anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Proces straniu: factura de închiriere a unei maşini de înlocuire, de 5 ori mai mare decât dauna totală. Euroins, pusă la plată

GALERIE
euroins-polita-asigurare-823343
 • euroins-polita-asigurare-823343
- +

Euroins România a fost obligată de judecători să plătească chiria maşinii de înlocuire a unui şofer, în urma unui accident. Suma aprobată de magistraţi a depăşit-o de cinci ori pe cea necesară pentru daună.

La sfârşitul lui ianuarie 2019, P.P.M. s-a făcut vinovat de producerea unui accident rutier în Tomeşti, soldat cu daune materiale. Păgubitul s-a adresat societăţii la care era asigurat P.P.M., respectiv Euroins, pentru a aviza dauna şi a deschide dosarul de daună.

A fost făcută constatarea daunelor, Seat-ul a fost introdus în service, iar păgubitul şi-a închiriat altă maşină, o Skoda, de la SOS Daune SRL, pe o durată de 29 de zile. Maşina nu a mai fost însă reparată, avariile fiind prea grave. În martie, Euroins SA a propus instrumentarea dosarului ca daună totală, urmând ca păgubitul să primească 4.274 lei.

Varianta a fost acceptată. Când a fost însă depusă cererea de plată a despăgubirilor, Euroins a achitat doar o mică parte a facturii. În numele păgubitului, SOS Daune a emis o factură în valoare de 27.474 lei, din care 4.274 lei ca despăgubire, iar 23.200 lei drept cost al închirierii maşinii de înlocuire.

Din această ultimă sumă, Euroins a plătit doar 3.100 lei. Situaţia a dus la un conflict în instanţă, arbitrat de Judecătorie.

În întâmpinarea depusă la dosar, reprezentanţii Euroins au afirmat că valoarea reparaţiei fusese calculată folosind preţuri proprii pentru piese, materiale şi manoperă. Cele folosite de SOS Daune SRL nu ar fi respectat criteriul preţurilor de referinţă de pe piaţă, pretenţiile fiind exagerate.

Or, legea nu impune asigurătorilor obligaţia de a achita orice sumă pretinsă de persoana prejudiciată. Doar că răspunsul dat de Euroins nu făcea referire la cheltuielile de închiriere pe care le pretinsese de fapt SOS Daune SRL, ci la cheltuieli cu reparaţiile care nu existau.

„Reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la plata diferenţei de bani în ceea ce priveşte tariful de închiriere şi nu a vreunei diferenţe privind contravaloarea reparaţiilor auto; de altfel, autoturismul nu a fost reparat, dosarul de daună fiind instrumentat ca daună totală. Aşadar, apărările pârâtei sunt străine de obiectul judecăţii şi trebuie înlăturate”, au răspuns la întâmpinare reprezentanţii SOS Daune SRL.

Pentru lămurirea situaţiei, judecătorii au dispus introducerea în cauză a autorului accidentului şi au cerut Euroins SA copia dosarului de daună. Magistraţii nu au putut vedea dosarul, pentru că acesta nu a fost depus de Euroins SA.

Ei nu au putut face altceva decât să amendeze asigurătorul în trei rânduri, cu sume cuprinse între 500 şi 700 lei pentru nedepunerea actelor solicitate şi să continue judecata în baza documentelor depuse de reclamantă şi de prevederile legale.

Normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară menţionează că „prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la entităţi autorizate cu acest obiect de activitate”.

În baza acestei prevederi, magistraţii Judecătoriei au dispus ca Euroins SA să plătească diferenţa de 20.100 lei din factura aferentă închirierii. Sentinţa nu este definitivă. Contestaţia depusă de Euroins România SA a intrat pe rolul Tribunalului, care urmează să stabilească primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.