţă majoră. În plus, locul producerii accidentului nu era parcare, ci spaţiu verde, Denisia I. făcându-se astfel vinovată pentru faptul că a parcat în spatele blocului. De asemenea, femeia făcuse doar o expertiză care constata valoarea reparaţiilor necesare, dar nu şi plătise efectiv banii. Astfel, nu ar fi fost vorba de o creanţă certă. Într-adevăr, femeia preferase să renunţe la maşina complet distrusă, vânzând-o pentru 1.000 de lei. Autoturismul a fost ulterior radiat din circulaţie.

Argumentele municipalităţii au fost respinse de judecători. Aceştia au constatat că Primăria este „paznic juridic” pentru copacii de pe raza municipiului, fiind responsabilă de eventualele pagube produse de aceştia. Statutul municipalităţii a fost astfel echivalat cu cel al proprietarului unui animal care provoacă pagube. Din această perspectivă, locul unde era parcat automobilul era irelevant. Nici faptul că ieşeanca nu reparase maşina, ci o vânduse nu exonera Primăria de răspundere. Magistraţii Judecătoriei au constatat doar că Denisia I. îşi recuperase 1.000 de lei din pagubă. Luând în calcul şi preţul de piaţă al unui Chevrolet Aveo din 2007, de aproximativ 2.500 de lei, judecătorii au stabilit despăgubiri în valoare de 11.100 lei. Sentinţa urmează să fie analizată de magistraţii Tribunalului, care vor judeca apelul declarat de municipalitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.